Jól haladnak a kórházfejlesztési munkák


2015-08-11 22:10:11  | cikk: Babos Petra  | 


Jól haladnak a kórházfejlesztési munkák főképe
Mint arról már korábban hírt adtunk, a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő egy nyertes Európai Uniós pályázatnak köszönhetően másfél milliárd forintos támogatást nyert fejlesztésekre. A projekt célja a struktúraváltáshoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésének és eszközbeszerzésének megvalósítása. Az összegből a projekt keretében lebontott épület helyén egy kétemeletes, 690 nm alapterületű épület készül. Az építési beruházás mellett a projekt az elavult eszközök cseréjét, az informatikai rendszerfejlesztését, és a meglévő épületek 970 nm területen történő felújítását tartalmazza. 

Dr. Vörös Ibolya főigazgató hírportálunknak arról számolt be, a munkálatok jól haladnak, az elmúlt időszakban jelentősen előrehaladt a projekt megvalósítása.
A kivitelezés első ütemében megtörtént az új belgyógyászat helyén álló régi épület elbontása, a szükséges közműkiváltások és az új épület alapozása. A második kivitelezési ütem 2015. február 3-án kezdődött, s várhatóan november végén fejeződik be. Ez tartalmazza a korszerű épülettömb felépítését az összevont belgyógyászat és a patológia számára. A háromszintes új épület lehetővé teszi a patológia humánusabb kialakítását, a belgyógyászaton pedig megvalósulnak a hatékonyabb ápolás és betegellátás feltételei. A fejlesztés során a meglévő épületek egy részének felújítása is megvalósul. A kórház fő épületszárnyában működik jelenleg a Sürgősségi betegellátás, vagyis SBO, a műtőblokk, az intenzív és a sterilizáló egység. A belgyógyászat kiköltözésével ide kerül át a sebészet. A radiológia meglévő épületét felújítják és kibővítik, létrejön a központi radiológia, ahol egy helyen elérhető lesz a betegek számára az összes diagnosztikai egység. A sterilizáló egység kialakítása ezen munkák keretében megvalósult. Három kórteremet alakítanak ki a sebészeti osztály számára. A héten befejeződik a sürgősségi osztály egy részének átalakítása is. A radiológia épületének átalakítása augusztus végén kezdődik meg, s várhatóan két hónap alatt elkészülnek a szakemberek. Jelenleg az új 2000 nm-es épület külső szigetelése zajlik, a tető már elkészült. Az alagsorban található patológián az utolsó simításokat végzik a szakemberek. A földszinten és az első emeleten már a burkolási munkálatoknál tartanak, ide költözik a 60 ágyas belgyógyászati osztály. Hamarosan itt is megkezdődik a festés. Még hátra van a szellőzés, a gépészeti berendezések, lift és klímák szerelése, valamint a lámpák és kapcsolók felszerelése. Az épület szeptember végére elkészül a lift kivételével, a használatbavételi és működési engedélyek azonban november második felében lesznek meg, így akkor lehet átköltözni az új épületrészbe.

A főigazgató arról is beszámolt, hogy februárban leszerződtek 169 db orvosi eszköz beszerzésére is, amelyek leszállítása már többségében megtörtént, sőt négy osztályon már használatba is vették őket. Vannak olyan eszközök, amelyek beépítése majd szeptemberben történik meg az új épületben. Az eszközbeszerzések érintik a gasztroenterológiát, a patológiát, a belgyógyászatot és az egynapos sebészetet.
A radiológia eszközpark cseréjére kiírt közbeszerzés is a végéhez közeledik. A műszerek szállítása két hónapon belül megtörténik, így október végére már az új berendezésekkel lehet folytatni a vizsgálatokat.
Dr. Vörös Ibolya kiemelte, az eszközbeszerzés után jelentősen javulni fog a radiológia hatékonysága, rövidül a vizsgálatok időtartama.
A főigazgató köszöni a munkálatok alatt a betegek türelmét és megértését.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!