„Hol vár állott, most kőhalom...” - Felfedező vártúra tábor


2015-07-15 07:26:11  | cikk: pgya  | 


„Hol vár állott, most kőhalom...” - Felfedező vártúra tábor főképe
Teljesen új táborozási lehetőséget biztosított idén a Gróf Esterházy Károly Múzeum Felfedező Vártúra tábor címen a résztvevő gyerekek számára. Mészárosné Varga Veronika múzeumpedagógus vezetésével a vakációjukat töltő kisdiákok megismerkedhettek a környező várakkal, várromokkal, történeteikkel, legendáikkal, a lovagi etikett alapvető szabályaival, a kézműves foglalkozáson pedig saját váraikat is megépíthették kartonpapírból.

Mészárosné Varga Veronika elmondta, hogy szerette volna bővíteni a gyerekek számára a város történetével kapcsolatos nyári foglalkozást, hiszen a Pápa története nagyon gazdag, a barokk kor előtt és után is pezsgő élet folyt a településen. Az Esterházy-kastélyt megelőzően létezett Pápán egy vár, amely jelentős szerepet játszott az ország végvár-rendszerében. Innen származott az ötlet, hogy a várról és a reneszánsz időről szervezzünk egy tematikus tábort, ami a múlt héten ért véget – mondta el érdeklődésünkre a múzeumpedagógus.

- A programban a Pápához közeli várak szerepeltek, Pápával kezdtük, feltérképeztük, majd kilátogattunk Döbröntére, tettünk egy kirándulást Sümegre, Bakonyújvárra is – ami egy rabló lovagvár, már csak a romjai találhatóak meg – látogatást szerettünk volna tenni, csak az időjárás közbeszólt. Az elmaradt kirándulás helyett várkészítéssel foglalkoztunk, minden csapat elkészítette a saját várát, pénteken pedig a Ság-hegy lábánál található vulkánparkba tettünk látogatást, ahol szintén volt egy ősvár – ismertette a tábor programját Mészárosné Varga Veronika.

A várlátogatásokat múzeumpedagógiai foglalkozások kísérték. A döbröntei várrom meglátogatása után lementek a Bitva patak medréhez, ahol feldolgozták a Szivárvány legendát, amely egy Mátyás korában játszódó szerelmi történet, Himfi Imre várkapitányról. Döbröntén slambucot is kóstolhattak a gyerekek a Sós Mari-féle boszorkánystúdióban, ahol többek között a gyógynövényekkel, a népi gyógyászattal is megismerkedhettek.

Hétfőn a volt pápai vár falait járták körül, meghatározva annak elhelyezkedését, bástyáit, kapuit. A gyerekek csapatokba szerveződve feladatokat oldottak meg a Várkertben, megnézték az Egri csillagok című filmet, amelyet megbeszéltek, a fiúk megtanulták a lovagi erényeket, a lányok pedig reneszánsz kori hajviseletet próbálták ki. A sümegi várban igazi lovagi tornát nézhettek meg a gyerekek, tárlatvezetésen vettek részt.
Kikapcsolódásként moziban is voltak, ahol a Minyonokat nézték meg. Összesen tizenkét gyerek vett részt a múltidéző kalandtáborban, 10-től 14 éves korig, elmondásuk szerint jövőre újra jelentkeznek az egy hetes időutazásra.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!