Krétarajz - A 701-es csoport Fő téri koncertje


2015-08-10 22:19:05  | cikk: pgya  | 


Krétarajz - A 701-es csoport Fő téri koncertje főképe
A Fő Téri Nyár 2015 programsorozatában szombat este a 701-es csoport lépett fel. A 701-es csoport 1982-ben alakult, tíz évet zenéltek közösen, első sorban a fővárosban léptek fel, egyetemi klubokban, majd következett egy hosszú szünet, 15 év után újrakezdték.

Az Illés Csaba és Csigi Zsolt vezette együttes pápai fiatalokkal – Marton Benével (basszusgitár) és Kemenczki Gáborral (gitár, ukulele) – egészült ki pár évvel ezelőtt, ám a zenei világuk nem változott, felvállaltan Cseh Tamás nyomdokain kívánnak haladni muzsikájukkal. A dalok az elmagányosodásról, a társadalom atomizálódásáról, a bezárkózásról és az emberek közötti falakról szólnak.

- A dalainkkal az emberi lélek mélyebb rétegeit próbáljuk megszólaltatni. A mai világ el van sekélyesedve, el van plázásodva, tele van gyors sikerekkel. Mi ez ellen próbálunk zenét és szót emelni Zsolt szövegeivel és az én hangszerelésemben. Megpróbáljuk a világot egy kicsit másfele terelni abban a rövid időben, amit a színpadon töltünk – nyilatkozta a sajtó érdeklődésére Illés Csaba, a zenekar alapító tagja.

Az együttesben játszó két fiatal Illés Csaba tanítványai voltak, aki büszke rájuk, ahogy mondta, egy tanár számára nincs felemelőbb érzés, mint azt látni, hogy a volt növendékei felnőnek, sőt, egyes esetekben meghaladják mesterüket.

- Inspirálóan hatnak a színpadi munkában, örülök, hogy együtt dolgozhatunk, és remélem azt is, hogy még sokat fogunk róluk hallani, ha nem is ebben a zenekarban, de országos szinten mindenképpen. Tele vannak zenével, érzik a zene hullámzását és a dallamok hangulatait – mondta Illés Csaba a zenekar ifjú tagjairól. Az együttes vezetője hozzátette, hogy az együttes ritkán tud összeállni, egyrészt az ő külföldi útjai miatt, másrészt nem mindenki él Pápán. Az ukulele – ami a gitár kicsinyített, négy húros változatának is tekinthető – az együttesalapító külföldi útjairól, a karibi szigetvilágból került a zenekar hangszerei közé, különös, vidámabb hangulatot kölcsönözve néhány szerzeménynek.

Kovács Attila (ütős hangszerek, furulya) elmondta, hogy Pápán két rivális rockzenekar létezett, a Csigi Zsolté, illetve az Illés Csabáé, és eme két együttes fúziójából alakult  a 701-es csoport, a Budaörsi kollégiumban, ahol mint joghallgató lett a formáció tagja. Csigi Zsolt és Kovács Attila mai napig jogászokként dolgoznak, a zene számukra a kikapcsolódás, igazi hobbi.
Az együttes neve az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kollégiumának 701-es szobaszámából ered, ahol Illés Csaba alapította a zenekart, amelyben három zenész és két gyakorló jogász lépett fel szombat este a Fő téren igazi happeninget teremtve a közönség számára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!