Woyzeck a zsinagógában, neofolk zene a ligetben - Folytatódott a Progress Pápa


2015-07-03 14:59:23  | cikk: pgya  | 


Woyzeck a zsinagógában, neofolk zene a ligetben - Folytatódott a Progress Pápa főképe
A tegnapi napon egyebek mellett a Woyzeck című előadást nézhették meg az érdeklődők az Ifj. Horváth István Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál, a Progress Pápa keretében a zsinagógában. A darabot a celldömölki Soltis Lajos Színház vitte színpadra, Nagy Péter István rendezésében.
Woyzeck a kisember, a közlegény, a legapróbb egység a társadalmi mértékrendszerben, akinek élete nem más, mint a szegénység és a kiszolgáltatottság. Bruckner Roland mindezt az életérzést hűen adta vissza a pápai zsinagógában berendezett minimalista színpadon, ahol a raklapok, a láncok és a helyszín adta meg a műhöz az eredeti miliőt. Woyczecknek gyereke van Marie-től az egyház áldása nélkül. Borotválja a kapitányt, vesszőket nyes a cserjésben. Rendesen végzi a szolgálatát, az ebédpénzt leadja az asszonynak. Közben egy kísérlet alanya is, amelynek célja, megfejteni, hogy miként hasítható ketté az emberi tudat… A XX. század európai sorstragédiák köszöntek vissza a zsinagóga falai között bemutatott darabban, amelyet még az is megértett és átérzett, aki nem ismeri a magyar nyelvet.

Este a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) melletti Erzsébet ligetben a NeoFolk zenekar adott koncertet a Progress  Pápa résztvevőinek és nem csak. A pécsi székhelyű zenekart Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter hozta létre 2005-ben. A NeoFolk lüktető és érzelemgazdag világzene, különleges hangulatú, néhol a Kárpát-medence, a Balkán, másutt a Közelkelet zenei hagyományait idéző saját szerzemények, versmegzenésítések és népdalfeldolgozások virtuóz megszólaltatója. A zenekar első lemeze 2006 -ban jelent meg Kezdet címmel, azóta több itthoni és nemzetközi fesztiválon díjakkal ismerték el művészetüket.
„Zenénk olyan belső folyamat eredménye, amelyben szerves egészként, mintegy „népdalként” jön létre az új dal, néha szöveggel, mélyebb érzelmi tartalommal. Indíttatása az idők során idesodródott szerb, horvát, török, cigány, zsidó, székely és csángó népek, népcsoportok zenei örökségéből fakad, lelki vonzalomból, mely a változatosság szeretetén alapszik. S hogy a dal és szöveg teljes egészet képezzen a meghangszerelt zenei környezettel, latin, tangó, dzsessz, és rock elemeket, ritmusokat is használtunk. Fontosnak tartjuk az énekelt verses műfaj népszerűsítését, így koncertjeinken több Weöres Sándor, vers és műfordítás megzenésítése is szerepel” - olvasható az együttes honlapján, amelyből tegnap este jó hangulatú koncert keretében ízelítőt is kapott a közönség.
Ma többek között a JMSZK-ban este fél nyolctól a litván vendégek előadásában a Daukantast láthatják az érdeklődők, az Esti Kornél Kávéházban Nemes Levente koncertje lesz 21 órától, Lélektükrözés címmel, míg fél tizenegytől este Fúvós-Show várja a kikapcsolódni vágyókat a Fő térre Pápa Város Fúvószenekara közreműködésével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!