Örömalkotás a Képzőművészek Nyári Táborában


2015-07-21 22:27:44  | cikk: Babos Petra  | 


Örömalkotás a Képzőművészek Nyári Táborában főképe
Több mint tíz évvel ezelőtt a rajztanárok megyei szabadegyetemeként indult útjára a ma már csak Képzőművészek Nyári Táboraként emlegetett tíz napos tábor, melyet a nemrégiben elhunyt Borbély Lajos művésztanár irányításával kezdtek. A tábornak eleinte a Somogyi Galéria adott otthont, néhány éve azonban a Városi Sportcsarnokban alkotnak a művészek. Idén új helyszínen, Homokbödögén, bentlakásos táborban kezdődött az egyhetes program, ahol a helyi művészeti iskola örömmel fogadta őket, Lukács Katalin művészeti tagozat vezetőnek köszönhetően. A táborozók között volt Csontos Armand, Drabant András, Fölnagy Tibor, Hagen Richárd, Horváth Ilona, Kerpel Péter, Marosi Diána, Mészáros Ilona, Molnár Lajos, Ughy Miklós és Zeke Miklósné. Róka Norbert szervező, Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ művelődésszervezője elmondta, a bentlakásos napok után a városban folytatódott a tábor. Minden délelőtt aktot rajzoltak a résztvevők a sportcsarnokban, majd délután a város különböző helyszíneit örökítették meg. Hétfőn az Esterházy-kastélyban megtekintették a Nemcsics és Cziráki kiállítást, kedden a tapolcafői tanösvényen, szerdán a Hagyományok Hegyén rajzoltak. Csütörtökön a Pápa Városi Televízió egyik munkatársáról, Szabó-Vadász Krisztináról készítettek portrét, majd pénteken a Nagytemplomban alkottak. Molnár Lajos 2002 óta rendszeres visszatérője a tábornak. Mint mondta, minden évben vannak újdonságok, idén az volt, hogy a festői Homokbögödén dolgozhattak. Számára az aktrajzolás is nagyon különleges, hiszen azt az ember ritkán tud készteni. A sportcsarnokban tanulmányokat készítettek, s a különböző mozdulatokat elemezték. A táborban kötetlen ideig dolgozhattak, gyakorlatilag 24 óra állt a rendelkezésükre, hogy egy-egy rajzot teljesen be tudjanak fejezni. A munkákat idén is korrektorok segítették, Horváth Lajos és Drabant András személyében.
Drabant András kérdésünkre elmondta, a korrektor arra ügyel, hogy a kompozíció jó legyen, az arányok megfelelőek legyenek. Vigyázni kell arra, hogy ne sértsenek meg senkit, inkább a jót emeljék ki. A művésztanár szerint a tábor nagyon jó hangulatú volt, igazi élményt adott számukra.
 
A Képzőművészek Nyári Tábora a hagyományokhoz hűen kiállítással zárult a JMSZK emeleti előterében. A tárlatot Homokbödöge polgármestere, Áldozó Péter ajánlotta a művészetbarát közönség figyelmébe. Mint mondta, a paravánokon kiváló munkák jelentek meg. Öröm számára, hogy Homokbögöde adhatott az idén otthont a táborozóknak, s reméli, jövőre is ezt a barátságos kis községet választják helyszínül.
A kiállítás augusztus 23-ig tekinthető meg a JMSZK nyitvatartási ideje alatt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!