800 kilométer Kárpátaljáért


2015-07-03 15:40:30  | cikk: Haraszti Gábor  | 


800 kilométer Kárpátaljáért főképe
Hídvégi-Üstös Pál túlélési- és navigációs specialista, ultrasportoló, a Tisza Nagykövete a korábbi embert próbáló vállalkozások után ismét nagy fába vágta a fejszéjét. A sportoló alig két hete fejezte be az előző kihívást, melynek keretében 500 kilométert tett meg hat nap alatt Váctól Viskig. A futás iránti érdeklődés arra késztette, hogy ne álljon meg, hanem folytassa küldetését. Ennek keretében a Rákóczi szabadságharchoz kötődő egyik legnyugatibb magyar településről, Kőszegről indult július 2-án és a tervek szerint 800 kilométer megtétele után, július 12-én ér majd célba. A vasember rendkívüli sportteljesítményével a Kárpátalján élő magyarság helyzetére kívánja felhívni a figyelmet. A sportoló ma délelőtt érkezett városunkba, az Esterházy-kastély előtt Unger Tamás alpolgármester fogadta. Hídvégi-Üstös Pál a találkozó kapcsán elmondta, az ukrajnai magyar lakta területeken élők helyzetére kívánja felhívni a figyelmet.
- Sajnos a sajtóban több valótlan állítás is megjelent az ottani helyzettel kapcsolatban, nem igazak azok a hírek mely szerint Debrecentől 150 kilométerre háború dúlna. A kárpátaljaiakra természetesen hatással van a háború, de Kárpátalján béke van. A turistákat az elmúlt évekhez hasonlóan szeretettel várják a Székelyföldhöz hasonlítható Kárpátalján, minden faluban az út mellett friss, illatos gyümölcsök, zöldségek várják a vevőket, a falusi vendéglátók példaértékű kedvességgel, gasztronómiai színvonallal várnák a vendégeket. Azonban ha a válság miatt elmaradnak a magyar látogatók, a helyiek elveszítik megélhetésüket. A futás célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy azzal segíthetünk a legtöbbet, ha minél többen megyünk a térségbe nyaralni, túrázni és továbbra is részt veszünk a fesztiválokon, látogatjuk az emlékhelyeket. Ami a mindennapokat illeti, nem érzem fárasztónak a futást, egyedül a nagy meleg az, ami megnehezíti a dolgomat, oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra és az sem árt, ha kényelmes cipőt húz az ember.
Unger Tamás emlékeztette a sajtó képviselőit, hogy a pápai önkormányzat a Játékfesztivál főzőversenyével két kárpátaljai települést, Beregrákost és Kajdanót támogatta, hiszen a vetélkedés bevételét - 328 ezer forintot – ennek a két településnek ajánlotta fel.
- A futással illetve a mi támogatásunkkal még nagyobb hangsúlyt tudunk adni annak az igénynek, melyek a kárpátaljai települések részéről felmerült. Ezután is arra biztatok mindenkit, hogy a maga módján támogassa az ott élő magyarokat. 
Az „Együtt Kárpátaljáért Rákóczi nyomában” elnevezésű futás útvonala Kőszeg - Celldömölk - Pápa - Bakonyszentlászló - Pákozd - Szécsény - Vécs - Ónod - Sárospatak - Kisvárda – Szatmárcseke - Tiszaújlak, ahová július 12-én érkezik Hídvégi-Üstös Pál. Az Esterházy-kastélytól a Gyimóti útig a Pápai SE atlétái kísérték a vasembert, aki naponta 60-100 kilométert tesz meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!