Pápa városa volt a fertődi barokk ételfőző fesztivál díszvendége


2015-08-17 13:46:03  | cikk: pgya  | 


Pápa városa volt a fertődi barokk ételfőző fesztivál díszvendége főképe
A fertődi „magyar Versailles” közvetlen közelében zajló Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivált idén harmadik alkalommal rendezték meg. Az országos rendezvény díszvendége városunk volt. Pápa városát a kultúrgasztronómiai fesztiválon a Pápai Hús Kft., az Esterházy-kastély, illetve a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület Brezza D' Barocco kórusa képviselte.

- A barokk kor szépségét, gasztronómiáját, feledésbe merülő ízeit kívánja feleleveníteni a fertődi Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál, amelynek főzőversenyén profi és amatőr szakácsok is összemérhetik tudásukat. Nem titkolt célunk, hogy e korabeli időutazás alkalmából mintegy megidézve a barokk korszak szellemének ízvilágát, szokásait, pompáját, felejthetetlen élményt adjanak át a mai kor emberének – ismertette a fesztivál lényegét Klötzl Géza főszervező.

Ínycsiklandó finomságok várták a hétvégén Fertődre látogatókat. A XVII. század elejétől a XVIII. század végéig tartó barokk korszak a fényűzésről, a túldíszítettségről és a pompáról szólt, ezt a Főúri konyha kategóriában induló nyolc csapat terítéke hűen vissza is adta.
A fesztivál legfontosabb eseménye a főzőverseny. A csapatok a Főúri konyha és a Csárdakonyha kategóriában mérték össze tudásukat. Ínycsiklandó lakomát állítottak össze pisztrángból, marhalábszárból levendula, zsálya, citromfű és borsmenta felhasználásával. Ezek a fűszer- és gyógynövények mind-mind a barokk konyha kedvelt ízesítői voltak, ma pedig a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében teremnek és a főzőversenyen induló csapatok kedvükre használhatták is remekművük elkészítésénél.

A rendezvényen pénteken a Sopron–Fertőd kistérség településvezetői mérték össze gasztronómiai ismereteiket a Polgármesterek Kupáján, amelyen már a pápai Esterházy-kastély is jelen volt a Vörös szalont megjelenítő installációjával.
Gaál Gyula Istvánné, aki a pápai Esterházy-kastély képviseletében volt jelen a rendezvényen, elmondta, hogy fontosnak tartja a régióban megszervezésre kerülő, rangos barokk hagyományokat felelevenítő fesztiválokon való részvételt. Ezen alkalmakkor lehet újabb kapcsolatokat építeni, ismeretségeket kötni, amely később Pápa turisztikai életében pozitívumként megjelenhet. A pápai Esterházy-kastély barokkruhába felöltözött munkatársai az új, igényes nyomdai kivitelben megjelent magyar és német nyelvű prospektusait osztogatták a fesztiválon, továbbá az installációból összeállított Vörös szalonba betérő érdeklődőket Várkertfürdős, Református Gyűjteményes és Kékfestő Múzeumos szóróanyagokkal is ellátták. Külön attrakciót jelentett a Vörös szalonban való barokk ruhás fotózás, amelynek szintén a város népszerűsítése volt a célja. Öltözködésre és fotózásra várva, vagy csak úgy a kánikulai hőség elől bemenekülve, a vendégek Pápa városát népszerűsítő, legújabb filmjét nézhették végig, ismerkedve városunk múltjával, nevezetességeivel, látnivalóival.

Szombaton két kategóriában, az Úri konyha és a Csárdakonyha versenyen indultak a csapatok. A versenyen az ételek hazai alapanyagokból készültek, a szakácsok nem használhattak paprikát, paradicsomot, burgonyát. A versenykiírás szerint a kategóriákban olyan háromfogásos ételsort kellett a csapatoknak összeállítaniuk, amelyek a meghatározott alapanyagokból, a barokk kori főzési technikák és tálalások szerint készültek. Az ételeket szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagja volt sok neves mesterszakács mellett Esterházy Antal herceg és Esterházy Svetlana hercegné.

Pápáról a húsipar öttagú csapata vett részt a főzőversenyen, Kelemen Ferenc szakmai igazgató vezetésével.
- A Pápai Hús Kft. immár második alkalommal vesz részt Fertődön a barokk ételkészítő fesztiválon. Az előző évben is sikeresen szerepeltek a kollégák, ezért a felkérésnek idén is szívesen tettünk eleget annál is inkább, mivel a város díszvendége a rendezvénynek – ismertette Kelemen Ferenc a fertődi részvételük előzményeit. A lehetőséget kihasználva idén teljesen új termékkel álltak a zsűri elé a Csárdakonyha kategóriában: ropogósra sült hajdinás hurkát, sült csülköt, illetve jóféle somlai borral locsolt savanyú káposztát puhára főzött babbal tálaltak az asztalra. A fesztiválra kilátogatók is nagy érdeklődést tanúsítottak a Pápai Hús termékei iránt, kóstolgatva, ízlelgetve, dicsérve azokat. A hajdinás hurkán kívül kóstoltattak fokhagymás tepertőkrémet, Esterházy sonkát, Kőrishegyi sonkát, mindegyik termék iránt komoly érdeklődés mutatkozott.

Annak ellenére, hogy a szervezők a pápai főzőcsapatot is csábították a Főúri kategóriában való indulásra, Kelemen Ferenc elmondta, hogy jobbnak találták, ha maradnak a Csárdakonyha besorolásnál, amelyben 26 csapat indult, az ország minden részéből, sőt határon túlról is. Főúri kategóriában már profi szakácsok, neves éttermek híres séfjei indultak. A csapat kiválóan szerepelt, a zsűri elé tálalt különleges hurkával, csülökkel, somlai borral párolt babos-káposztával a Hungarikum Szövetség különdíját hozták haza.

A versenyt mindkét nap koncertek egészítették ki, fellépett a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület Brezza D' Barocco kórusa is Mészárosné Varga Veronika vezetésével.
Mészáros Szabolcs, az egyesület elnöke elmondta, hogy a tavaszi utazáskiállításon kereste meg őket Klötzl Géza, a fesztivál főszervezője, azzal a kéréssel, hogy szívesen látná a várost különféle attrakciókkal, így jött el az egyesület kórusa, amely egy félórás műsorral készült XVII-XVIII. századi zeneművekkel. A műsor különlegessége volt, hogy amíg Esterházy Antal herceg önéletrajzi kötetét dedikálta a pápai hölgyek szolgáltatták barokk dallamokkal a háttérzenét a fertődi kastély arisztokratikus miliőjében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!