Bűnmegelőzési program a Várkertfürdőben


2015-07-13 10:46:11  | cikk: HuHa  | 


Bűnmegelőzési program a Várkertfürdőben főképe
Évek óta szoros együttműködésben dolgozik a Pápai Rendőrkapitányság és a Várkertfürdő a vendégek biztonsága érdekében, különösen igaz ez a nyári strandszezonra. Nem mintha a fürdő bűnügyileg nagyon veszélyeztetett volna - hiszen csupán olykor-olykor fordul elő egy-egy lopás a létesítményben -, a megelőzést azonban nagyon fontosnak tartja mind a rendőrség, mind a fürdő vezetése.

Ennek jegyében állított össze a kapitányság egy tájékoztató kiadványt a strandolók számára, melyben azokat a jó tanácsokat foglalták össze, amiket a strandra érkezőknek mindenképpen be kell tartaniuk, hogy értékeik biztonságban legyenek a pihenés idején is. A szórólapot az érkezők között osztották szét a Várkertfürdő munkatársai és a kapitányságnál közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások Császárné Elek Veronika rendőr alezredes irányításával.
-Igyekszünk minél több fórumon megszólítani a vakációzókat, hogy az idegenforgalmi szezonban minimálisak maradjanak azok a jellemző bűncselekmények, melyek a nyári időszakhoz kapcsolódnak. Ilyenek az alkalmi lopások, a strandi lopások, gépkocsi feltörések, gépkocsi lopások. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Várkertfürdővel együttműködve közösen tegyünk a vendégek biztonságáért – fogalmazott a pápai kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Mint mondta, a vendégekben tudatosítani kell, nekik is tenniük kell értékeik biztonságáért. Már elinduláskor át kell gondolniuk, hogy mire lesz szükségük a strandolás során, és a pihenéshez nem szükséges értéktárgyakat érdemes otthon hagyni.
-Ékszereknek, nagy mennyiségű készpénznek, értékes műszaki cikkeknek nincs helyük a strandon, ezeket otthon kell hagyni. Nagyon fontos, hogy a parkolókban hagyott autók biztonságáról gondoskodjunk, az ablakokat húzzuk fel, az ajtók lezárását ellenőrizzük, és értéket ne hagyjunk a gépjárműben, főleg ne az utastérben, látható helyen, mert egy üres táska, egy pulóver is felkeltheti a tolvaj érdeklődését, hiszen nem tudhatja, milyen értéket rejtenek. Tudni kell, attól, hogy a strandon letakarjuk a csomagunkat egy törülközővel vagy strandlepedővel, nem jelenti azt, hogy értékeink biztonságban vannak. Hiszen ha őrizetlenül hagyjuk holminkat egy tolvaj könnyen elviheti azokat, ezért vagy az értékmegőrzőt kell használni, vagy biztosítani kell azt, hogy a társaságból valaki mindig ott legyen a helyünkön  - mondta el a legfontosabb tanácsokat az alezredes.

Ilyen és ehhez hasonló vagyonvédelmi javaslatok szerepelnek az elkészített szórólapon is, de a jótanácsok kiterjednek a nyaralás idején magára hagyott otthonok biztonságára is, sőt arra is kitérnek, hogy a nyaralás idején óvatosan használjuk a közösségi portálokat, hiszen az ott elhelyezett tartalmakból a tolvajok tudhatják, elutaztunk, üres a lakás.
A vagyonvédelmi tanácsokat tartalmazó szórólapot az érkező vendégeknek adták át, többségüket már a parkoláskor megszólították, és felhívták a figyelmet a gépjármű biztonságára vonatkozó javaslatokra.

A Várkertfürdő vezérigazgatója, Kovács Antal az akcióval kapcsolatban elmondta, a pápai kapitánysággal régóta együtt dolgoznak a vendégek biztonságáért és minden kezdeményezést örömmel fogadnak. Az elmúlt években is tartottak közös vagyonvédelmi programokat és idén is számíthatnak a rendőrség kiemelt figyelmére. Talán éppen ez az oka, hogy a Várkertfürdőben ritkán történik vagyon elleni bűncselekmény.
-Nagyon fontosnak tartjuk vendégeink biztonságát, mi is igyekszünk mindent megtenni ezért és köszönettel fogadjuk a rendőrség segítségét. Büszkék lehetünk arra, hogy biztonságos a fürdőnk, az elmúlt tíz évben csupán néhány bűncselekmény történt, ez köszönhető az ilyen akcióknak, annak, hogy úszómestereink folyamatosan figyelik a rendet és rendszeres rendőri járőrszolgálat is van a strandon – mondta el a vezérigazgató. Az elmúlt évtizedben mindössze két jelentősebb bűncselekmény történt, az egyik egy gépkocsi lopás volt, a másik pedig egy öltözőszekrény feltörés sorozat, melyet utazó bűnözők követtek el, és melyet a Pápai Rendőrkapitányság sikeresen felderített. Kisebb lopások néha előfordulnak persze, olykor eltűnik egy-egy törülköző, papucs, de ezek száma sem jelentős. Kovács Antal hozzátette, a Várkertfürdő rendelkezik értékmegőrző széfekkel, melyeket a vendégek kibérelhetnek, ám ezt egyelőre kevesen veszik igénybe, holott ezeknek a széfeknek épp az a lényege, hogy ott az értékek biztonságban vannak. A fürdő vezetője azt is elmondta, bízik abban, hogy a rendőrség által megfogalmazott és átadott jótanácsokat megfogadják a vendégek, így még kevésbé lesznek kitéve a strandi lopásoknak.

A vasárnapi akció során több száz érkezőnek adták át a diákok és a fürdő dolgozói a szórólapokat, a vendégek többsége köszönettel fogadta a figyelmességet és még ígéretet is tett a javaslatok betartására. Geszler Anikó családjával Mórról érkezett a Várkertfürdőbe, a szórólap átvételekor úgy fogalmazott, nagyon örül a kezdeményezésnek, még sehol sem tapasztaltak ilyen segítséget.
-Mindig figyelünk arra, hogy az autót bezárjuk és semmilyen értéket ne hagyjunk a kocsiban, a strandon pedig még a letakart cuccainkat sem hagyjuk őrizetlenül – mesélte el azokat a vagyonbiztonsági elemeket, amiket ő mindig betart családjával.

Császárné Elek Veronika a kezdeményezés kapcsán megjegyezte, a Pápai Rendőrkapitányság nemcsak ilyen formában gondoskodik a strandolók biztonságáról, a Várkertfürdőben több plakátot is elhelyeztek, melyek az értékmegőrző széf használatára hívják fel a figyelmet és rendszeres járőrszolgálatot is biztosítanak a strandon. A bűnmegelőzési tevékenységbe a közösségi szolgálatos diákokat is bevonják, a fiatalok tapasztalt rendőr kollégák társaságában végzik munkájukat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!