Nevetésre idegeltek - Dé-Mol a Festőkertben


2015-07-13 21:41:08  | cikk: pgya  | 


Nevetésre idegeltek - Dé-Mol a Festőkertben főképe
Az abszurd humor kedvelőinek ismét nem okozott csalódást a Dé-Mol Társulat az Idegellek az éjszakában című előadásával, amelyet a Kékfestő Múzeum Festőkerti Vigasságok programsorozata keretében adtak elő szombat este. Aki szereti a fanyar humort, az vidáman csemegézhetett a poénok és a szkeccsek közül, amelyhez a múzeum kertje sajátos hangulatot kölcsönzött. A Dé-Mol színjátszó társulat komplett színházi előadással – tíz rövid jelenettel – készült közönsége számára, méghozzá a tőlük megszokott angol humor stílusában.

A társulat elnevezése a két alapító tag, Dé Csaba és Molnár Zsolt vezetéknevének összemosásából ered, akik 2010-ben döntötték el, hogy önálló társulatot alapítanak. A színtársulat az önfeledt nevettetést tűzte zászlajára, s ez tökéletesen működik is, hiszen a városban a hiánypótlás szándékával, az abszurd műfajjal dolgoznak.  Iványi Balázs – aki több jelenetnek a megálmodója is – érdeklődésünkre elmondta, hogy megtartották az angol abszurd sajátos helyzetkomikumait és stílusjegyeit, ám a rövidke jeleneteket a saját képükre formálták, úgymond magyarították. A néhány perces jelenetek között voltak olyanok, melyek a hétköznapokból, saját tapasztalatokból építkeztek és voltak olyanok is, melyek alapja egy-egy méltatlanul elfeledett darab.

A lényeg, hogy a humor görbetükrén keresztül a közönség tagjai magukra ismerhetnek, szomszédjukra, főnökükre, olyan helyzetekre, ami jelen lehet bárki életében, vagy megtörtént vele, vagy éppen tanulságul szolgál számára. Iványi Balázs a klasszikust, Hofi Gézát idézve mondta: inkább sírnunk kellene azon, amin nevetünk.

A tíz kis jelenet, amely elsősorban az emberi gyarlóságokat, apró gonoszságokat, az irigységet, a pökhendiséget, a kivagyiságot, butaságot figurázta ki. Az amatőr színészek profikat megszégyenítő beleéléssel, lelkesedéssel adták elő a szkeccseket, amelyet a közönség néha hangos hahotával, majd őszinte tapssal jutalmazott. Aki még nem látta őket, és nem idegen számára az abszurd, fanyar humor, mindenképpen csekkoljon be a következő előadásukra.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!