Pápa 1945-ös szovjet megszállásának igaz története


2010-03-18 11:25:59  | cikk: Tóth Tamara  | 


Pápa a háborút megúszta két bombatámadással. De ennek titka van. Erről beszélt Huszár János bácsi a Pápa Várostörténeti Honismereti Kör soron következő összejövetelén, aki maga is részt vett fiatal ejtőernyősként a harcokban.

Városunk a második világháborúban stratégiailag rendkívül fontos szerepet töltött be, része volt az úgynevezett Bécsi hadműveletnek, mellyel a szovjetek akarták a Dunántúlt elfoglalni. Pápát a németeknek mindenképpen meg kellett védeni a szovjetektől. S mivel a németek már nagyon gyengén álltak katonai erőikkel, a híres magyar ejtőernyősöket kellett bevonni a harcokba. Az első magyar ejtőernyős század 1939. október elsején alakult meg. Harcoltak szinte az egész Magyarország területén a Kárpátalján végig, Ungváron például 420 sebesültet hagytak és több mint 200 fő hunyt el, de harcoltak Csepelen, Móron, Ipoly falván, Letkésen, a Garamnál, ott voltak a komáromi átkelésnél és harcoltak a Balatontól délre két településen is. A második magyar zászlóalj 1944. október elsejével nem teljes létszámmal, 6 századdal alakult meg, majd ezreddé vált a megnövekedett létszáma miatt. A német hadvezetés az ejtőernyősöket többször el akarták vinni harcolni, például a szerb partizánok ellen, majd az angol-amerikai partraszálláshoz is, de a Magyar Honvédség nem egyezett bele. Végül Kárpátaljára vezényelték őket. 174 jól kiképzett ejtőernyőst vittek harcolni Pápáról Nagyváradra - tanítási ürüggyel.

- A szovjetek be akarták keríteni a Dunántúlt. 282 modern harckocsi 1 nap alatt Komáromig jutott el. 1944. virágvasárnap hajnalán Tapolcafőre érkeztek a szovjetek. A mi zászlósaljunk már 18-a óta kint táborozott készenlétben a védővonalakban, körülbelül száz villámgéppuskával voltunk felszerelkezve. Azokkal nagyon szerettem bíbelődni-emlékezik vissza Huszár János bácsi, majd így folytatta:

- Éjszaka a szovjetek úgynevezett Sherman páncélosokkal erőszakos felderítést hajtottak végre, óránként egy-egy betévedt a határunkba és mi sorba kilőttük őket. Ekkor rájöttek a szovjetek, hogy ide erősebb fegyverek kellenek. A légitámadás 22-én reggel 5:44 perckor kezdődött és 6:15 perckor ért véget, s bár a Fő utcát és a templomot akarták eltalálni, csak a Jókai utca mögötti kertes lakóházakban tettek jelentősebb károkat. 81 ház dőlt romba, 91 súlyosan, néhány száz könnyebben sérült. A bombázások következtében, mintegy kétszázan vesztették életüket Pápán.

A pápaiak olyan jól leplezték magukat, hogy az oroszok nem nagyon tudták a védővonalat átlépni. Ekkor éjszakai támadásra készültek az oroszok, felderítőkkel indultak a városba, de olyan óvatosan közelítették meg a várost, hogy délután fél kettőkor érték csak el Pápát gyalogosan. Ekkor már túl volt a város a második légi támadáson. A magyar csapatokat nem találták, mivel Makrai százados parancsnok utasítására már reggel 9 órakor elhagyták a várost. Szany felé indultak, onnan átmentek Vágra, majd a Szombathely felé vezető úton eljutottak Burgenlandba.

Az előadást követően a kör tagjai egy javaslatot fogalmaztak meg arra, hogy állítsanak emléktáblát Makrai századosnak és dr. Szőllősi Sándor polgármesternek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!