Koós János a Felsővárosi Napon


2015-07-26 18:06:31  | cikk: pgya  | 


Koós János a Felsővárosi Napon főképe
Városrészi napot szerveztek első alkalommal a Felsővárosban szombaton, amelynek helyszíne a Millenniumi Emlékpark volt. Gyerekeket és felnőtteket színes programok, főzőverseny, múltidéző kiállítás, színházi előadás, modern tánc bemutató, magyar nóta, musical, Koós János és Dékány Sarolta, valamint késő estébe nyúló nosztalgia diszkó várta.

A hasonló városrészi napokhoz híven, ez a nap is főzőversennyel indult, tizennégy csapat mérette meg fakanalát a bográcsokban, majd izgulva várta a zsűrizést és az eredményhirdetést. Az ételekért kapott adományokat ezúttal is a fogyatékkal élőket segítő szervezeteknek ajánlják fel a szervezők, a Felsővárosban a főzőversenyen százezer-kilencszáz forint gyűlt össze jótékonysági célra. A főzőverseny alapanyagát a pápai önkormányzat biztosította, a zsűri ezúttal is az egyedi receptek alapján készült ételeket díjazta. Harmadik helyezést ért el a Tűzoltóság csapata, másodikként végzett a városi könyvtár munkaközössége, az első díjat pedig a Családi csapat kapta meg, akik a pörköltjüket szilvával, kolozsvári szalonnával és csülökkel bolondították meg. A bográcsokban készült ételek az utolsó falatig elfogytak, az ebéd alatt Greznár Zoltán és zenekara szolgáltatta a nótákat.

Dr. Hermann István, a városrész önkormányzati képviselője először is a helyszínt mutatta be. Mint elmondta, az emlékpark a Felsőváros központjában található tulajdonképpen, a klasszikus Felsőváros régi temetője helyén. A temetőt az 1830-as években létesítették, ahol 1945-ben temettek utoljára, a temetőt 1975-ben számolták fel. Az emlékpark mai képét 2000-ben nyerte el, ahol az ezeréves Magyarország sziluettje látható, folyókkal, tavakkal, illetve azon városok egy-egy fa által jelképezve, amelyek a magyar történelem évszázadai során nagy szerepet játszottak. Ugyancsak ekkor készült el Nyulasi József fafaragó művész alkotása, Szent István tölgyfából készült szobra. Különlegessége, hogy két oldalt egy elhasított tölgy található, amelyre első királyunk intelmeinek legfontosabb részei vannak felvésve.

- Pápán már minden városrésznek volt napja. Ez a nap a városrész ünnepe, amelyet a környék lakossága baráti körben, a főzőverseny étkeit elfogyasztva, játszóházzal, ugrálóvárral, felfújhatós medencével és egyéb szórakozási lehetőség keretében találkozik egymással, miközben a színpadon a sátor hűvösében különböző kulturális programokat nézhetnek meg. A városrészi nap jelentőségét abban látom, hogy találkoznak a szomszédok, az emberek ismerkednek, beszélgetnek, kikapcsolódnak, olyanok is, akik csak látásból ismerik egymást, valódi közösséggé kovácsolódnak. A kulturális programok pedig egyfajta művelődési lehetőséget biztosítanak – nyilatkozta hírportálunknak dr. Hermann István önkormányzati képviselő.

A kánikulai hőség miatt a kora délutáni programokon ugyan kevesen vettek részt, viszont a jelenlevő gyerekek kifejezetten élvezték a vizes medencében a vizibiciklizést, a sátorban pedig a Bab  színpad előadását, amely a Vadvacsorák című darabjukból három La Fontaine-meséből állt össze. Később a Pápai Nyugdíjas Egyesület adott elő dalos-verses-táncos produkciót, majd Pápai Musical Stúdió tagjai léptek színpadra fülbemászó slágereikkel. A sort a Vaszari Citerazenekar muzsikája, majd a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttes bemutatója követte a színpadon. A táncok modernebb stílusából a Rebel-Lion Tánc-Sport Egyesület mutatott be néhányat, az est sztárvendégei  előtt pedig Unger Tamás alpolgármester és dr. Hermann István önkormányzati képviselők köszöntötték a sátort megtöltő érdeklődőket.
Koós János és felesége, Dékány Sarolta igazi nosztalgia estet kerekítettek nem csak az idősebb nemzedék örömére. Koós János hozta a formáját, valódi showmanként, örökifjúként a hatvanas-hetvenes évek dalai közben pesti viccekkel fűszerezte az előadást. A városrészi nap a Turbó zenekar koncertjével zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!