15. Érem- és Fegyverbörze a Petőfi Gimnázium aulájában


2015-08-23 17:23:34  | cikk: pgya  | 


15. Érem- és Fegyverbörze a Petőfi Gimnázium aulájában főképe
Tizenötödik alkalommal rendezték meg ma a Fegyver és Érembörzét a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában. A nagyterem idén is megtelt, közel száz asztalon válogathattak az érdeklődők a régiségek közül - tudtuk meg délelőtt Lóky Györgytől, a Magyar Éremgyűjtő Egyesület Pápai Csoportjának vezetőjétől.

A börzén a gyűjtők, illetve az érdeklődők a régi pénzérmék mellett különféle korokból származó bankjegyeket, kitüntetéseket, dokumentumokat, óragyűjteményeket, szakkönyveket, térképeket, képeslapokat is megcsodálhattak. Kuriózumnak számított Lóky György elmondása szerint, hogy az egyik résztvevő egy bizánci eredetű érmével jelentkezett be azzal a szándékkal, hogy azonosítsák be és értékeljék fel. Sajnos, a bizánci érméknek nem hogy a Dunántúlon, de Magyarországon is nagyon ritka a szakértője, ezért azt most nem tudták pontosan megállapítani, hogy melyik korból származik a ritka érme.

A kiállítók között egyébként ritkaságnak számító kelta pénzek, sőt az Újperzsa Birodalomból származó érmék is felfedezhetők voltak, ezek nem voltak áruba bocsátva. Fegyverekből nagyon kevés volt látható a börzén, néhány szablya és pisztoly, illetve bajonettek hevertek az asztalokon vásárlóra várva.

Mint minden találkozóra, immár hagyományosan, az egyesület most is készített alkalmi pénzt gróf Esterházy Ferenc arcmásával, a hátoldalán az általa alapított kórház látképével. A pénzt a büfében lehetett levásárolni vagy el lehetett rakni emlékbe, sokan már ezeket is gyűjtik.

A börzén és a vásáron alkudni is lehet. Lóky György elmondta, az a rendes és tisztességes gyűjtő, aki a csereanyagára odaírja az árat. Így az érdeklődő látja, hogy a gyűjtő milyen árat képzelt el a portékájáért, de alkudni lehet és tudni is kell. Ez hozzátartozik a börze lélektanához- mondta a pápai klub vezetője.

Az ilyen találkozók jó alkalmak arra is, hogy a pápai egyesület vidéki tagjai átvehettik a Magyar Nemzeti Bank emlékpénzeit, illetve forgalmi sorozatát, az éremújdonságokat, amelyekre a gyűjtők előfizethetnek. A kiállításon ez alkalommal is rendeztek kisárverést, és tombolát is sorsoltak ki.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!