Szent Anna-napi búcsú


2015-07-27 22:07:54  | cikk: pgya  | 


Szent Anna-napi búcsú főképe
A Szent Anna plébániatemplom búcsúját tegnap ünnepelték. A búcsú programja szombat este a nagyszülőkért szóló szentmisével vette kezdetét. A búcsúi nagymisére vasárnap délelőtt került sor, amelyen Kerekes Károly Hubert bencés diakónus mondott szentbeszédet. A szentbeszédet követően Salgó Ferenc kanonok-plébános megáldotta a jubiláló házaspárokat.

Vasárnap délelőtt zsúfolásig telt a Szent Anna templom a hívek sokaságával, hogy megemlékezzenek Jézus Krisztus nagyanyjáról, Szűz Mária édesanyjáról. Szent Anna a családi élet erényeinek, a gyermekek elfogadásának, helyes nevelésének szép példaképe. Szent Anna asszony a keresztény hagyomány szerint Szűz Mária édesanyja volt.

„Ugyanígy az asszonyok is engedelmeskedjenek férjüknek, hogy ha némelyek közülük nem is hisznek az Isten szavának, a feleségük magaviselete szavak nélkül is megnyerje őket, amikor látják tiszteletet érdemlő, tiszta életeteket. Ékességüket ne külsőségekben keressék, abban, hogy hullámos a hajuk, arany ékszereket aggatnak magukra vagy drága ruhákat viselnek. Az Isten szemében a rejtett ember az értékes, romolhatatlan szelídségével és nyugodt lelkével. Hajdan így ékesítették magukat a szent asszonyok is: reméltek az Istenben és engedelmeskedtek a férjüknek. Így engedelmeskedett Sára is Ábrahámnak, akit urának nevezett. Az ő leányai vagytok, ha jót tesztek, és semmiféle fenyegetéstől nem ijedtek meg. Hasonlóképpen, ti férjek, megértően éljetek együtt az asszonyokkal mint a gyengébb nemmel; adjátok meg nekik a tiszteletet, mint az élet kegyelmében örököstársatoknak, hogy az imádságnak ne legyen bennetek akadálya. Végül mindnyájan legyetek egyetértők, együttérzők, testvériesek, irgalmasok, alázatosak. Ne fizessetek a rosszért rosszal, se a szidalomért szidalommal. Mondjatok inkább áldást, mert arra kaptatok meghívást, hogy az áldás legyen az örökségetek” – hangzott az Anna-napi olvasmány Szent Péter I. leveléből.

Kerekes Károly Hubert a szent mise alapigéjét Szent Máté evangéliumából merítette: Egy alkalommal Jézus így szólt tanítványaihoz: „A ti szemetek boldog, mert lát, s a fületek is az, mert hall. Bizony mondom nektek, sok próféta és sok igaz ember kívánta látni, amit ti láttok, de nem látta, és hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta.”
- Igaznak lenni, jámbornak lenni azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk Isten előtt. A mai napon Szent Annát és Szent Joachimot ünnepeljük, akik a boldogságos Szűz Anya szülei, Jézus Krisztus nagyszülei voltak. Sok-sok férfi és nő példaképei, mert igazak voltak és kiválasztottak, a Megváltó elődei. Ha előszedjük otthon a családi fotóalbumot, és végig nézegetjük a megsárgult fényképeket Isten örökké való tervével találkozunk. Ne hagyjunk magunk után rossz emlékeket, gondoskodjunk egymásról, gyermekeinkről – hirdette Isten igéjét a pápai születésű diakónus. „Miért vagyunk tele panasszal, hogy mennyi az aljasság, az igazságtalanság, a tisztességtelenség? A panaszkodás valójában mentegetőzés, mert egyik korban, közeli és távoli évszázadokban sem volt könnyebb megtartani azokat az értékeket, amelyekre Krisztus tanított. Ne áltassuk magunkat, nem volt soha könnyebb és nem is lesz. Jelen időnkben a technika csak kényelmesebbé tette életünket, de könnyebbé nem. Ne feledjük, életünknek, világunknak nem csak oka van, hanem célja, semmi nem történik céltalan” – hangsúlyozta a diakónus bezárva ünnepi gondolatait.
A szentmisét követően Salgó Ferenc kanonok-plébános megáldotta a jubiláló házaspárokat.

Az Anna-napi búcsú a hagyományoknak megfelelően esti hangversennyel zárult, amelyen Eisenbeck Ágota énekelt, zongorán kísérte Kozmitsné Tomor Ibolya, verset Babos Tibor szavalt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!