Jubileumi tanévet nyitott a Református Kollégium


2015-09-01 22:52:41  | cikk: pgya  | 


Jubileumi tanévet nyitott a Református Kollégium főképe
Hatalmas dolgot cselekedett velünk az Isten, ezért örvendezünk  – hirdette az evangéliumot dr. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke az 1531-ben alapított és 25 évvel ezelőtt újraindított Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája jubileumi tanévnyitó istentiszteletén a pápai református templom szószékéről vasárnap délelőtt.

„Mikor jóra fordította Sion sorsát az Úr, olyanok voltunk, mint az álmodók. / Akkor megtelt a szánk nevetéssel, és örömkiáltás volt nyelvünkön. Ezt mondták akkor a népek: Hatalmas dolgot tett ezekkel az Úr! / Hatalmas dolgot tett velünk az ÚR, ezért örvendezünk. / Akik könnyezve vetettek, ujjongva arassanak! / Aki sírva indul, mikor vetőmagját viszi, ujjongva érkezzék, ha kévéit hozza!” - olvasta fel a püspök a Zsoltárok könyvéből az ünnepi istentisztelet igéjét a templomot megtöltő diákseregnek és szüleiknek, a tanári kar megjelent tagjainak.

Az intézmény alapítástól a 485. és az újraindítástól számított 25. tanévét nyitotta meg Steinbach József püspök vasárnap délelőtt, aki kihangsúlyozta, hogy az évszázadok bizonyságot tettek afelől, hogy a Pápai Református Kollégiummal van az Isten, sőt hogy személyesebb legyen az evangélium üzenete: minden egyes diákkal, tanárral, szülővel van az Isten.

- Ha ezzel az üzenettel indulunk neki az új tanévnek, akkor tartalma lesz az új tanévnek, a ránk bízott feladatok értelmet kapnak, és átérezzük, hogy mennyire jó, hogy itt lehetünk. Velünk az Isten, egészen személyesen, és ne feledjük el, hogy az élő Isten nélkül, a megváltó Jézus Krisztus nélkül semmit nem cselekedhetünk, mert különben olyan lesz az életünk, mint a csillogó lufi, ami kívülről látványos, de belülről üres – szólt a hasonlattal az ünneplő gyülekezethez a püspök, figyelmeztetve a hallgatóságot arra, hogy Isten az egyetlen, aki nem csak szól, hanem cselekszik is, amit megmondott, azt meg is teszi. „Cselekszik az Isten bennetek, hisszük, hogy ebben a gimnáziumban cselekszik lelke által az egymáshoz való kapcsolatotokban, a tanórákon, a művészeti oktatásban, a tanár-diák viszonyban. Munkálkodik bennetek az Isten a Szent Lélek által, erőlködjetek és tegyetek meg mindent, mert Isten az emberi erőlködést az Ő lelkével megáldja, és hasznossá, áldottá teszi az iskolában eltöltött időt, éveket. Ezt a mennyei többletet adjátok tovább a világnak, mert munkál bennetek az Isten, munkál általatok az Isten és munkál értetek az Isten. Hatalmasat cselekszik az Isten, Jézus Krisztus által üdvösséget ad. És hogy mi az üdvösség? Isten a sorsunkat jóra fordítja, megvalósítja álmainkat, ezért is kérlek benneteket: merjetek nagyot álmodni” - szólt a diákokhoz a dunántúli egyházkerület püspöke.

Gránásiné Bácsi Tünde igazgatónő köszöntötte a tanévnyitón megjelent diáksereget, szülőket, egyházi és világi elöljárókat. Az igazgatónő a jubileumi alkalmat megragadva visszaemlékezett a tanintézmény 1991-es újraindulásának körülményeire, felidézve a Dunántúli Református Egyházkerület korabeli határozatát, amely kimondta az ősi schola újraindításának szándékát, a 25. esztendővel ezelőtti tanévnyitó beszédet, amelynek minden szava mai napig aktuális.

- Iskolánk épülete 121 esztendős, folyamatos felújításra és karbantartásra szorul. Fenntartónk, a Dunántúli Református Egyházkerület támogatásával ki lettek meszelve a tantermek, alapítványi támogatásból felújításra került több osztályterem, új bútorzatot kapott, az elektromos hálózat és világítótestek cseréje is megtörtént. Tíz év után sor került a tanári szoba felújítására is. Fenntartónk támogatásával a kollégiumot kimeszeltettük, új székeket, hűtőszekrényeket vásároltunk. A tavalyi év során, a Pápai Fúvószenekartól kapott adományból egy szobát teljesen felújítottunk és a bútorzatát is kicseréltük – ismertette az igazgatónő a nyári renoválásokat, amelyekből egynéhány még nem fejeződött be teljesen. Beszédében megköszönte a szülőknek, hogy gyermekeik továbbtanulásához, neveléséhez a 485 éves református kollégiumot választották és az együttműködésüket kérte annak érdekében, hogy diákok eredményesek legyenek. A diákokhoz szólva elmondta, hogy tanártársaival együtt Szentgyörgyi Alberttel vallják, hogy az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy feléledjen a tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, ehhez kívánt sok sikert a következő tanévben az igazgatónő, aki egyúttal az újonnan érkezett tanulók ünnepélyes eskütétele után megnyitotta az új tanévet.
A tanévnyitó végén Steinbach József püspök átadta a református templomban berendezett kiállítást, amely ízelítőt ad a művészeti szakközépiskola festészeti-grafikai területén végzett oktató-nevelő munkából. A Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény képzőművész tagozatos diákjainak vizsgamunkáiból nyílt kiállítás a református templomban, illetve a Kollégium dísztermében, mely válogatás kiválóan bemutatja a növendékek művészeti érzékenységét.

- Ha megnézzük ezeket a vizsgamunkákat, akkor a szülők hálát adhatnak Istennek gyermekeikért. Az alkotásokon keresztül felfedezhetjük Isten keze nyomát, aki rámutat a világ szépségére, hogy mennyi mindent adott nekünk és mennyire fontos az, hogy egy zűrzavaros világban a szépséget, az Isten szerinti szépséget megőrizzük – szólt a diákokhoz Steinbach József, megköszönve az alkotásokat és Isten áldását kérte további életükre, hogy adhassanak még az emberiségnek a tánccal, az énekkel, a festéssel sok-sok örömöt.

Kerpel Péter, grafikus-művésztanár elmondta, bemutatta a művészeti szakközépiskola elmúlt öt évét, az első végzős növendékek vizsgamunkáiból rendeztek kiállítást, megmutatva a nagyközönségnek a növendékek vizsgamunkáit. A múlt tanév tavaszi időszakában a táncművészetisek egy fergeteges gálával mutathatták meg, hogy öt év alatt milyen szakmai tudással vértezték fel magukat.

-Nekünk most van módunk bemutatni mindazt az alkotás teljesítményt, amely az elmúlt öt év tanulmányait jelzi. Hitünk szerint egy klasszikus, akadémikus jellegű, rajzolni-festeni megtanító munka folyt az öt év során, amire aztán a kor igényeinek, elvárásainak megfelelő tudást építünk rá az évek előrehaladtával, betekintést nyerve, elmélyülve a számítógépes grafika rejtelmeibe is. Az elmúlt évben három festő és kilenc grafikus végzett – ismertette Kerpel Péter oktatói hitvallásukat, illetve bemutatta a képzőművészeti szakon folyó oktatás tanrendjét. Méltatta a kiállított képeket és örömét fejezte ki, hogy a növendékek alkotásaikkal több országos versenyen, kiállításon szép helyezéseket értek el, ezért fontosnak tartja, hogy a jövőben továbbra is képezhesse a Kollégium a tehetséges diákokat a legmagasabb minőséget biztosítva számukra.
A 2015-2016-os tanévben a  Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájában 386 diák kezdte meg tanulmányait.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!