Évtizedes hagyományok újrafogalmazva – hivatalosan is megkezdődött a Progress Pápa


2015-07-02 01:05:09  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Évtizedes hagyományok újrafogalmazva – hivatalosan is megkezdődött a Progress Pápa főképe
A délutáni előadásokat követően szerdán késő este hivatalosan is megnyitották a Progress Pápa – Ifj. Horváth István Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivált. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ teraszán a rendezvényen résztvevő színjátszók és érdeklődők előtt dr. Hermann István önkormányzati képviselő köszöntötte a város nevében a csoportokat. Beszédében Pápa városának színjátszó hagyományait elevenítette fel, mely a 18. századig, a pálos szerzetesek tevékenységéig nyúlik vissza, amikor a szerzetesrend által tanított diákokkal magyar nyelvű iskoladrámákat adtak elő. A képviselő megemlítette az amatőr- és diákszínjátszás egyik fénykorát, mely az első és a második világháború utáni időkre tehető, szólt a Mátyus Ferenc nevével fémjelzett 60-as évekbeli sikerekről, majd a 80-90-es évektől ismét fellendülő amatőr színházi tevékenységről, s a városban meghonosult drámapedagógiai munkáról. Dr. Hermann István beszéde végén kellemes időtöltést kívánt városunkban a csoportoknak és arra bíztatta őket, hogy a későbbiekben is térjenek vissza Pápára, akár magánemberként is.

Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi Műhely művészeti vezetője, a rendezvény egyik szervezője köszöntőjében elmondta, társulata négy évvel ezelőtt költözött Pápára és azóta minden lehetőségük adott arra, hogy tevékenységüket a legmagasabb szinten tudják végezni.
-Dolgozunk icipici gyerekekkel, nagy középiskolás melákokkal,  egyetemistákkal és felnőttekkel. Próbálunk a generációs űr helyett generációs hidat építeni. Azt reméljük, hogy a nagy múlttal rendelkező Progress itteni első bemutatkozása után lesz folytatás is. Bízunk abban, hogy a következőkben még nagyobb támogatottsággal még több csoportot tudunk meghívni – mondta és köszönetét fejezte ki a városnak a jó ügy támogatásáért.

A fesztivál résztvevőit Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Progress Pápa zsűrijének elnöke is köszöntötte. Beszédében a színjátszás lényegéről szólt. Úgy fogalmazott, Pápa város kulturális hagyományait tekintve keresve sem lehetett volna jobb rendezvényt találni a város számára, mint a kazincbarcikai múlttal rendelkező fesztivált, mely Magyarország egyetlen olyan fesztiválja, melyen a magyar amatőr mozgalom jeles alkotásai mellett nemzetközi programok is megjelennek.
-A színházcsinálásnak kettős tétje van, egyrészt az a fajta szocializáció, amin a tevékenység során keresztülmennek az alkotók, lehetővé téve, hogy egy másfajta emberfő növekedjék fel, mely autonóm módon képes gondolkodni a világról. A másik fontos része a tevékenységnek, hogy a nézővel való találkozással ezt az értéket meg tudják osztani, aminek eredményeképpen olyan együttes gondolkodás jöhet létre, ami miatt színházat csinálunk: változtatni akarunk, mondani akarunk valamit a világ dolgairól.
A fesztivál zsűrijének elnökeként arról beszélt, kollégáival nagy örömmel és nyitottsággal várják azokat a találkozásokat, amikor beszélgethetnek a csoportokkal a bemutatott előadásokról.

Az újrafogalmazott és immár Pápán megrendezett amatőr színházi fesztivál múltjáról egy tárlat is készült a rendezvény idejére, ennek anyagát Solténszky Tibor dramaturg, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökségi tagja állította össze személyes emlékei alapján, ám betegsége miatt nem tudott eljönni Pápára, így üdvözletét Regős János, a szövetség elnöke tolmácsolta a résztvevőknek. A dramaturg levelében a fesztivál negyvenegy éves múltját bemutató kiállításon látható plakátokat, meghívókat, kitűzőket és egyéb relikviákat ajánlotta a színjátszó csoportok és az érdeklődők figyelmébe. A fesztivál résztvevői között a hetvenes évek óta olyan színjátszó társulatok bukkantak fel, amelyek máig meghatározók, olyan csoportok, melyek máig a közösségi színház, a nem gyárszerű színházi alkotás elkötelezettjei – olvasta fel Solténszky sorait a szövetség elnöke.

A Progress Pápa nyitórendezvényén a köszöntőket követően a Teleszterion Színházi Műhely fiataljainak Tűzperformanszát tekinthették meg az érdeklődők és a fesztiválon résztvevő hét színjátszó csoport tagjai, majd közös táncra invitálták a jelenlévőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!