Egy hagyaték személyes dokumentumai - sajtótájékoztató a könyvtárban


2015-09-03 17:47:07  | cikk: ha  | 


Egy hagyaték személyes dokumentumai - sajtótájékoztató a könyvtárban főképe
A pápai származású Koltai Ferenc 2013. december 14-én hunyt el, néhány nappal azután, hogy tollba mondta fiatalkorának történetét. Pont került a gondolatok és pont került életének végére is. Visszaemlékezése Pápa - Bergen-Belsen - Pápa címmel a Jókai füzetek sorozatban jelent meg, a Jókai Mór Városi Könyvtár adta ki a kötetet. A könyvbemutató tavaly, a szerző halálának évfordulóján volt a pápai bibliotékában.
Koltai Ferenc fiai úgy döntöttek, hogy édesapjuk hagyatékából néhány személyes dokumentumot is átadnak a könyvtárnak. Koltai László sajtótájékoztatón mutatta be az anyagot. Mint mondta, összegyűjtötték édesapjuk középiskolai, egyetemi értesítőit, bizonyítványokat, leckekönyveket, diplomáját. Érdekesség az az igazolás, melyet a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója adott ki arról, hogy Koltai Ferenc sikeres érettségi vizsgát tett, miután visszatért a munkatáborból. Ezek mellett többek közt érettségi tablókép, munkakönyv, Pápa városáért oklevél 1970-ből, Veszprémért érdemérem is van a dokumentumok közt.
Az anyagban nem csupán Koltai Ferenc személyes iratai szerepelnek, hanem rokonaié is. A pápai nagynéni Heller Mártonné született Kaufmann Elza születési anyakönyvi kivonatát is mellékelték az örökösök. Koltai László felhívta a figyelmet három papírcetlire, amelyek valójában érdekes feljegyzések. A már említett Heller Mártonné és férje, Heller Márton valamint egy másik rokon házaspár, Kaufmann Jenő és Kaufmann Jenőné sírfeliratát magyar és héber nyelven is lejegyezte Koltai Ferenc, ezt adta át a sírkőkészítőnek, aztán visszakerültek a személyes anyagába a papírok.

Koltai László hangsúlyozta, édesapja mindig kötődött Pápához, igazi lokálpatrióta volt, így örül, hogy ezek a személyes dokumentumok a Jókai Mór Városi Könyvtárba kerültek. Dr. Hermann István igazgató elmondta, hogy Koltai Ferenc hagyatéka a helyismereti gyűjteménybe kerül.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!