Megcsonkított Kópévár


2015-08-09 22:27:02  | cikk: HuHa  | 


Megcsonkított Kópévár főképe
Szomorú kép fogadja a Kópévárba érkező gyermekeket és kísérőiket. Az udvari játékok nagy részét piros-fehér szalaggal zárták le, a hinták láncaiknál összekötve búslakodnak, a lekerített játékokon hatalmas felirat: üzemen kívül, s mellette a vonatkozó jogszabály rendelkezése olvasható.

 A Kópévár játszótér és játszóház tizennyolc szabadtéri játéka közül tizenhárom használatának megakadályozásáról határozott a napokban a Veszprém Megyei Kormányhivatal, mert azokat az ellenőrző cég - melytől a kötelező időszakos ellenőrzést megrendelte a játszóteret működtető Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ – nem megfelelőnek vagy balesetveszélyesnek nyilvánította.
-A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ ez év márciusa óta üzemelteti a Kópévárat. A jogszabálynak megfelelően májusban megrendeltük a játszótéri eszközök szabványossági ellenőrzését, mely hiányosságokat tárt fel. Az ellenőrzést a soproni Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. végezte június 30-án, jegyzőkönyvük szerint három eszközt nem megfelelőnek, tízet balesetveszélyesnek nyilvánítottak – közölte Szabadkai Verita, a JMSZK művelődésszervezője.

Balesetveszélyesnek minősítették a lovacska rugós játékot, a Kópé-Vár nevű játékot, a kötélpályát, a kötélpiramist, a kétüléses hintát, az egyik fészekülés hintát, az autós játékfalat, a kétüléses hinta bébi üléssel elnevezésű játékot, az autós rugós játékot és a minivárat. Nem megfelelő eszköznek nyilvánították és ugyancsak üzemen kívül helyeztették a mászókát, a mérleghintát és a homokozót.

A júniusi ellenőrzést követően a jegyzőkönyvet július végén kapta meg az intézmény elektronikus formában, a jegyzőkönyvet a cég a Veszprém Megyei Kormányhivatal Műszaki, Ellenőrzési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának is megküldte, az pedig piacfelügyeleti eljárást indított a JMSZK ellen és elrendelte a kifogásolt játékeszközök használatának megakadályozását – tudtuk meg a JMSZK munkatársától.

A jegyzőkönyv szerint például a homokozó azért nem használható, mert a homokot körbevevő faoszlopok jelentős része elkorhadt. Az autós rugós játékot azért kellett üzemen kívül helyezni, mert a lábtámaszok átmérője a végén kisebb, mint 45 mm. Ugyancsak a jegyzőkönyv megállapítása, hogy az autós játékfal felületéből éles csavarok állnak ki, ezért balesetveszélyes.

A JMSZK munkatársa elmondta, a határozatnak megfelelően gondoskodtak a kifogásolt játékok használatának megakadályozásáról, a hibák javítására árajánlatot kérnek, az eljárásrend szerint a javítást követően újabb ellenőrzés következik, az alapján újabb határozat készül, és ez után vehetik újra birtokba a gyerekek a játékokat.

 -A Kópévár 14 éve működik, ez idő alatt komolyabb baleset nem történt, a JMSZK üzemeltetése óta pedig egyáltalán nem volt baleset a játszótéren és semmiféle negatív észrevételt nem kaptunk sem a szülők, sem a gyermekek részéről – ezt már Somogyiné Böröczky Szilvia mondta el a létesítmény kulturális szervezője, aki nap mint nap a Kópévárban dolgozik.
Szabadkai Verita hozzátette, a Kópévár bár kevesebb kültéri játékkal, de változatlan nyitva tartással (naponta 10-től 19 óráig) fogadja a családokat, öt udvari játék használható továbbra is, a játszóházban pedig nagyon sok társasjáték és kreatív foglalkozás ad tartalmas időtöltést a gyerekeknek. A játszótér részleges lezárásáért a látogatók elnézését és megértését kérte.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!