Litván történész és táltos betyár a tegnapi Progress Pápán


2015-07-04 08:19:39  | cikk: pgya  | 


Litván történész és táltos betyár a tegnapi Progress Pápán főképe
Litvánia első történészéről, Simonas Daukantasról láthattak előadást a héten zajló Progress Pápa - Ifj. Horváth Isvtán Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál keretében a JMSZK színháztermében péntek este fél nyolc órai kezdéssel.
A darabot a litvániai Anyksciai Cultural Center Theatre adta elő.

A dráma Simonas Daukantas tragikusan szép életéről szól, akinek történeti-tudományos munkássága alapozta meg a litván nemzeti öntudatot. Ideje nagy részté a litván történelem kutatásával töltötte, és könyveket írt, hogy felvilágosítsa honfitársait, megerősítse önbizalmukat és önértékelésüket.

Tartalmilag egy életrajzi történet elevenedett meg a drámában, amely a történész tudományos és alkotó munkáját taglalta, ugyanakkor ennek a csodálatos embernek a személyes tragédiáját is elénk tárta. A történetet kilenc színész előadásában ismerhettük meg, az atmoszférát a zene, a fények, az absztrakt és funkcionális díszletek teremtették meg, ahol a valóságot megjelenítő képek esetenként átcsaptak a főhős látomásaiba. Daukantas egész életében a szegénységgel küzdött, még sírfelirata is úgy kezdődik, hogy itt nyugszik a templom egere. Bejutott a vilnai egyetemre, de diplomáját csak a nemesi bizonyítvány bemutatásával kaphatta meg, ezért nem rendelkezvén ilyennel kénytelen volt elővenni paleográfiai tudását és hamisítani egyet. S bár az egyetem elvégzése után a cári bürokrácia alkalmazottja lett előbb Rigában majd Szentpétervárott, fizetéséből csak az életben maradásra futotta.

A reformkor szinte minden történésze arról panaszkodott, hogy a nemzet igaz történetét a levéltárak porából kell kiásni. Ezért fordítottak különös gondot levéltárak anyagának feltérképezésére és az ott talált adatok és források nyilvánosságra hozatalára. Daukantas például azért lett hivatalnok Rigában illetve Szentpétervárott, mert e két helyen (és Königsbergben) őrizték a legfontosabb levéltári anyagokat Litvánia történetével kapcsolatban. A sors furcsa fintora, hogy e dokumentumoktól gyakran csak egy-két ajtó választotta el, mégsem juthatott hozzá magánhasználatra azokhoz. Daukantas magányos tudós maradt, számára csak néhány hasonló érdeklődésű levelezőpartner jelentette a tudományos közeget. Egyik legfontosabb műve az 1845-ben megjelent „A régi litvánok élete” című könyv.
Az előadás szimbólumokban volt gazdag, ami segített a litván nyelvet nem ismerőknek is a történet megértésében.

A Kossuth utcai Esti Kornél Kávézóban 21 órától Nemes Levente akusztikus koncertjére várták a Progress Pápa résztvevőit, közönségét és az érdeklődőket. József Attila, Dsida Jenő, Radnóti Miklós, Pilinszky János versei hangoztak el megzenésítve, továbbá népdal-átiratok, saját nóták és instrumentális harmóniák. Hangszereivel és énekhangjával folyamatosan kísérletezik, így talált rá az általa varázshangolásnak nevezett technikára is, mellyel 12 húros gitárjait használja. Darboukán, dorombokon és saját készítésű fúvós hangszereken is játszik. Rendszeresen fellép klubokban, fesztiválokon, irodalmi esteken. A koncertet Popele Róbert jeltolmácsolta.

Mai nap a színházi fesztivál délután kettőtől a vendég örmény társulat Pierrot című darabjával folytatódik a JMSZK-ban, este fél hattól a Phaedra lesz látható a Zsinagógában a magyarkanizsaiak előadásában, 19 órától pedig az Alles Gut-ot játszák a HEMO-ban. A Fő téren a pápai Teleszterion Színházi Műhely Szélkötő Kalomna című tűzszínházi produkcióját mutatja be este kilenctől, 22 órától Progress-party várja az érdeklődőket, amelyen az Ezüstmedve fog zenélni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!