Zebraséta és forgalomirányítás – megkezdődött az iskola rendőre program


2015-09-01 21:06:15  | cikk: HuHa  | 


Zebraséta és forgalomirányítás – megkezdődött az iskola rendőre program főképe
A tanévkezdéssel együtt a Pápai Rendőrkapitányság ma megkezdte az iskola rendőre program megvalósítását a 2015/2016-os tanévben. Ma reggel a tanítás kezdete előtt egy látványos zebrasétával hívták fel a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy mostantól ismét nagy gyalogosforgalomra kell számítani az iskolák környékén.

Az akcióban a Szent István Római Katolikus Általános Iskola kisdiákjai vettek részt Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes vezetésével. A harmincfős diákcsoport a rendőrségtől kapott láthatósági mellénybe bújva, az alezredes vezetésével végigsétált az iskola közvetlen közelében lévő zebrákon. Útjukat az iskola előtti gyalogos-átkelőhelyen egy polgárőr segítette forgalomirányítással. A kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója elmondta, céljuk, hogy a közlekedők figyelmét felhívják arra, hogy mostantól az iskolakezdés idején, amikor jellemzően a felnőttek is munkába indulnak nagy a forgalom az iskolák környékén, emiatt a zebrákat fokozott óvatossággal kell megközelíteni és az azon áthaladni készülő gyalogosoknak elsőbbséget kell adni.

A zebrasétán Bartha Blanka az iskola negyedik osztályos diákja is részt vett. Mint mondta, mivel vidéken lakik, jellemzően autóval hozzák a szülei az iskolához vagy busszal érkezik. Ha kocsival jönnek, mindig ügyel arra, hogy be legyen kötve a biztonsági öve, kiszálláskor pedig figyel arra, hogy a járda felőli oldalon szálljon ki. A gyalogosközlekedéssel kapcsolatban azt mesélte, a zebrasétán a rendőr nénivel átbeszélték az úttesten való áthaladás szabályait, vagyis, hogy a zebrára lépés előtt körül kell nézni és a közlekedési táblák utasításait be kell tartani.

Az alezredes az iskola rendőre programról azt is elmondta, a tanévkezdéshez még egy feladatuk is kapcsolódik, szeptember hónapban a reggeli becsengetés előtt a forgalmasabb utak mellett lévő iskoláknál forgalomsegítéssel biztosítják a balesetmentes közlekedést. Ez idén is hét pápai intézményt érint: a rendőrök a Tarczy és a Vajda Márta iskolánál, az Erkelnél, a Pápai Gazdasági Szakközépiskolánál és az Acsádynál teljesítenek szolgálatot, a polgárőrök pedig a Munkácsy iskolánál és a katolikus iskola alsó tagozatos épületénél, a Török Bálint utcán vigyázzák a közlekedők biztonságát. E két utóbbi intézménynél a gyalogos-átkelőhelyhez egy figyelemfelkeltő táblát is elhelyeztek, amit az előző tanévben készített a rendőrség rajzpályázatára egy Munkácsys tanuló.

A kiemelt megelőzési főelőadó arra figyelmeztetett, nemcsak a gépjárművezetőknek kell odafigyelniük a közlekedés szabályaira, hanem a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is, hiszen rájuk is vonatkoznak a KRESZ előírásai. Így például az, hogy az úttesten való átkeléskor a zebrán van elsőbbsége a gyalogosnak, egyéb esetben nem akadályozhatja a forgalmat, a kerékpárosok pedig nem hajthatnak át a zebrán, csak tolhatják a biciklit. Az alezredes kiemelte, a rendőrkapitányság és az iskolák pedagógusai ebben a tanévben is tartanak helyes közlekedésre nevelő foglalkozásokat, ám ha a szülők nem tartják be a szabályokat és rossz példát mutatnak gyermekeiknek, a szakemberek munkáját teszik tönkre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!