Újabb források az Eszterházy Ferenc Terv fejlesztéseire – üléseztek a képviselők


2015-09-06 11:57:09  | cikk: HuHa  | 


Újabb források az Eszterházy Ferenc Terv fejlesztéseire – üléseztek a képviselők főképe
Elismerések átadásával kezdődött Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testületének pénteki ülése. Áldozó Tamás polgármester Pro Publico díjjal tüntette ki dr. Lőrincz Matild gyermekorvost 25 éves tevékenysége elismeréséül, a gyermekbetegségek megelőzésében és gyógyításában végzett elhivatott és lelkiismeretes munkájáért.
-Dr. Lőrincz Matild emberi hozzáállásával, szakmai hozzáértésével, áldozatos és magas színvonalú munkájával nagyon sok pápai polgár elismerését kivívta, hosszú, boldog nyugdíjas éveket kívánunk neki – fogalmazott a városvezető. 

Az ülésen sportolók kiemelkedő eredményeit is jutalmazta az önkormányzat. A polgármester pénzjutalmat adott át Gelencsér Róbertnek, Pápa Város Díszoklevele kitüntetettjének, aki az augusztus 23-30. között Argentínában, Mar del Platában 20. alkalommal megrendezett Szervátültetettek Nyári Világjátékán kimagasló sikerrel szerepelt és elnyerte a rendezvény legeredményesebb férfi versenyzője címet is. A sportoló távolugrásban, 100 és 200 méteres síkfutásban és a 4 x 100-as váltó tagjaként világbajnok lett, 5 km-es utcai futásban ezüstérmet szerzett, 4 x 400-as váltófutásban és súlylökésben pedig bronzérmes helyen végzett.
Pénzjutalomban részesítette a polgármester a július végén Los Angelesben tartott Nyári Speciális Világjátékok négy pápai szereplőjét és felkészítőiket: Simon Rozália speciális olimpiai sportolót és három partnerjátékost Farkas Bíborkát, Lázár Cintiát, Szűcs Laurát, valamint edzőiket: Czoborné Kilián Ildikót és Szautner Mihályt. A fiatalok a 86 fős magyar küldöttség labdarúgó válogatottja tagjaiként harmadik helyet értek el a 170 ország 7000 sportolója részvételével tartott eseményen.
-Az önkormányzat mindig kifejezetten fontosnak tartotta azoknak a közösségeknek a munkáját, tevékenységét támogatni, akiknek alacsony az érdekérvényesítő képessége. Ezek közé tartoznak azok, akik, valamilyen fogyatékkal élnek, így például a Balla DSE – ma már Vajda Márta iskola sportegyesülete –, melynek működését mindig támogatjuk és ennek visszaigazolását is látjuk, hiszen Czoborné Kilián Ildikó és Szautner Mihály elkötelezett munkájával a gyerekek nagyon szép eredményeket érnek el – mondta el a polgármester.

A testületi ülésen a képviselők módosították az önkormányzat  Szervezeti és Működési Szabályzatát, melynek értelmében bizonyos földforgalmi ügyek véleményezését az ügyrendi bizottság hatáskörébe sorolták, így ezentúl nem kell ilyen egyedi ügyekben összehívni a  képviselőtestületet.

A városatyák egyhangúan elfogadták Pápa Város Önkormányzata 2015. évi költségvetéséről szóló rendeletének módosítását. A módosítás elsősorban további fejlesztési forrásokat biztosít a helyi finanszírozású – Eszterházy Ferenc Terv keretében zajló - beruházásokra. A testület az építményadó előirányzatot a tervezett 516 millió forinthoz képest 50 millió forinttal emelte meg, az iparűzési adó előirányzatot pedig 1 milliárd 300 millióról 1 milliárd 380 millióra emelte, ugyanakkor a bírságok, pótlékok és egyéb sajátos bevételek előirányzatát 25 millióval csökkentették. Kerecsényi Zoltán a költségvetés módosításával kapcsolatban hozzászólásában elmondta, bár az év elején tartózkodott a költségvetés elfogadásától, most támogatja azt, látva, hogy a forrásokat a helyi fejlesztésekre, járdaépítésekre fordítják.
-A keletkezett többletforrásokból kátyúzásra 20 millió forintot különítettünk el, további járdaépítések finanszírozására pedig 70 millió forintot – ismertette Áldozó Tamás az ülést követő sajtótájékoztatón. Hozzátette, a munkálatokat a közeljövőben el is kezdik, a kátyúzásra rendelkezésre álló pénzből 1600-1800 négyzetméternyi útfelület javítása történhet meg.

Vegyes ügyek között tárgyalta a testület a Pápai Vízmű Zrt. gördülő fejlesztésekről szóló előterjesztését, mely a következő időszak víziközmű-hálózat felújítási tervét tartalmazza. Ehhez kapcsolódóan dr. Lukács Endre vezérigazgató arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a gazdasági társaság a decemberben megnyíló pályázati lehetőséggel élve - sikeres pályázat esetén - 3,4 milliárd forintos beruházást tervez, ami 64 km hosszan tenné lehetővé a városban az ivóvíz fővezetékek cseréjét.

A munkaértekezleten zárt ülésen hallgatták meg a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. beszámolóját a gazdasági társaság első féléves eredményeiről. A polgármester tájékoztatása szerint, Nagy Zsolt vezérigazgató arról számolt be, hogy az első félévben kevesebb vendége volt a Várkertfürdőnek, mint a megelőző évben, a júliusi és augusztusi vendégforgalommal együtt azonban  már kedvezőbbek a számok, mint az előző év hasonló időszakában, augusztus végére a vendéglétszám meghaladta a 200 ezer főt és ezzel párhuzamosan a bevételek is a tavalyi felett teljesültek. A képviselő-testület a tájékoztatót tudomásul vette. Áldozó Tamás hozzátette, arra kérte a vezérigazgatót és a pénzügyi bizottságot, hogy a továbbiakban akár havonta kövessék figyelemmel a társaság vendégforgalmi és pénzügyi helyzetét és szükség esetén az önkormányzat időben tudjon a beavatkozásról dönteni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!