Négy éves nászút kerékpáron a Föld körül


2015-09-05 22:46:03  | cikk: pgya  | 


Négy éves nászút kerékpáron a Föld körül főképe
Péntek este egy biciklis csapat gurult be a Weöres Sándor Általános Iskola elé. A csapatból ketten, egy ifjú házaspár, akik valamivel több mint négy éve kötötték össze életüket, megkerülték a Földet. Fekvőbiciklin. 40 ezer kilométer van számlálóban, és megszámlálhatatlan élmény a nászútjukban. A csapat többi tagja, szintén a bringázás szerelmesei, az osztrák-magyar határnál csatlakoztak a házaspárhoz, elkísérve őket Budapestig.

Harkányi Árpád és Zárug Zita 2011. június 4-én házasodtak össze, és rá egy hétre belevágtak életük nagy kalandjába: a Hősök teréről, kerékpáron elindultak, hogy megkerüljék a Földet. Tegnap este érkeztek a Weöres-iskola elé – ahol Mógor Adrienn iskolaigazgató fogadta a világjárókat –, pihenőt tartani, hogy másnap reggel tovább induljanak, majd vasárnap visszaérkezzenek az origóhoz, Budapestre a Hősök terére.

Az elmúlt bő négy évben 40 ezer kilométert tettek meg hegyeken, gleccsereken keresztül 4000 méter feletti hágókon, vízben gázolva, miközben dolgozniuk is kellett, hogy pénzt gyűjtsenek a nagy út folytatásához.
A házaspár elképesztő kalandokról számolt be a pápai média munkatársainak péntek este.

Az utazás ötlete egy beszélgetés során született meg. Mindketten szeretnek utazni, világot látni. Amikor a kapcsolatuk kezdett komolyra fordulni, egy alkalommal kérte meg Zita Árpit, hogy szeretne elmenni vele egy nagy túrára, családalapítás előtt. Ekkor bontakozott ki az álmuk, de sokáig még ők maguk sem hittek benne. Aztán nekivágtak. Előbb le Szegedre, onnan át Temesvárra, majd a Vaskapun ki a Kárpát-medencéből, Bulgária, Törökország, Irán, Pakisztán, India, Nepál, Banglades, Indonézia, Ausztrália, Új-Zéland, Hawaii-szigetek, Amerikai Egyesült Államok, Mexikó, Panama-csatorna, Dél-Amerika, onnan repülővel Párizs, és péntek este Pápa.

A legnagyobb megpróbáltatásnak a Pamír-fennsíkot említették, 4600 méter magasan hóban, fagyban, szélben és kevés oxigénnel. Mindezt mondhatni még az út elején 2011 novemberében a 6000. kilométernél kellett megélniük. De soha eszükbe nem jutott feladni. Csak az járt a fejükben akkor is, hogy ennél már csak könnyebb terep jöhet, újabb élményekkel, ismeretségekkel. Tapasztalataik szerint a világ legtöbb részén rettentően kedvesek és segítőkészek az emberek, nemzettől, vallástól és anyagi helyzettől függetlenül. Nagyon sok ismeretségre tettek szert a négy év során, sokan vendégül látták őket és ahogy mondták, szeretnék ezeknek az embereknek nagy részét viszont vendégelni otthonukban, Budapesten.

A sajtó kérésére a házaspár a Weöres-iskola aulájában található újrahasznosított anyagból készített földgömbön mutatta meg a bejárt utat. A jövőre nézve terveiket úgy foglalták össze, hogy szeretnének családot alapítani, és „normális emberekhez” méltó életet kezdeni, munkába járni, természetesen biciklivel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!