Nemzetközi Matematika Verseny a Közgázban


2010-03-18 17:45:24  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Nemzetközi Matematika Verseny a Közgázban főképe
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (volt Közgáz) 3 éve vesz részt a Nemzetközi Kenguru Matematika Versenyen.
André Deledicq 1991-ben Franciaországban megszervezte az első Kenguru versenyt, amelyen 300 ezer diák vett részt. Az első magyarországi versenyre 1994-ben kerülhetett sor dr. Pelikán József irányításával, a Bolyai János Matematika Társulat szervezésében. Ez egy 75 perces írásbeli verseny, amiben az a szép, hogy március 18-án, 10 órától egyszerre 40 ország tanulója (körülbelül 40 millió diák) írhatja a saját nyelvén. 1996 óta minden évben a magyar diákok is részesei lehetnek ennek a matematika európai ünnepnek. 
A verseny egyik nagy értéke a feladatok sokszínűsége. A feladatsor összeállítása úgy történik, hogy 33 ország matematikusai saját országuk matematikai ízlésének megfelelően feladatjavaslatokat küldenek el a párizsi központba. Ezt követően minden év novemberében sor kerül egy feladategyeztető konferenciára, amelyen a résztvevő országok képviselői összeállítják az abban a tanévben sorra kerülő feladatsort. Majd a nemzeti szervezők lefordítják és az egyes feladatsorok 30 feladatából legfeljebb ötöt megváltoztatnak, összeállítva ezzel saját országuk példáit.
- Ennek a megmérettetésnek az elsődleges célja a matek népszerűsítése. Diákjaink szívesen vesznek részt ezen a versenyen, a könnyebb és nehezebb feladatok mindenki számára sikerélményt biztosítanak. Eddigi legeredményesebb diákunk Horváth Péter volt, aki második helyezést ért el- mondta el Németh Katalin szervező, matematika tanár.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!