Városrészi nap a Tókertben - Újabb fejlesztésekre van kilátás


2015-08-09 21:43:26  | cikk: pgya  | 


Városrészi nap a Tókertben - Újabb fejlesztésekre van kilátás főképe
Főzőcsapatok sokasága várta tegnap délelőtt a Munkácsy-iskola sporttelepére kilátogató érdeklődőket a második alkalommal megrendezett Tókerti Városrészi Napon. A Tókertvárosban tavaly szerveztek ilyen programot első alkalommal, abból a megfontolásból, hogy a többi hasonló rendezvény sikere alapján a város e családi házas övezetében élőket is meginvitálják egy közösségi napra. Az ötlet jónak bizonyult, ezért idén is megrendezésre került a tókerti lakosok örömére, a Spartacus pályán felállították a fesztiválsátrat, alatta a színpadot, ahol különböző produkciókat láthattak a jelenlévők.

A városrészi napok hagyományaihoz illően a délelőtt itt is a főzés jegyében zajlott. A Spartacus-pálya egyik szögletében sorra állították fel bográcstartó vasaikat a lelkes csapatok – összesen húszan neveztek be a versenyre –, hogy délben finom ételekkel  nyerjék el a rendezvényre kilátogatók, no meg a zsűri tetszését. A főzők között voltak más városrészi rendezvényen szerepet vállaló állandó társaságok és szép számmal képviseltették magukat a tókertiek is. Baráti társaságok, a városrészen működő intézmények, szervezetek mutatták be szakácsmesterségüket, sikerrel.

Borbély Sándor – aki „Nagy Levinként” ragadta meg a fakanalat – barátaival, utcabeliekkel érkezett a főzőcsapatok közé, Második utca Bt.-ként neveztek be. A szakács annyit volt hajlandó elárulni a receptről, hogy a csapat egy magyaros pörköltet főzött, nem bolondították meg semmi különlegessel, viszont az alapanyagot szívvel-lélekkel készítették elő. A vidám, összetartó baráti társaság szerint ez lehet a győzelem titka. Németh Éva Zita csapattag hozzátette, hogy a magyaros főzthöz népies berendezés dukál: a tisztaszobában megterítve várták a zsűri tagjait, a konyhában főztek, a kánikulai meleg elől pedig a cselédszoba hűvösében leltek menedékre a csapattagok. A Második utca Bt. a főztjével meg is nyerte a versenyt, a pörkölt gyorsan elkelt, viszont a városrészi nap késődélutánján sörkorcsolyákat árultak, így megpótolva a főzőverseny jótékonysági célra szánt bevételét.

A második helyezést a Szent Benedek Plébánia Karitász csoportja nyerte el, desszertként palacsintát is készítettek. Nagy sikere volt annak a tortának, amelyet Pápa Város Televíziója munkaközösségének készítettek, így fejezve ki köszönetüket a plébániáról és a segítő csoportjukról szóló tudósításokért.
Jó kedvből, vidám beszélgetésekből, egyik csapatnál sem volt hiány, a versenyre nevezők főzőtudományáról pedig késő délelőtt már ínycsiklandó illatok árulkodtak. Kiváló ételek készültek, a bográcsok nagyon gyorsan kiürültek. A jó ebédhez ezúttal Rugli Béla szolgáltatta a nótákat, tangóharmonikája kíséretében.

A városrész önkormányzati képviselője, Császár Endre a versenyen kívül induló önkormányzati csapathoz csatlakozva vett részt a főzőversenyen, dr. Áldozó Tamás polgármesterrel és Unger Tamás alpolgármesterrel közösen háromféle ételt készítettek: az egyik bográcsban pörkölt, a másikban halászlé, míg a harmadikban gulyást készítettek. Császár Endre elmondta, hogy külön öröm a számára, hogy a főzőcsapatok között sok a tókerti baráti társaság, közösség. A főzőversenyen elkészített ételekből befolyó adományt, közel 180 ezer forintot a pápai Vakok és Gyengénlátók Egyesületének ajánlották fel.

A Tókerti óvoda munkaközössége egész napra tervezett, hiszen a délelőtti főzés után, a színpadi műsorban az ovisok is felléptek, az előadást követően pedig játszóházzal örvendeztették meg az apróságokat. Az ovisok előtt a Munkácsy Zenestúdió adott elő színes műsort Slágerek szárnyán címmel, majd a Dé-Mol színtársulatától az Elvarázsolt erdő című mesejátékot nézhették meg a nézőtéren helyet foglaló kicsik és nagyok.

A színpadi produkciók után Császár Endre, a városrész önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a szép számú jelenlévőt. Császár Endre köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a városrészi nap megszervezésében és lebonyolításában, megköszönte a főzőcsapatok munkáját és az adományozók hozzájárulását a nemes célhoz. E gondolatot erősítette meg dr. Áldozó Tamás is köszöntőjében. Mint mondta, ezeknek a napoknak a szórakozáson kívül az a legfontosabb része, hogy együtt vannak az egy utcában, egy városrészen lakók.

- Februárban találkoztam legutóbb ilyen szép számban a tókertiekkel egy lakossági konzultáció-sorozat keretében, amikor is arról beszélgettünk, hogy mit is tehetünk a lakókörnyezetünk megszépítése érdekében. Amit február közepén megbeszéltünk, aszerint elkezdtünk dolgozni. A Tókertben elvégeztük a közvilágítás felülvizsgálatát, számításaink alapján 70-80 helyen kell lámpát szerelni, pótolni. A járdafelújítás folyamatban van, a Tavasz utcában már végeztünk, jelenleg a Fiumei utcában dolgoznak a Városfejlesztési Kft. munkatársai. A tókerti városrész negyven utcából áll, reményeink szerint, dr. Kovács Zoltán és dr. Kontrát Károly államtitkárok segítségével, pályázati pénzből a Hetedik és Kilencedik utcákban is elkészülnek idén a járdák.  A Második, Harmadik, Negyedik és a Nagyváradi utcákban műanyag csövek vannak az utak mentén, ami azt jelenti, hogy nem sokára kezdetét veszi az ivóvíz-hálózat rekonstrukciója, ami ha elkészül, következhetnek a járdafelújítások – zárta szavait a polgármester rövid köszöntőjében, elmondva, hogy tókertinek mindig is jó volt lenni, de együttműködéssel ez a városrész sokkal vonzóbb, sokkal otthonosabb is lesz a jövőben.

Az est további részében fellépett a Három Grácia formáció Táncdalfesztivál című műsorukkal, őket a Vadvirág néptáncegyüttes követte, majd  Marót Viki énekelt, akit a Nova Kultúr Zenekar kísért. A mulatságot a Retro LMG együttes bulija zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!