Szakál Éva festőművész kiállítása a színházépületben


2015-07-02 21:14:13  | cikk: Babos Petra  | 


Szakál Éva festőművész kiállítása a színházépületben főképe
Szakál Éva festőművész első önálló pápai kiállítását ma délután Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák vezetője ajánlotta a művészetbarát közönség figyelmébe. Mint mondta, a tárlat címe: Reflex, ami a reflektál, reflexió szóból egyszerűsödött le. A képek létrejötte egyfajta reflex a környezetünkre, a bennünket ért impulzusokra.
-Éva hosszas munkafolyamatokat igénylő, de analitikusabb és koncentráltabb tűecsettel való festés mellett, a kép alakításához igazodó henger, ablak-lehúzó, széles és vékony ecset, gumiecset eszközöket egyaránt használja. Festményeit túlnyomórészt akrillal olajjal vászonra festi - hangsúlyozta a  vezető óvónő.
Csákvári Judit a megnyitón kiemelte, már gyermekkorban ki kell alakítani, majd felnőttként magunkban tartani azt a képességet, hogy megálljunk, rácsodálkozzunk, megpihenjünk, feltöltődjünk egy festmény, szobor, épület, egy zeneszám, múltat idéző fénykép vagy gyermekeink rajzait kezünkben tartva.

A művésznő kérdésünkre elmondta, a képei fókuszában a környező formavilág egy-egy alkotórésze jelenik meg. A letisztult színtérben a valóság tárgyait ábrázoló képi elemre való összpontosítás alapvető megismerési folyamatot indít el, ami számára a felszínes érzékelésen túl, a személyes nézőpont feltárását és mélyebb észlelést tesz lehetővé. Munkái nem témakörönként, hanem technikailag következetes alkotói folyamat részeiként mutatnak egységes sorozatot.
- Tanulmányaimat a III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola díszfestő szakán, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Szak festő szakán végeztem. Jelenleg Budapesten élek, ott dolgozok. Legjobban absztrakt és szürreális képeket szeretek készíteni – magyarázta Szakál Éva.

A festőnőnek már számos tárlata volt, többek között Budapesten, Ajkán, Pécsett, Grazban és Aradon is. A pápai születésű hölgy elmondta azt is, öröm számára, ha sokan megtekintik képeit, hiszen olyankor egy kapcsolat jön létre a néző és az alkotás között, úgy, ahogyan neki is a festés közben.
A kiállítás a JMSZK nyitva tartási idejében, július 17-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!