Felújították a világháborús emlékműveket


2015-08-06 22:53:41  | cikk: HuHa  | 


Felújították a világháborús emlékműveket főképe
Mintegy öt millió forintot biztosított az önkormányzat az Eszterházy Ferenc Terv keretében három világháborús emlékhely rekonstrukciójára. A munkálatok tavasszal kezdődtek Tapolcafőn, Kéttornyúlakon és az Alsóvárosi temetőben és a közelmúltban fejeződtek be. A beruházás kapcsán Áldozó Tamás polgármester elmondta, a múlt évben, az első világháború kitörésének 100. évfordulója apropóján született meg a javaslat, hogy rendbe tegyék a világháborús emlékműveket, de Tapolcafőn a lakossági konzultáción a helyiek is kérték a település közepén található emlékműveket megújítását.
-Tapolcafőn a lakossági konzultáción Kiss Ernő vetette fel, hogy akár közadakozást is szerveznek a munkák finanszírozására, ha ezen múlik az emlékművek felújítása. Mi akkor is elmondtuk, hogy természetesen nem ezen múlik, terveztünk forrást biztosítani a munkálatokra és próbáltunk pályázati pénzt is szerezni. Három helyen nem vártunk pályázatokra, elvégeztettük a munkát, két helyen pedig még hátravan ez a feladat. Ez a két hely a Barát utcai templom oldalában lévő emlékmű és az Esterházy úti Huszár emlékmű – közölte a polgármester.

Az emlékművek felújítása nem csak az centenárium miatt volt fontos, az évek során az obeliszkek kőanyaga megsérült, a feliratok lekoptak az emlékművekről, az Alsóvárosi temetőben pedig a túlburjánzó növényzet is károsította sírkertet.  A munkálatok során újra láthatóvá tették a feliratokat, és helyreállították a kőben keletkezett károkat. Tapolcafőn ennél több is történt, a múlt évi járdafelújítás során megmaradt pénzforrást nem vonták el a településrésztől, a megmaradó pénzből új járdát építettek a parókiáig és jutott arra is, hogy az első és második világháborús emlékmű környezetét rendezzék. Így ott most térkő burkolatos járda és virágágyás öleli körül az emlékhelyet.
-Az Alsóvárosi temetőben van egy első világháborús sírkert ahol az emlékmű megkopott, a sírokat jelző kövek elmozdultak és az oda telepített fákat, növényzetet is rendezetté kellett tenni. Mindez megtörtént és most méltó emlékhellyé vált ez a temetőrész is.
A három helyszínen zajló munka összesen öt millió forintba került, ebből a legnagyobb összeget az Alsóvárosi temető első világháborús sírkertjének rendbetétele igényelte, Tapolcafőn 2,1 millió forintba kerültek a munkálatok, Kéttornyúlakon pedig néhány százezer forintos munkát kellett elvégezni.

A városvezető hozzátette, az első világháború századik évfordulója emlékére, 2014-2019 között több feladata van még a városnak, többek között a további emlékművek felújítása, de tervezik a város első világháborús veszteségeinek összegyűjtését is, a névjegyzékek pontosítását, a hősi halált haltak felkutatását.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!