Kőmíves Kelemen a Színházban


2010-03-18 11:24:34  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Szörényi Levente - Bródy János által feldolgozott rockballadát, a Kőmíves Kelement láthatták tegnap 15 órától az Orlay bérlet nézői a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében. Novák Ferenc rendező, Kossuth-díjas koreográfus a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes kiváló színészeivel állította színpadra népi balladánkat, mely sok száz változatban él a magyar, a román, bolgár, görög de még keleti kultúrák népköltészetében is. A tudomány, a balladakutatás építőáldozatnak nevezi ezt a döbbenetes tragikus rítust.

Ez a balladában megénekelt építőáldozat vajon az írott vagy íratlan történelem milyen mélységében keletkezett? A múlt kútjának melyik időgyűrűjében? Nem tudjuk, de biztos, hogy az ókori kultúrák első mesterei, akik már óriási építményeket igyekeztek megálmodni és felépíteni, rémületet, döbbenetet éltek át, ha művük a kezdetlegesség pillanataiban összeomlott. A leomló falak áldozatokat is követeltek. Gyötrelmes ijedtségükben gonosz szellemekre, büntető istenekre gondolhattak.
Az idők mélyében még a fejlett kultúrákban, civilizációkban is létezett nem csak állat- de még emberáldozat is. Bizony elképzelhető, hogy a rettegő, megrémült lélek a megnyugtató megoldást emberáldozatban képzelte el, és így is cselekedett. Erre az ókori kultúrákat kutató régészek találtak elegendő bizonyítékok. Görögországban az Agraida patak hídján 1659-ből emléktábla őrzi, hogy Manolisz mester itt falazta be feleségét.
Ahogy közeledünk napjaink felé, a rítus megszelídült. Építőáldozatnak már egy kis állat, egy szárnyas is megfelelt, vagy csak egy jelkép. A hiedelem és megénekelt változata azonban makacsul tartotta magát napjainkig, sok népnél.
De mi a darab XX. századnak szóló üzenete?
Mennyi áldozat kell, hogy valami felépüljön az útókor számára? Mennyi áldozatot ér, hogy letegyük névjegyünket, hogy nyomot hagyjunk történelmünkben? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás során a színész a nézőkkel együtt.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!