A gyógyítókat ünnepelték


2015-07-04 08:16:29  | cikk: Babos Petra  | 


A gyógyítókat ünnepelték főképe
A Gróf Esterházy Kórház, az Egészségügyi Alapellátási Intézet és a Pápa környéki háziorvosi szolgálat közösen szervezte meg Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének születése tiszteletére a Semmelweis-napot. A híres orvos 1818. július 1-jén született, ehhez a dátumhoz kapcsolódik a hazai egészségügy legnagyobb ünnepe. A magyar kormány 2011-ben július 1-jét munkaszüneti nappá nyilvánította, ezzel elismerve az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját. 2015-ben az UNESCO Általános Konferenciája Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóját felvette az ünneplésre méltó évfordulók közé. Az idei Semmelweis napnak különös hangsúlyt ad, hogy 2015-ös esztendő Nemzetközi Semmelweis Emlékév lett.

A pápai kórházban tegnap délután tartott ünnepségen a Himnusz hangjait követően dr. Vörös Ibolya főigazgató köszöntötte a szép számban megjelenteket, aki köszönetét fejezte ki minden munkatársának, aki a betegágynál, a szakrendelőben, a műtőben, műszakon vagy háziorvosi, védőnői szolgálatban dolgozik nap mint nap. Mint mondta, több mint 700-an szolgálnak Pápa városa, a pápai kistérség lakosainak egészségmegőrzése érdekében. 2014-ben 260.000 beteget láttak el szakrendelőikben, 8217 pácienst kezeltek a kórház különböző osztályain, közülük 2617 esetben kellett műtéti beavatkozást végezni. Az év során, 371-en születtek, az elhunytak száma pedig 428 volt. A krónikus osztály betegforgalma 831 volt, ebből az ápolási osztályon 308-an nyertek elhelyezést.

Dr. Schweighoffer Zita, az alapellátás orvos-igazgatója is köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, Semmelweis-napon az egészségügyben dolgozók egy picit megpihennek, s együtt ünnepelnek. Dr. Dancs Ferenc járási ügyeletvezető főorvos, megyei házi szakfelügyelő főorvos köszönetét fejezte ki azért, hogy a 20 év óta dolgozó kollégáknak címzetes főorvosi címet adhatnak át.

A város részéről dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte a kórház ebédlőjében megjelenteket. Beszédben a pápai egészségügy fejlesztéséről szólt, kiemelve két nagy beruházást, a mozgásszervi rehabilitációs osztály megépülését, melynek előkészítő munkái költségeit Pápa Város Önkormányzata biztosította. A másik pedig a borsosgyőri rendelő építése. Mindkét munka óriási mérföldkő, hangsúlyozta a polgármester. Végül köszönetét fejezte ki a kórház dolgozóinak és a háziorvosoknak mindennapi önzetlen munkájukért.

A polgármester ünnepi köszöntője után dr. Duga Erika járási tisztifőorvos tartott előadást Semmelweis Ignácról.
-A 19. század derekén nagy dolog volt, hogy egy magyar orvos múlhatatlan érdemeket szerzett a gyermekágyi láz kivédésében, kóroktanának leírásában, és az asepszis bevezetésében. Semmelweis úttörő volt, korának zseniális elméje, mégis csak maroknyi hazai követője akadt annak ellenére, hogy igazát a hazai halálozási mutatók egyértelműen igazolták. De anélkül, hogy nagyjaink érdemeit elfelejtenénk, a magunk problémáival kell foglalkozunk, hiszen minden kornak, így napjainknak is megvannak a maga kihívásai. Közvetlen környezetünket illetően is van bőven probléma, mint például a tetvesség, a rühesség, a hepatitisek, a Calici- és Rota vírusok és az MRSA fertőzések. Egyre nagyobb problémát jelent az antibiotikum rezisztenicia – mondta dr. Duga Erika.
Hozzáfűzte, a pápai járásban nem állnak rosszul, hiszen helyben rendelkeznek mentőállomással, központi háziorvosi ügyelettel és védőnői szolgálattal. Jó, hogy a kórház épülete rendszeresen megújul, korszerűsödik. Van jól működő labor- és diagnosztikai eszközpark, műtőblokk és sterilizáló is, s a Várkertfürdőben is igénybe vehetőek a terápiás lehetőségek.

Nemesné Horváth Csilla, városi vezető védőnő 100 éves a Magyar Védőnői Szolgálat címmel tartott előadást, felidézve a kezdeteket egészen napjainkig. Mint mondta, a védőnői szolgálat azon intézmények közé tartozik, amelyek történelmi korszakokon át folyamatosan végezte tevékenységét és fejlődött. 1915.június 13-án megalakult az Országos Stefánia Szövetség. Megkezdődött az anya-és csecsemővédelem intézményes szervezése, útjára indult a védőnői munka. Létrehozását elsősorban a háború okozta hatalmas emberveszteség, a születésszám csökkenése, a csecsemőhalandóság növekedése indokolta. A Stefániás védőnők feladata volt a várandós és gyermekágyas anyák gondozása, az újszülöttek ellátása. 1941-től a Stefánia Szövetség beleolvadt a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálatba, ami 1927 óta működött. A szolgálat célja a falun élő lakosság egészségügyi és szociális helyzetének javítása, a fertőző betegség elleni küzdelem, a közegészségügyi helyzet javítása és a falusi egészségvédelmi hálózat kiépítése volt. A városi vezető védőnő elmondta azt is, a pápai járásban 23 területi védőnői körzet található, ebből 10 Pápán, 13 a falvakban. 19 területi védőnő van, valamint 7 iskolavédőnői körzet és 34 védőnői tanácsadó.

2015. évi Semmelweis nap alkalmából Gróf Esterházy Díjat dr. Udvardi Tibor, a belgyógyászati osztály megbízott osztályvezető főorvosa kapott. Főorvosi kinevezést dr. Lesó Ibolya adjunktus vehetett át, míg adjunktusi kinevezésben dr. Kovács Krisztina üzemorvos részesült. Főorvosi dicséretben részesült az a 24 dolgozó és munkatárs, akik az elmúlt évek során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a gyógyítás és betegápolás területén. Az elismeréseket dr. Vörös Ibolya adta át.
Dr. Schweighoffer Zita kiváló munkájáért dicséretben részesítette dr. Gulyásné Egressy Marianna, Nagy Gáborné László Gyöngyi, Mehringerné Kiss Margit és Stierné Horváth Mária védőnőket.

Semmelweis nap alkalmából, első ízben kaptak a 20 éve háziorvosi praxisban dolgozó orvosok címzetes főorvosi címet, amelyet dr. Áldozó Tamás adott át 20 személynek. A járási háziorvosok részére a kitüntető címeket Pajak Károly, a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulás elnökségi tagja adta át 11 orvosnak.
Semmelweis napi megemlékezés alkalmából Marton Piroska, a MESZK pápai helyi szervezetének elnöke adta át a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelét Oláh Mária vezető asszisztensnek.
Végül a 25, 30 és 40 éves jubiláló dolgozóknak köszönték meg eddigi kitartó munkájukat.
Az ünnepélyen dallal közreműködött a Gráciák formációs, a Pápakovácsi Ékkövei Táncegyüttes pedig táncos műsort adott elő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!