Életet, vagyontárgyat nem veszélyeztetett az ammóniaszivárgás


2015-09-01 20:22:07  | cikk: HuHa  | 


Életet, vagyontárgyat nem veszélyeztetett az ammóniaszivárgás főképe
Ammóniaszivárgásról érkezett bejelentés tegnap este a Pápai Hús Kft. környékén élőktől a katasztrófavédelemhez, de az üzem biztonsági rendszere is jelezte a problémát. A szakemberek azonnal a helyszínre vonultak és gyorsan lokalizálták a levegőbe jutó gázt. Az esetről ma délután sajtótájékoztatón számolt be a katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője és a cég ügyvezetője.

Hétfőn este 21 óra után néhány perccel értesítette a cég vezetőjét az ammóniás üzem kijelölt szakembere, hogy üzemzavar lépett fel, egy külső csővezetékből ammónia szivárgott ki. A hibát egy pontszerű perforáció okozta a vezetéken, vélhetően anyagfáradás miatt, ezen az apró sérülésen szabadult ki a minimális mennyiségű, 5-6 kilogrammnyi veszélyes anyag – mondta el Uzsoky András ügyvezető.
A gyár területén lévő dolgozók a begyakorolt módon azonnal távoztak az üzem területéről, a kárelhárítás, kármentés pedig haladéktalanul megkezdődött. A telepen élőállat nem volt, így más élőlényt sem veszélyeztetett a szivárgás. A hibás csőszakaszt kicserélték, az ügyben a vizsgálat még folyik.
A húsgyár épülete

A riasztás a megyei műveletirányítási főügyeletre érkezett egy Lehel utcai lakostól, aki ammóniaszagot érzett a levegőben. A pápai katasztrófavédelmi kirendeltség egységei két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval nagyon gyorsan a helyszínre érkeztek és megállapították a szivárgás helyét – ezt már Csillag István, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője mondta el a Városházán tartott sajtótájékoztatón.
-20 perc alatt sikerült kiszakaszolni és megszüntetni a szivárgást, a kiszabadult ammóniát pedig rutinszerű tevékenységgel, vízzel és vízpajzs alkalmazásával lekötöttük. Lakosságvédelmi intézkedést nem kellett foganatosítani – jelentette ki. A helyszínre kivonult a megyei igazgatóság mobil laborja, amely a környező utcákban végzett méréseket, de olyan koncentrációt, ami emberi életre vagy másra veszélyes lett volna nem állapított meg. A kirendeltség vezetője hangsúlyozta, a szivárgás megszüntetése és a szükséges kárelhárítás szakszerűen, a begyakorolt módon, gyorsan történt. A katasztrófavédelem évente végez ilyen típusú elhárítási gyakorlatokat, hogy a tegnapihoz hasonló éles helyzetekben a leghatékonyabban, eredményesen be tudjanak avatkozni.

A város polgármestere az eset bejelentését követően azonnal értesült a problémáról és folyamatosan tartotta a kapcsolatot a Pápai Hús ügyvezetőjével és a katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjével. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, már este azt a tájékoztatást kapta a szakemberektől, hogy emberéletet, vagyontárgyat nem veszélyeztet a kiszivárgott anyag. A katasztrófavédelem és a Pápai Hús erre a feladatra kiképzett munkatársai a hibát annak rendje és módja szerint elhárították.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!