Ha megismered magadat, megismered az utadat


2010-03-17 22:26:24  | cikk: Tóth Tamara  | 


Dr. Hanula Gergely, a Pápai Református Teológiai Akadémia adjunktusa, református lelkipásztor tartott ma előadást az Életünk felülnézetben református előadássorozat utolsó előtti alkalmán Útkeresés címmel. Az útkeresés nemcsak az irodalomban jelenik meg, ma már szinte külön technológia épül rá, gondoljunk csak a GPS-re vagy akár az interneten működő keresőprogramokra. A baj csak az ezekkel, hogy aki túlságosan hozzájuk szokik, az elfejelt a saját esze után tájékozódni. Az útkereséshez nélkülözhetetlen feltétel az a két kérdés, hogy hol vagyok és hová akarok menni? Fontos, hogy legyenek célkitűzéseink, de a legtöbb célunkat sokszor még nem látjuk, miközben már járjuk a hozzá vezető utat.

- Az egyetem, a pályaválasztás, a munka - mind az útkeresésről, az pedig az önismeretről szól. Ha megismered magadat, megismered az utadat - mondta Hanula Gergely.

Az adjunktus bemutatta, hogy a tudatos döntés egyáltalán nem érződik a mai fiatalok körében. A felsőoktatási intézménybe jelentkezők között végeztek egy felmérést, hogy a fiatalok milyen szempontok alapján választanak egyetemet vagy főiskolát. Ebből az derült ki, az első helyen az egyéni érdeklődés szempontja áll, és szinte holtversenyben került a második helyre a lakóhelyhez való közelség. A harmadik a család hatása, a negyedik a szakma presztízse és az ötödik helyre az elvégzett szakmával kereshető fizetés szempontja került. A lelkipásztort ez az eredmény nagyon meglepte, s levonta a következtetéseket: a jelentkező fiatalok nem tudják, mi alapján hozzák meg a döntésüket, miután meghozták, már nem is érdekli őket és nem helyes az önképük, nem ismerik saját magukat.

Az adjunktus szerint elkeserítő az is, hogy manapság egyre kevésbé számít a középiskolai tanárok véleménye a választásnál, és már nem divat a csalási szakma tovább vitele sem.

Dr. Hanula Gergely kiemelte, az útkeresés lényege bennünk van, legbelül, a lelkünkben, és nem a legrövidebb út a leghelyesebb:

 - Nem tévedek el, ha egy stabil technikám van arra, hogyan közlekedjek, akár az emberek között is. Az emberekkel való kapcsolataink az útkereséstől függetlenek és mégsem azok. Hiszen nem lehet arról szó, hogy a saját céljaim érdekében átgázoljak bárkin, mert úgy nem fogom elérni a célt, a saját lelkem fog megakadályozni benne. Általában az emberek életében a célokat a saját, belső akadályaik nem engedik elérni, mint például a félelmeink, negatív érzéseink, az örömteli pillanatok, mint egy jó szó, vagy munkahelyi dicséret hiánya. A belső útkeresés lényege: megtalálni és nem elfelejteni azt a célt, ami a hosszú, külső utakon elvezet bennünket.

Az utolsó előadás alkalmával az emberi lét talán egyik legfontosabb állomásáról, a Párkeresésről fog beszélni Vadász Márta vallástanár és lelkipásztor március 24-én 19 órától az Esti Kornél Kávéházban.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!