Lovastusa bajnokság


2015-07-05 13:30:27  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Lovastusa bajnokság főképe
A lovastusa a legkomolyabb kihívást jelenti a lovassportok között, hiszen igen magas szintű sokoldalúságot követel ló és lovas részéről egyaránt. Három napon keresztül, három különböző versenyrészből kell teljesíteniük: díjlovaglásból, természetes akadályokkal tűzdelt tereplovaglásból és díjugratásból. Három napon át a Pápai Lovas Club SE immár 22. alkalommal rendezte meg városunkban a military országos bajnokságot. A lovastusa versenynek a Pápai Lovasiskola és Attyapuszta adott otthont, a lebonyolítás is a megszokott volt, a kezdőnapon egy homokos négyszögben a díjlovaglás szerepelt a versenyprogramban, a második nap a tereplovaglásé volt Attyapusztán, a zárónapon pedig a díjugratásban mérték össze felkészültségüket a lovasok. Kocsis László szervezőtől megtudtuk, nyolc kategóriában 48 nevező volt, a rekkenő hőség ellenére színvonalas versenyt tudtak rendezni, melyen sikerült alkalmazkodni az időjáráshoz, hiszen kora délelőtt és késő délután szólították pályára a versenyzőket, ám a szárazság, a por így is próbára tette a lovakat és a lovasokat egyaránt.
- Díjlovaglásban megfelelő teljesítményeket láthattunk, a bírók is azon a vélemények voltak, hogy az elmúlt évekhez képest sokkal kiegyensúlyozottabban szerepelt ló és lovas. A terepversenyen megállás, kitörés vagy ellenszegülés miatt tíz lovat kellett kizárni, sajnos mostanra kevés olyan hely maradt, ahol terepakadályokat tudnak ugratni, ez meg is látszik a versenyeken, hiszen sokan csak a helyszínen szembesülnek olyan feladatokkal, melyekkel a lovak nem vagy csak nehezen tudnak megoldani, ilyenkor jönnek a hibák. A díjugratók mezőnyénél sem lehet okunk panaszra, sok hibátlan és egy két verőhibával teljesített lovaglást láthattunk. Idén mindössze egy pápai indulónak szoríthatunk, Győr Gábor CNC* kategóriában Szikrázó Szandi nevű lovával indult, a szombati nap után a második helyen áll.
Kocsis László elmondta, a nyolc kategóriából egyben ifjúsági magyar bajnokságot rendeztek, a többiben minősítő versenyt tartottak, úgynevezett sampionátus rendszerben dől el a bajnoki cím sorsa, azaz a korábbi bajnokságokon elért helyezések alapján kapott pontokkal érkeznek a döntőbe a lovasok, a finálét követően a pontok összeadódnak, kialakítva ezzel a végső sorrendet.

Eredmények hamarosan.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!