Központi tanévnyitó az Erkelben - Tanévnyitó ünnepségek városszerte


2015-08-31 22:42:04  | cikk: pgya  | fotó: Babos Petra, Pgya  | 


Központi tanévnyitó az Erkelben - Tanévnyitó ünnepségek városszerte főképe
Szeptember elsején, azaz holnaptól iskolakezdés, a hosszúnak ígérkező nyári szünet elszaladt, s most új élmények és feladatok várnak a diákságra. A nagy szabadságnak vége szakadt, de az iskolakezdés izgalmai, a barátokkal, iskolatársakkal, osztálytársakkal való találkozás öröme mindezt feledteti. A kollégiumok megteltek, a pápai utcák nyüzsögnek a fiataloktól, gyerekzsivajjal teltek meg az iskolaudvarok, a diákok túl vannak az első osztályfőnöki órán. Az évnyitókat minden pápai oktatási intézményben megtartották, szeptember elsején több 4630 diák kezdi meg a 2015/2016-os tanévet a város iskoláiban.

A 2015/2016-os iskolaév központi tanévnyitó ünnepségét az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában tartották. A köszöntő beszédek között az iskolai diákjai színesítették a műsort versekkel, tánccal, zenével.
Elsőként Heizer Zoltánné igazgató asszony köszöntötte a megjelenteket, külön köszöntve a hallgatóság soraiban helyet foglaló dr. Áldozó Tamást, Pápa város polgármesterét, Unger Tamás alpolgármestert, Egyházi Andreát, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Járási Tankerületének igazgatóját, Sági Istvánt, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatóját, a város képvisleőtestületének megjelent tagjait, Szappan Csaba rendőralezredest, a Pápai Járás polgármestereit és a pápai tankerület intézményvezetőit.
Az igazgató asszony beszámolt az intézményi változásokról, a nyári felújítási munkálatokról és tájékoztatott a tanév rendjéről.

- A nyári szünetben azonban szomorú esemény is történt. Elhunyt szeretett és tisztelt kollégánk, zenekar és kórusvezetőnk, a nevelőtestület oszlopos tagja, a gyerekek Frici bácsija – emlékezett meg Heizer Zoltánné Kálmán Frigyes énektanárról, megkérve a jelenlévőket, hogy egy perces néma felállással tisztelegjenek az emléke előtt. A megemlékezést követően az igazgató asszony bemutatta a tanintézmény új munkatársait, majd köszöntötte a legifjabbakat, az elsősöket, akiket szeretettel invitált az Erkel-iskolába, ahol már várják őket a tanítónénik, tanítóbácsik, hogy rengeteg új és szép dologra okíthassák őket, mint az írás, olvasás, számolás.

Összesen 62 elsős kisdiák kezdi meg tanulmányait az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában. A szülőket arra kérte, segítsék a pedagógusok munkáját, működjenek együtt a gyermekek boldogulása érdekében, hogy együtt örülhessenek a kicsinyek fejlődésének. A régi diákokat is szeretettel köszöntötte az igazgató asszony, kívánva nekik, hogy ebben a tanévben még nagyobb odaadással tanuljanak, lássák el új feladataikat.

- Ez a tanév eltérő lesz a többitől. 1956. szeptember elsejétől kezdődött el az iskolánkban a Kodály-módszer szerinti ének-zene oktatás, aminek 2016-ban a 60. jubileumi évét május végén nagyon sok rendezvénnyel kívánjuk megünnepelni. Kiállítással, évkönyv megjelentetésével, iskolai hangversennyel, néptánc-gálával, valamint egykori Erkeles-diákok, de ma már neves előadóművészek koncertjei szerepelnek az elképzeléseinkben. Szeretettel várjuk az ötleteket, a tárgyi emlékeket, bármilyen támogatás hozzájárul ahhoz, hogy sikeres legyen a jubileumi rendezvénysorozat – kérte fel a szülőket az igazgató asszony az együttműködésre.
Az iskolások néptáncbemutatója

Az idei tanévet Egyházi Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Pápai Járási Tankerületének igazgatója nyitotta meg. Egyházi Andrea beszédében szólt a sikeresen elvégzett karbantartási, felújítási munkákról, a tankönyvcsomagok átadásáról, a pedagógusok szeptemberi újabb béremeléséről, valamint az Innovatív iskolák fejlesztése pályázatról, melynek célja, a diákok és tanárok továbbképzése.

- A nyár folyamán eredményesen zajlott le két intézményvezetői pályáztatásunk is. Az elmúlt héten a Köznevelésért Felelős Államtitkártól vehette át Némethné Tibold Szilvia a Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola, valamint Mógor Adrienn a pápai Weöres Sándor Általános Iskola intézményvezetői megbízását – jelentette be Egyházi Andrea.

A 2015/2016. tanévben 4630 diák kezdi meg tanulmányait a tankerületben, 465 pedagógussal, 42 nevelési és oktatási munkát segítővel, és 65 technikai dolgozóval. A mindennapos testnevelés program idén valamennyi évfolyamot érinti. Úszásoktatás finanszírozásával a 4. és a 6. évfolyamnak nyújt a KLIK uszodai lehetőséget 18 tanóra kerettel, 2.480.000 Ft összegben. A tankerület idén a községi iskolákba történő tanulók utaztatására 320.000 Ft-ot fordít havonta, amellyel 464 diák bérletét biztosítja. Az iskolatej programhoz 12 intézmény csatlakozott közel 3000 tanulóval, míg az iskolagyümölcs program 2487 tanuló számára biztosít heti 3 alkalommal friss gyümölcsöt vagy gyümölcslevet – sorolta a közérdekű adatokat a KLIK Pápai Járási Tankerületének igazgatója.

- Az új tanév küszöbén kérek minden jelenlévőt, hogy a következő tanévünket is tegyük egymás számára hasznossá, eredményessé, törekedjünk arra, hogy júniusban majd újra sikeres tanévről számolhassunk be. Ehhez kívánok minden pedagógusnak, minden szülőnek és mindenkinek, aki a pedagógusok és a szülők munkáját segíti, eredményes új iskolaévet, bizalmat és sok türelmet, szeretetet a gyermekek és egymás iránt - gondolatait zárva a tankerület-igazgató megnyitotta a 2015/2016-os tanévet.

A tanévnyitón Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte a megjelenteket, aki visszaemlékezett arra az időszakra, mikor ő is tanított elsősöket, akik még nincsennek hozzászokva hosszú beszédekhez, ezért rövidre fogta mondandóját. Köszöntőbeszédében a polgármester szólt arról, hogy az iskolák állami kézbe kerülésével az önkormányzat és az oktatási intézmények közti együttműködés továbbra is megmaradt. A városvezető elmondta, hogy ugyan Pápa önkormányzata sem nem fenntartója, se nem működtetője a város iskoláinak, viszont minden alkalommal kihangsúlyozza: a város magáénak érzi ezeket a tanintézményeket, amely az önkormányzat számára felelősséget és kötelezettséget jelent, és ennek örömmel tesz eleget. Úgy fogalmazott: „Amennyiben segítséget kérnek valamely program megvalósításában, intézmény, iskola megújításában, akkor helytállunk és kötelességünknek érezzük, hogy az iskolák épületei jó állapotban fogadják a diákokat, tanárokat. Éppen ezért készülünk arra, hogy a következő hét év európai uniós forrásait kihasználva további intézményi rekonstrukciókat tudjunk majd végrehajtani. Azt kívánom a diákoknak, szülőknek, tanároknak, hogy a következő tanévben is – kizárva a külvilág tektonikus mozgásait – csak a munkánkra koncentrálva tudják folytatni a tanulást és nevelést-oktatást” - zárta gondolatait dr. Áldozó Tamás.
Dr. Áldozó Tamás polgármester

Az erkeles tanévnyitó az elsősök megajándékozásával, a Nótafa kórus tagjai részéről történő köszöntéssel zárult az iskola aulájában.

A tanévnyitókon készült fotók képgalériája ITT található.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!