Falunapi dínomdánom Tapolcafőn


2015-07-12 16:28:07  | cikk: HuHa  | 


Falunapi dínomdánom Tapolcafőn főképe
A falu legnagyobb ünnepét ülték tegnap a tapolcafőiek. Az aktív közösségi életéről ismert Pápához csatolt településrész falunapja kicsiket és nagyokat egyaránt a sporttelepre csábított, ahol kiváló időben, remek mulatság várt mindenkire.

A hagyományos programelemeket és újdonságokat is felvonultató egész napos rendezvény délelőttjén a sportos kedvűeket a szokásos kispályás labdarúgótorna várta. A Tapolcafői SE által szervezett tornán kilenc csapat húzott mezt és rúgta a bőrt, köztük három helyi fiatalokból és öregfiúkból álló társaság, két pápai csapat és négy környékbeli településről meghívott egyesület. Pődör Róbert, Tapolcafői SE elnöke elmondta, a tornán közel százan vettek részt, a mérkőzések két csoportban, két pályán zajlottak, 5+1-es felállásban, körmérkőzéses rendben.
-A focitorna minden évben része a falunapi programnak, korábban utcabajnokság volt, ma pedig inkább meghívott csapatok játszanak. Visszatérő vendégeink vannak jellemzően, a helyiek mellett Pápáról, Adásztevelről, Nagytevelről, Kemenesszentpéterről és Pápasalamonból érkeztek. Jó látni, hogy ilyen sok fiatal sportol és örömmel rúgja a bőrt – fogalmazta meg az elnök. A tornán a Tapolcafői SE is indult, ők a bajnokságban a megyei IV. osztályban játszanak és idén is a középmezőnyben végeztek – tudtuk meg. A foci egyébként igazi összetartó erőt jelent a főként helyiekből álló csapatban, a fiúk jó közösséget alkotnak – tette hozzá Pődör Róbert.

Az egész délelőtt zajló tornát követően 11-es rúgó versenyt is szerveztek azok számára, akikben még maradt szusz a nagy forróságban a meccsek után, de tizenegyes rúgásban a gyermekek, és közkívánatra a  hölgyek is megmutathatták ügyességüket. Az eredményhirdetésen a torna első három helyezettjét díjazta a sportegyesület és a legjobb 11-es rúgókat is jutalmazták. A focicsapatok közül helyiek színeiben induló Allstars csapat lett az első helyezett, második helyen a Tapolcafői Öregfiúk végeztek, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a kemenesszentpéteriek állhattak fel. A hölgyek 11-es rúgó versenyén Tóthné Berkes Noémi volt a legügyesebb. A fiatalasszony mint mesélte, rábeszélésre vett részt a játékos megmérettetésen, egyébként nem szokott focizni, de lelkes szurkolója nagyobbik fiának, aki a pápai utánpótláscsapatban játszik és aki a gyermekek számára hirdetett 11-es rúgást megnyerte.
-Az én győzelmem a szerencsén múlott, csőrrel rúgtam a labdát, bár tudom, nem így kellett volna – mesélte mosolyogva a hölgyek kategóriájának győztese. Noémi szerint egyébként a falunapi rendezvény mindig jól sikerül, jók a programok, és lehetőség van a találkozásra a falubeliekkel, akikkel a hétköznapokon nem nagyon jut idő beszélgetni.

S míg a sportos kedvűek fociztak, a pálya szélén több bográcsban is ízletes ételeket készítettek a helyiek a falunapra kilátogatók számára. A főzőbemutatón civil közösségek, utcabeliek, baráti-családi társaságok ragadtak fakanalat és álltak a kondérok mellé. A főzésben főként a férfiemberek jeleskedtek, de az asszonyok is ott voltak mellettük, segítették munkájukat. Hocker József barátaival állt be a mesterszakácsok közé, persze az asszonyokat sem hagyták ki a csapatból. Krumplis gulyást főztek, amihez 15 kilogramm sertéslapockát és 10 kilogramm burgonyát használtak fel, hogy minél több embert megvendégelhessenek. Hocker József szerint a hangulat nagyon jó ilyenkor, a férfiak örömmel állnak a bogrács mellé és mindenki bízik abban, hogy ízlik majd a falubelieknek a főztjük. Molnár Zoltán nem tapolcafői, mégis nagy lelkesedéssel állt be a főzők közé. Leányának tapolcafői udvarlója van, tőle kapták a meghívást, így a két család közösen alkotott egy csapatot a falunapon, s ha már ilyen szépen összejöttek, ki is tettek magukért. A reggelt pirított májjal indították, aztán mexikói ragut főztek, délutánra pedig még egy kis magyaros csülökpörköltet is készítettek.
-Én szívesen főzök otthon is, bár a hölgyek jobban tudnak főzni. Mi férfiak inkább csak szeretünk főzni – mondta nevetve, miközben nagy rutinnal szeletelte a paprikát és mesélte az elkészítés fortélyát. – A mexikói raguba bab és chili kerül a húshoz, meg természetesen sok zöldség és saját készítésű fűszerkeverékkel ízesítjük az ételt.
A Molnár család és vendéglátóik úgy fogalmaztak, nagyon jól érzik magukat, szeretik az ilyen közösségi rendezvényeket. A Mesterszakácsok művei névre keresztelt főzőprogramon a krumplis gulyás és a mexikói ragu mellett készült vadpörkölt, pacal, hagyományos gulyás és sertéshúsból főzött pörkölt is, így a falunapra kilátogatóknak volt bőven miből válogatniuk, az ételek ízletességét pedig mi sem bizonyította jobban, minthogy egy óra tájban óriási volt a nyüzsgés a sátrak körül és nagyon gyorsan kiürültek a bográcsok.

A rendezvényen persze a kisgyermekekről sem feledkeztek meg a szervezők. A kicsiket reggel óta várták a gyermekprogramok: ügyességi fajátékok, rodeo bika és az elmaradhatatlan légvár szórakoztatta őket, ebéd előtt pedig Szép Bence, a világ legügyetlenebb bűvésze varázsolta el az apróságokat, mókás perceket szerezve gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Délután aztán jóllakva, a rendezvénysátor árnyékában töltötték az időt a falunapra kilátogatók, ahol helyi és környékbeli fellépők adtak vidám műsort. A sort a Homokbödögéről érkezett tánccsoport nyitotta, érzéki csalódást keltő, ötletes, látványos produkciókkal, aztán pedig a Tapolcafői Forrás Népdalkör adott elő egy kedves dalcsokrot, végül pedig a nagygyimóti tánckar nevettette meg mókás táncával a népes számú közönséget.

A falu közösségét a részönkormányzat nevében Vilmanné Ikervári Lilla képviselő köszöntötte a színpadon. Beszédében arról szólt, hogy mennyire fontosak tartja az önkormányzat az ilyen közösségerősítő programokat, melyeknek nemcsak résztvevői, de szervezői is a helyiek. A képviselő köszönetet mondott minden segítőjüknek, a főzőcsapatokat emléklappal jutalmazta és kellemes időtöltést kívánt a falu lakosságának és a rendezvényre kilátogatóknak.
-Minden évben igyekszünk úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztály jól érezhesse magát. Vannak hagyományos elemei a falunapnak, ilyen a focitorna és a főzés, a gyermekprogramokat azonban idén megújítottuk, reméljük elnyerte a kicsik tetszését – mondta, hozzátéve – tapasztalatunk szerint az emberek várják a falunapot, szívesen kijönnek a programokra, hiszen ez egy olyan nap, ahol kellemesen szórakozhatnak, találkozhatnak ismerőseikkel, barátaikkal és azokkal a falubeliekkel, akikkel az év más időszakában nem nagyon futnak össze.
A részönkormányzat tagjai és a művelődési ház vezetője nagyon sokat dolgoztak a nap sikeréért, a szervezőmunka már az év elején megkezdődött, de a rendezvény napján is sokat sürgölődtek, hogy minden rendben legyen, és örömmel fogadták a falu lakóinak közreműködését is.

A tapolcafői falunapra dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is kilátogatott és ő is köszöntötte a helyieket. Gratulált a labdarúgótornán szereplőknek, megdicsérte a főzőcsapatok munkáját és elismeréssel szólt a szervezésről. Mint mondta, örömmel fogadta a meghívást és jó érzés számára látni, hogy a falu apraja-nagyja részt vesz a rendezvényen és jól érzi magát.

A késő éjszakába nyúló rendezvény estéjének hangulatát a Gráciák formáció alapozta meg ismert nosztalgia dalokkal, melyeket a közönség együtt énekelt az együttes tagjaival és tapssal jutalmazott, aztán tombolasorsolás következett, ezt követően pedig Csocsesz és zenekara adott mulatós műsort, ami után a hagyományos falunapi bál várta a táncolni, mulatni vágyókat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!