Díjkiosztóval ért véget a Progress Pápa 2015. fesztivál


2015-07-06 17:33:50  | cikk: pgya  | 


Díjkiosztóval ért véget a Progress Pápa 2015. fesztivál főképe
Vasárnap délben tartotta ünnepélyes díjkiosztó zárórendezvényét a Progress Pápa 2015. - Ifj. Horváth István Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál. A díjátadót megtisztelte jelenlétével dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere is, aki a köszöntő beszédét követően átadta Pápa Város díját is, amelyet a fesztivál művészeti vezetője, Komáromi Sándor javaslatára ítéltek oda. A díjátadáson részt vett Bognárné Novák Ilona, a szervezőintézmény, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) szakmai csoportvezetőjeként, továbbá a zsűri tagjai, a nézőtéren pedig a résztvevő magyar és külföldi csoportok tagjai, szakmai érdeklődők foglaltak helyet.

A Progress Pápa amatőrszínházi fesztivál öt napon át, négy külföldi és hét magyar, illetve határon túli felnőtt amatőr színjátszó csoportnak adott lehetőséget a bemutatkozásra és egyben megmérettetésre. A zsűri, a szakmai érdeklődők és a művészbarát közönség 11 színházi előadást láthatott szerdától vasárnapig, emellett számos szórakoztató program, zenei koncertek, kiállítások és tűzszínházi előadás kínált kikapcsolódást a fesztivál ideje alatt.

A versenyprogramban szereplő előadásokat háromtagú zsűri értékelte. A zsűriben helyet foglalt Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Lucie Malková rendező, szövegíró, dramaturg és Hargitai Iván rendező. Hargitai Iván egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a zárórendezvényen, a munkáját külön megköszönték.
A zsűri tagjai közül – angol fordítás mellett – Pataki István kezdte el az értékelését, összefoglalva a fesztiválon nyert tapasztalatait, aki először is örömét fejezte ki, hogy meg tudott újulni a több évtizedes múlttal – amelynek eddig Kazincbarcika adott helyet – rendelkező amatőr színjátszó fesztivál, és hogy Pápán talált magának új helyszínt. Kifejezte reményét aziránt, hogy a fesztivál további erkölcsi és anyagi támogatókra lel és folytatása lesz a Progress-nek, külön megköszönte Pápa város támogatását.

- Az amatőr színházak jelenlévő képviselői döntő többségében olyan produkciókat választottak, amelyek a társadalmi színtéren húsba vágó kérdéseket dolgoztak fel és közelítettek meg. Lényeges különbség a professzionális színházakkal szemben, hogy az amatőr színházaknak nem feltétlen kell küzdeniük a statisztikával, a nézőszámért és a bevételért, ennek köszönhetően az alkotói, előadói szabadsággal ez szféra jól élhet és mint láthattuk jól is élt. Az amatőr színházak számára így lehetőség nyílik arra, hogy a világ dolgait több szálon, több oldalról mutassa meg, a nézők pedig elgondolkodhassanak ugyancsak többféle módon a bemutatott problémákon, kérdéseken. Ilyen értelemben kívánok további sok sikert, amihez nem csupán kikapcsolódást, hanem bekapcsolódást is kap a közönség – foglalta össze röviden a zsűri elnöke a Progress Pápa 2015. tapasztalatait.

Pataki István értékelésében elmondta, hogy a zsűri tagjai nem értettek teljesen egyet a helyezésekben, vitáztak is rajta, míg meg nem született a végső döntés. Az Árkádia presszóban tartott szakmai délelőtti beszélgetéseket hasznosnak ítélte, hiszen közelítette a zsűri tagjainak az álláspontját, és külön nagy értékként jelölte meg a fesztivál eme szakmai diskurzusát. Megköszönve a sok-sok élményt reményét fejezte ki, hogy a jövőben is találkozhatnak a következő pápai Progress fesztiválon, amelyre 2017-ben kerül sor a tervek szerint.

Az emléklapok átadása előtt Komáromi Sándor, a fesztivál művészeti vezetője köszönetét fejezte ki a JMSZK fáradhatatlan munkatársainak az elmúlt öt napban kifejtett odaadó tevékenységükért, valamint a negyven önkéntes diáknak lelkes munkájukért. A köszönetnyilvánítás után a tizenegy társulat képviselőinek  Bognárné Novák Ilona adta át az emléklapokat.

Az emléklapok átvétele után kihirdették a Progress Pápa 2015. díjazottjait. A helyezettek tárgyjutalomban részesültek, a díjakat Sarkadi Nagy László, a Pegazus Színház rendezője, bábtervezője készítette. A fesztivál legjobbja pénzjutalmat, 200 ezer forintot vihetett haza. Harmadik helyezést ért el a zsűri döntése alapján az örményországi Small Theater  „Pierrot” című előadásával, másodikként végzett a pécsi Escargo Hajója „Saller” című darabjával, míg az első pápai Progress-fesztivál fődíját az inárcsi KB35-FÜGE-MU Színház „TIKK” című előadásával szerezte meg.

Pápa Város Önkormányzata kezdettől mind erkölcsi, mind anyagi támogatója volt a fesztiválnak. Hathatós támogatásukat jelzi Pápa Város Díja is, melyre a fesztivál művészeti vezetője, Komáromi Sándor tesz javaslatot. A díjat a csehországi Pantomima System International társulat Kupé című előadásával érdemelte ki.

- Nagyon hiszek abban, hogy a jó színház az emberről mesél, de csak azért, hogy még emberibbek lehessünk. E szempont rendszer alapján a cseh Pantomima System International társulat viheti haza Pápa Város Díját – jelentette be Komáromi Sándor a díjazott nevét. A brnó-i Pantomima System International hallásukban sérült emberek színháza. A pantomim és a mozgásszínház nyelvén készítenek előadásokat. A Pápára hozott darabjuk több részből áll, hosszabb-rövidebb szkeccsekből épül fel, igazi börleszket adtak elő.
A díjat dr. Áldozó Tamás polgármester adta át, aki beszédében tiszteletét fejezte ki a kazincbarcikai fesztiválrendezőknek a sok-sok éves munkájukért, illetve köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a rendezvény folytatását Pápára álmodták, megszervezték és tető alá hozták és gratulált a rendezvény sikeres öt napjához.

Kritikák és beszámolók az egyes előadásokról olvashatók ITT.

Képek:

A zsűri díjai:
1. díj: KB35 (Inárcs)-FÜGE-MU Színház – TIKK
2. díj: Escargo Hajója (Pécs) – Saller
3. díj: Small Theater (Örményország) – Pierrot

Pápa város különdíja (Komáromi Sándor művészeti vezető javaslata alapján):
Pantomima System International (Csehország) – Kupé
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!