Fából készült szobrok a színházépületben


2015-08-09 15:19:54  | cikk: Babos Petra  | 


Fából készült szobrok a színházépületben főképe
Cserneczky Attila a Tarczy Lajos Általános Iskola matematika, technika, média- és mozgókép kultúra tanára, valamint kosárlabda edző.  Ezúttal nem mint tanár, hanem, mint a város egyik kiváló fafaragója mutatkozik be a nagyérdeműnek a Hónap műtárgya elnevezésű kiállítás-sorozat augusztusi művészeként. A tárlaton olyan fából készült szobrai, kisplasztikái és képei kaptak helyet, amelyek munkásságának egy részt mutatják be, közel húsz év esszenciáját.

A művész Pápán született 1969-ben. Általános iskolai tanulmányait a Zalkában végezte, majd középiskolába a Petőfi Sándor Gimnáziumba járt. Ezt követően Pécsett matematika-technika, majd a Testnevelési Főiskolán kosárlabda edzői szakot végzett. 2006-ban pedig a film-média szakon is diplomát szerzett. A képzőművészethez általános iskolás kora óta vonzódik. Elsőként Borbély Lajos művésztanár és Borbély Lajosné tanítványa volt, akiktől sokat tanulhatott. Gyermekkorában sok időt töltött nyaranta nagypapájánál, aki asztalosként dolgozott. Ott mindig faragott valamit, szinte minden játékát ő készítette magának, de gyakran lepte meg a barátait is fából készült ajándékokkal, amiket természetesen ő alkotott. A főiskolai évek alatt készítette első alkotását, egy képkeretet, amit a bátyja házasságkötése alkalmából faragott.
Később nagyapjától örökségbe kapott egy vésőkészletet, amit előszeretettel használt, sokat dolgozott vele.

Kedvenc anyaga a fekete dió, ami nem annyira kemény, mint a sima dió, de szépen lehet vele dolgozni. A gyümölcsfák közül a cseresznyét és a körtét kedveli, de a berkenye fa is kiváló alapanyag számára. A lombos fák közül a tölgy alkalmas kopjafákhoz, míg az akác a legtartósabb. Az alkotó sok felkérést kapott már, hogy készítsen kopjafákat, mellszobrokat, de a végzős diákok is előszeretettel kérik fel tablókeretük elkészítéséhez.
- Először készítek egy többirányú rajzot arról, hogy mit is szeretnék megformázni. Az alapján fára viszem, s utána a kezemben alakítgatom. A művész keze munkáját dicséri számos tablókeret, a Pápa-Tapolcafőn lévő kopjafa, Tarczy Lajos mellszobra a névadó intézményben, Weöres Sándor portréja a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában és Pápa-Borsosgyőrött a temetőnél álló fakereszt. Jelenleg szintén egy kereszten dolgozik, amelyet ugyancsak a borsosgyőri temetőnél fognak elhelyezni a református egyház megbízásából.
Cserneczky Attila kiemelte, kedvenc alkotása Michael Jordan világhírű kosárlabdázóról készített műve, amelyet testvére születésnapjára készített. A dombormű különlegessége, hogy többféle faanyagból készült, hiszen különböző színű. Az alkotó elárulta, a kosárlabdát nem volt könnyű elkészíteni, először kivájta a labda belsejét, hogy 10 deka legyen, majd utána beleütötte a kosárlabdamintát, hogy a hársfából készült háló megtartsa. A művész érdeklődésünkre elmondta, őt a „fa” tanította meg, sosem tanult mesterektől. Szerinte a fa a legjobb „tanítómester”. A faszobrászkodás mellett szívesen fotóz és kisfilmeket is készít.
Tárlata a hónap végéig látogatható a JMSZK nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!