Szívügyünk az egészségünk! - Dr. Udvardy Tibor a Gyurátz-körben


2015-07-07 21:36:50  | cikk: pgya  | 


Szívügyünk az egészségünk! -          Dr. Udvardy Tibor a Gyurátz-körben főképe
Dr. Udvardy Tibor kardiológus, belgyógyász volt a vendége a tegnapi Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör találkozójának, amelyet a kánikulára való tekintettel ezúttal a szabad ég alatt tartottak, az evangélikus templom árnyékának hűvösében.

A házigazda szerepében a megjelenteket Polgárdi Sándor esperes köszöntötte, a hagyományokhoz híven egy-egy Ó- és Újszövetségi igét felolvasva, megadva az alapgondolatot az előadáson elhangzottakhoz. „Megteremtem ajkaikon a hálának gyümölcsét. Békesség, békesség a messze és közel valóknak, így szól az Úr; én meggyógyítom őt!” - szólt az ige Ézsaiás könyvéből, majd Pál apostoltól idézet az esperes, utalva arra, hogy a mai teljesítményorientált világban könnyen eltévedünk, rossz útra térhetünk, de Isten szeretete eligazíthatja életünket.

A találkozó vendégét úgy mutatta be Polgárdi Sándor a hallgatóságnak, mint akit sokan ismernek orvosként, aki több évtizedes praxisával, lebilincselő személyiségével és tudásával segít a gyógyulásban, és még többen ismerik, mint embert, barátot, a városban élő polgárt. Polgárdi esperes egyben gratulált is dr. Udvardy Tibornak, aki július elsején, a Semmelweis-nap alkalmából Gróf Esterházy Díjat kapott lelkiismeretesen végzett munkája szakmai elismeréseként.

Dr. Udvardy Tibor a hallgatóságnak a kardiológia tudományát mutatta be, annak fejlődését, amely már olyan ismeretanyaggal gazdagodott, hogy már külön tudományok fejlődtek ki belőle, amelyek a szív ritmuszavarait vizsgálják, a szív műtéti lehetőségeit, a hipertóniát stb. Ezek a tudományok külön-külön is fontosak, de együtt alkotnak egészet.

A kardiológus úgy próbálta megvilágítani a szív- és érrendszer bonyolultságát – ami egy végtelenül egyszerű fizikai törvény alapján működik zárt rendszerben –, hogy elmondta: az emberi testben található erek hosszúsága 120 ezer kilométer lenne, ha összekötnék, vagyis háromszorosa az Egyenlítőnek. Ebben a végtelen hosszúságban elég egy apró hiba, és az már az egyedi szívizmot károsíthatja. Ilyen a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, az erek falán lerakódó plakkok.

Udvardy főorvos ismertette a leggyakrabban előforduló szív- és érrendszeri betegségeket, a hangsúlyt a prevencióra, illetve ha már baj van, akkor a szakorvoshoz való fordulásra helyezte. A megelőzésben javasolta a rendszeres testmozgást, a sószegény étkezést, az alkoholfogyasztás és dohányzás kerülését, a zsíros ételek kiiktatását.

A közérthető előadás, amely ugyanakkor teljes mélységében érintette a szív- és érrendszeri betegségeket, után a hallgatóság soraiból érkező kérdésekre válaszolt.
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör tagjai legközelebb ősszel találkoznak, Polgárdi Sándor esperes bejelentette, hogy már most készülnek a kör 15. születésnapi rendezvényére, amelyre november 16-án kerül majd sor, természetesen előtte a program részletesen meg lesz hirdetve.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!