Tájfutók a belvárosban


2015-07-17 19:31:36  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Tájfutók a belvárosban főképe
26 kategóriában kilenc ország (Magyarország, Norvégia, Olaszország, Finnország, Ausztria, Spanyolország, Szerbia, Portugália, Svájc) közel 300 versenyzője vesz részt a Veszprémi Tájfutó Club hagyományos, háromnapos nyári nemzetközi tájfutó fesztiválján, amelynek hosszú évek után ismét Pápa, valamint Németbánya ad otthont. A Transmoduls Pannon Tájfutó Napok elnevezésű rendezvény első napján – a Bakony Kupán – rövidtávú pályát kellett teljesítenie a nevezőknek, az ismeretlen terep és a gondosan elrejtett ellenőrző pontok igencsak próbára tették a versenyzőket. Szabó András versenyigazgató elmondta, legutóbb 15 évvel ezelőtt volt Pápán verseny, a mostani alkalmon nemcsak a pálya, hanem a rekkenő hőség is igencsak próbára tette a tájfutókat.
- A tájfutás egy olyan futósport, ahol a versenyzőknek egy térkép és egy tájoló segítségével a térképen feltüntetett ellenőrzőpontokkal kijelölt pályán, a pontokat többnyire előírt sorrendben érintve, a legrövidebb idő alatt kell végigfutni. A versenyző az ellenőrzőpontok között maga választja meg az útvonalát. A belváros jó választásnak bizonyult, hiszen a szűk utcák, a nehezen felfedezhető terek jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy minél izgalmasabb versenyt tudjunk rendezni, hiszen az ellenőrző pontokat nagy odafigyeléssel lehet csak megtalálni. 10 éves kortól egészen 80 éves korig vártuk a jelentkezőket, férfi és női kategóriában, a pálya úgynevezett sprint táv, tehát a legjobbak nagyjából 10-15 perc alatt teljesítik is.
Józsa Gábor, öt év tájfutásmentes év után tért vissza a sportághoz, a mai napon pedig kategóriájában a legjobb eredménnyel ért a célba.
- Jó kis kihívás volt a mai verseny, a belváros zegzugos utcái különösen jó választásnak bizonyultak a szervezők részéről, az útvonalválasztásra nagyon oda kellett figyelni. Tetszett a pálya, nem volt túl hosszú, de jó volt egy sprintversenyen megmérettetni magunkat. Örülök, hogy legfőbb riválisomat, Lenkei Zsoltot 16 másodperccel le tudtam győzni, ez biztató a jövőre bajnokságaira nézve.

A program szombaton és vasárnap Németbányán, illetve környékén klasszikus bakonyi terepen folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!