Bronzos siker a nyári világjátékokon


2015-08-10 15:24:46  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: Babos Petra  | 


Bronzos siker a nyári világjátékokon főképe
Többször beszámoltunk már arról, hogy az idei Speciális Nyári Világjátékokat Los Angelesben rendezték, ahol 165 ország mintegy 6500 sportolója vetélkedett, a delegációk között az edzőkkel, kísérőkkel együtt 86 fős magyar küldöttség képviselte Magyarországot. A világeseményen – mely 1999 után tért vissza az Egyesült Államokba – pápai sportolóknak, edzőknek is szoríthattunk, hiszen a női labdarúgó válogatottban a Balla DSE versenyzői, Szűcs Laura, Farkas Bíborka, Lázár Cintia és Simon Rozália is pályára lépett, egyik edzőjük Czoborné Kilián Ildikó volt, az atlétákat pedig a Balla DSE vezetője, Szautner Mihály készítette fel a megmérettetésre. A lányoknak nehezen indult a torna, hiszen az első négy mérkőzésükön nyeretlenek maradtak, ezután aztán erőre kaptak a lányok, leküzdve megilletődöttségüket és betartva az edzők utasításait, Bosznia-Hercegovinát 7-2-vel intézték el, majd a szerbeket is nagy gólkülönbséggel, 6-0-ra múlták felül, ami azt jelentette, hogy a bronzéremért szállhatnak harcba. Előzetesen jó esély mutatkozott a dobogó harmadik fokának elérésére, hiszen azzal a bosnyák válogatottal találkoztak, akiket a csoportmeccsek során nagy különbséggel győztek le. A magyarok ezúttal sem hagytak kétséget afelől, melyik a jobb csapat, ezúttal is 7-2-re lépték le ellenfelüket, amivel az igen szépnek mondható harmadik helyet szerezték meg.
- Csodálatos egy héten vagyunk túl – összegezte röviden élményeit Czoborné Kilián Ildikó, a válogatott edzője. Már a repülőút is maradandó élmény volt a lányoknak, de megérkezés után is egyik ámulatból a másikba estünk, szívélyes fogadtatásban volt részünk, egy luxusszállodában töltöttünk három napot, fürödhettünk az óceánban, kiváló programokkal készültek a szervezők,. Természetesen közben folyamatosan készültünk a tornára, mely most is divízionálással indult. Kemény ellenfelekkel néztünk szembe, sajnos talán a kevés együtt töltött idő, talán az SO sportolók formája miatt az elején nagyon látszott, hogy nincs összeszokva a társaság, előbb kikaptunk Uruguaytól, majd döntetlenre végeztünk Bosznia-Hercegovinával. Az éles csoportmeccsek során eleinte továbbra is árnyékai voltunk önmagunknak, Uruguay és Finnország is fölénk kerekedett, a finnek ellen azonban már voltak jelei annak, hogy elkapjuk a fonalat. Sajnos hiába győztünk utána két meccsen is, lecsúsztunk a döntőről. A bronzmeccs előtt nagyon elbeszélgettünk a lányainkkal, aminek meg is lett az eredménye, hiszen olyan szép, összeszokott játékot mutattak be, hogy joggal akasztottak a nyakukba bronzérmet. Ezúton is szeretném megköszönni támogatóink segítségét, nélkülük nem valósulhatott volna meg ez a fantasztikus kaland.

Amint említettük a magyar válogatott négy tagja is pápai volt, a fiatal labdarúgókat élményeikről kérdeztük.

Simon Rozália: Ez volt életem első világeseménye, nagyon örülök, hogy részese lehetettem egy ekkora tornának. Erős ellenfelekkel mérkőztünk meg, minden tőlem telhetőt megtettem, hogy a lövések útját álljam, ezáltal segítsek a csapattársaimnak. Rengeteg embert ismertem meg, mindenki nagyon kedves volt, örök élmény marad a kint töltött idő.

Farkas Bíborka: Az elején gyengén kezdtünk, ez annak tudható be, hogy csak néhány alkalommal tudtunk együtt játszani. Sajnos sérülés miatt kevés időt tudtam a pályán tölteni, de úgy láttam, maximálisan odatették magukat a lányok, gratulálok mindenkinek. Nagyon örültem, hogy a csapat tagja lehettem, már hat éve vagyok tagja az egyesületnek, szeretnék a jövőben is velük együtt focizni.

Lázár Cintia: Nagyon nehéz volt az első két találkozó, érződött az összeszokatlanság, szerencsére még épp időben találtunk magunkra és éremmel tudtunk hazautazni. Nem titkoltan az első helyet szerettünk volna megszerezni, ezúttal ez nem jött össze, kicsi csalódottság van bennünk, de azért örülünk is. Nagyon sok programon vettünk részt, a szervezők alaposan kitettek magukért. Ami a labdarúgást illeti, idén Ugodról a PELC-hez igazoltam, bízom benne, hogy a bajnokságban is hasonló sikerek várnak rám.

Szűcs Laura: Kár a torna elején mutatott játékunkért, ha több alkalom lett volna a gyakorlásra, akár az aranyérmet is megszerezhettük volna, de a bronznak is nagyon örülünk. Mindenki megoldotta a feladatát, kivette a részét a játékból, Rozália nagyon ügyes volt a kapuban, a védelem is jól tette a dolgát, elől pedig szép gólokat szereztünk. A tornán kívüli programok is maradandó élmények lesznek, először láttam az óceánt, nem hittem volna, hogy valaha is eljutok Hollywoodba és sétálhatok a hírességek nevét megörökítő utcaszakaszon, a Walk of Fame-en.

Szautner Mihály atlétika szakágvezető elmondta, tanítványai az előzetes elvárásokat túlteljesítették, hiszen négy arany-, két ezüst-, és két bronzéremmel utazhattak haza.
- A két gyalogló számban és ötpróbában számítottam jó eredményre, ehhez képest távolugrásban és a futószámokban is sikerült az első háromban végeznünk. Tudni kell, hogy az atlétáknál 152 ország 953 sportolója vetélkedett, egy ekkora mezőnyben sikerült az ötfős kis magyar delegációnak nyolc érmet megszereznie. Természetesen amennyire lehetett, igyekeztem a lányok mérkőzéseit is figyelemmel kísérni, boldog vagyok, hogy megszerezték a harmadik helyet, ebben az eredményben nem kis része van a pápai Balla DSE sportolóinak.

A magyar delegáció 14 sportágban szerepelt a világjátékokon, melyeken 31 arany-, 30 ezüst- és 20 bronzérmet szerzett.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!