Megáldották a tókerti Szent Benedek Plébániatemplom felújított épületét


2015-08-30 23:53:09  | cikk: Babos Petra  | 


Megáldották a tókerti Szent Benedek Plébániatemplom felújított épületét főképe
Ünnepélyes keretek között áldotta meg ma délelőtt dr. Márfi Gyula érsek a tókerti Szent Benedek Plébániatemplom megújult épületét.
A Szent Benedek Plébánián 1945 karácsonyán gyúlt ki először a betlehemi csillag, s tartotta meg első éjféli szentmiséjét Dr. Horváth Detre bencés tanár. Az ideiglenes kápolna építését Dr. Becse Gaszton kezdte meg, aki Celldömölkről érkezett, s egy harangot is hozott ajándékba. 1945. június 19-én volt a kápolna és a harangszentelés, s attól a naptól kezdve minden vasárnap és hétköznap volt szentmise, a tókerti hívek örömére. 1990-es évek elején Molnár Zsigmond plébános bővítette a templomot. Azóta is folyamatosan épült, szépült a templom, állítattak a plébánia udvaron egy kültéri betlehemet, életnagyságú figurákkal. 2012-ben felszentelték a Fény útja tizennégy stációját. Tavaly megtörtént a plébánia külső tatarozása, idén nyáron pedig a belső rekonstrukció is. 

A Szent Benedek Plébániához körülbelül 2500 hívő tartozik. A templomban minden nap van szentmise este 18 órakor, télen 17 órakor. Vasárnap reggel 8 és 10 órakor várják a híveket. Jeles ünnepek közeledtével családi délutánra invitálják a lakókat. A barátságos templomot szívesen választják esküvők és keresztelők helyszínéül is. A templom lelkipásztori feladatait Szíjártó László esperes-plébános látja el.

A mostani felújítás kapcsán elmondta, a nyár folyamán tisztasági meszelést végeztek el a szakemberek, valamint szigetelték és újraszínezték a templomot. A tatarozás 4 millió Ft-ba került, amibe beletartozott a nyílászárók cseréje is. Az atya köszönetét fejezte ki az adományokért, mind a Veszprémi Érsekségnek, mind Pápa Város Önkormányzatának, s a híveknek.
Szíjártó László arról is szólt, a Szent Benedek Plébánia Egyházközössége nagyon összetartó, lelkes és mindig szívügyüknek tekintik a templom helyzetét. Szinte mindenki kivette a részét a munkából, volt, aki a templomot takarította kívül-belül, volt, aki füvet nyírt és az udvart újította meg, virágot ültetett. Volt, aki pénzbeli adományt adott, más pedig a kétkezi munkájával járult hozzá a templom megújulásához, az idősebbek, akik már esetleg nem tudnak templomba járni, pedig imádkoztak a felújítás sikeréért.
Legény Miklós, a Szent Benedek Plébánia katolikus csoportvezetője elmondta, a Karitász és az egyházközösség tagjai mindig örömmel segítenek, bármilyen munkában. Mint hangsúlyozta, jó csapatot alkot egyházközösségük, tagjai az élet bármely területén összetartanak.

Az avatón dr. Márfi Gyula érsek örömét fejezte ki, hogy megszépült a templom. Mint mondta, nemcsak a kőből épült templomnak kell szépnek lennie, hanem nekünk magunknak is, a lelkünknek. Egy felújított templomban, ahová hívek sokasága jár, ott az ember maga is könnyebben válik Krisztus hordozójává. Szentbeszédében kiemelte, a közösség is egyfajta templom. A legtöbb európai nyelvben az egyházközösségre és a templomra egy szót használnak, ez egyszerre jelenti ugyanazt: azt a templomot, amelyben az egyházi közösség valóban élő kövekből álló épületté válik.
Az érsek atya elmondta, öröm ránézni az ide járó emberekre, látszik rajtuk, hogy jó közösséghez tartoznak, s reméli, ez így is marad.
A köszöntő szavak után dr. Márfi Gyula megáldotta a megújult épületet, majd ünnepi szentmisével folytatódott a program.
Az ünnepélyen közreműködött Pusztainé Becskereki Virág és Kincses László. Az ünnepségen részt vett dr. Mail József apát-plébános, dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő és Unger Tamás alpolgármester is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!