Horváth Kristóf István Európa-bajnoki ötödik helyezése


2015-08-21 13:36:02  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Horváth Kristóf István Európa-bajnoki ötödik helyezése főképe
Július 23. és augusztus 3. között az ausztriai Oberwart, Güssing és Fürstenfeld városaiban rendezték meg az U18-as kosárlabda Európa-bajnokságot. A kontinensviadalra a magyar válogatott is kvalifikálta magát, nemzeti csapatunkban pedig a pápai kosárlabda csapat korábbi játékosa – jelenleg az MTK Törökbálintot erősítő - Horváth Kristóf István is helyet kapott. A fiatal kosárlabdázó négy éve tagja a nemzeti csapatnak, kérésünkre pedig felelevenítette a torna legemlékezetesebb pillanatait.
- Több mint egy hónapos intenzív felkészülés előzte meg az EB-t, az alapozás időszaka alatt úgy érzem, hogy mindent sikerült megvalósítani, amit az edzők kértek tőlünk. Hosszadalmas, ám rendkívül tanulságos és hasznos szakaszon voltunk túl. Az Európa-bajnokság előtt egy nappal utaztunk ki a helyszínre Körmendről, ahol az edzések túlnyomó részét töltöttük. Fehéroroszország, Belgium, Hollandia, Luxemburg és Szlovénia válogatottjaival kerültünk egy csoportba, melyet mindenki halálcsoportnak titulált, ám én egyáltalán nem gondoltam ezt, hiszen senki sem verhetetlen, és nekünk is szívós, harcos csapatunk volt.
A tehetséges játékos elszántságát mi sem jelzi jobban, hogy a felkészülés alatt másfél héttel az EB rajtja előtt Csehország ellen eltörött az orra, ám fel sem merült benne, hogy emiatt kihagyja a tornát, ezért egy speciális maszkban lépett pályára. A magyarok Fehéroroszország ellen kezdtek, ahol egy végig kiélezett mérkőzésen nyolc ponttal maradtak alul (62-70). Kristóf ezzel kapcsolatban azt mondta, sajnos az első fellépés izgalma rányomta a bélyegét a mérkőzésre. A második napon Belgium következett.
- A belgák ellen gyakorlatilag az életben maradásért játszottunk. Sikerült is megmutatnunk, hogy milyen a „Magyar szív diadala”, hiszen az utolsó másodpercekben fordítottunk, és megnyertük a mérkőzést két ponttal (74-72). Óriási volt az öröm! A harmadik játéknapon Hollandiával mérkőztünk meg, ami szinte a legjobb nyolcba kerülésért ment. Kilenc ponttal bizonyultunk jobbnak ellenfelünknél (70-61), így óriási lépést tettünk az előzetesen kitűzött cél felé. A következő napon Luxemburg került az utunkba, ellenük azért is fontos lett volna a siker, mert ebben az esetben már-már a nyolcban érezhettük volna magunkat. És sikerült! Egy nehéz meccsen, az esélyesség terhét legyőzve sikerült átverekednünk magunkat az alacsony szerkezetű csapaton (64-47), így az utolsó csoportmérkőzésen a csoport első helye volt a tét Szlovénia ellen. Sajnos fáradtsággal küzdve léptünk pályára az esti összecsapáson, nem is sikerült úgy kezdenünk, ahogy terveztük, az ellenfél gyorsan ellépett 15 ponttal, ezután pedig végig dominált a meccs hátralevő szakaszában, és meg is nyerte a mérkőzést (85-48), amivel el is hódította a csoport első helyét.
A magyarok a legjobb nyolc között Lengyelországot és Angliát kapták, két esetleges győzelem esetén a legjobb négybe kerülhettek volna.
- A lengyelek elleni mérkőzésen mindenki elszántan, frissen lépett parkettre, jól is kezdtünk, és az első félidőben jól is tartottuk magunkat, a félidőben 10 ponton belül tudtuk magunkat tartani. Nem úgy jöttünk ki a második játékrészre, ahogy kellett volna, és a lengyel válogatott gyorsan elhúzott húsz ponttal, esélyt sem adva nekünk a felzárkózásra, így eldőlt, hogy az 5-8. helyért küzdhetünk tovább (78-43). Az angolok elleni meccs csupán formalitás volt, egyetlen tétje az volt, hogy kivel játszunk a másik csoportból. Természetesen nyerni akartunk, az 5. helyre pályázott mindenki a csapatból, és ezt az angolok tapasztalhatták is, hiszen végig domináltunk a meccsen, ám az összecsapás utolsó perceiben lankadt a figyelmünk, az ellenfél feljött egy pontra, de végül sikerült győzelemmel zárni a középszakaszt (72-71), így Grúziával játszottunk a továbbiakban. Győzelem esetén az 5. helyért, vereség esetén a 7. helyért folytathattuk. Grúzia csapatát szoros csatában, de sikerült megvernünk (75-70), és ezzel a győzelemmel az 5. helyért szállhattunk harcba. Izland legjobbjaival néztünk farkasszemet, akik végig jó teljesítményt nyújtottak a kontinensviadal során. Minket ez cseppet sem érdekelt, nekimentünk az ellenfélnek. Szívvel, lélekkel küzdve egymásért, és az országért, megmutattuk, hogy nem lehet minket leírni! 84-75-ös győzelmünkkel megszereztük az ötödik helyet!
Horváth Kristóf szerint a lehető legtöbbet hozták ki magukból, és megérdemelten érték el az 5. helyet, saját teljesítményével a kilenc meccsen dobott 92 pontja ellenére sem elégedett.
- A legjobb négy csapat, Lengyelország, Izrael, Svédország, Szlovénia, - több téren is - előttünk jár, fejlődnünk kell még sok mindenben. Személyes véleményem, hogy összességében sikerült jó teljesítményt nyújtanom, de természetesen nem vagyok elégedett a produkciómmal. Voltak olyan rövid szakaszok játékom során, amin visszanézve már változtatnék, úgy gondolom, hogy csak ez lehet a fejlődésem alapja. Örülök, hogy mára sikerült a magyar válogatott egyik meghatározó tagjává fejlődnöm, négy éve vagyok a nemzeti együttes tagja, és az idei EB-t mondhatom az eddigi legjobb eredményemnek.

Az U18-as Európa-bajnokságot végül Izraelt legyőzve Svédország nyerte.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!