A Tavasz utcában kezdődött meg a járdafelújítás


2015-07-01 12:19:17  | cikk: HuHa  | 


A Tavasz utcában kezdődött meg a járdafelújítás főképe

Új keretek között végezteti a járda-felújítási, járdaépítési munkálatokat az önkormányzat, s a tervek szerint egész éven át – amikor az időjárás lehetővé teszi – folyamatosan újulnak meg a gyalogos felületek a városban. Az Eszterházy Ferenc Terv keretében zajló fejlesztések első szakaszába, a Tavasz utcai járdafelújításba hétfőn kezdtek bele a kivitelezők.

A ma délelőtti munkaterület bejáráson Áldozó Tamás felidézte a sajtó képviselőinek, a lakossági konzultációkon három olyan feladat elvégzésének szükségessége merült fel, amely szinte a város egész területén problémát jelent: ez a csapadékíz-elvezetés, a járdák és a közvilágítás állapota. Így az önkormányzat a következő években arra kívánja koncentrálni a helyi forrásokat, hogy ezeken a területeken előrelépést érjen el. Ennek első lépéseként a város tulajdonában lévő Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. profilját úgy módosították, hogy létrehoztak egy kivitelezői csoportot a járdák felújítására, építésére. A munka hétfőn kezdődött meg és folyamatosan folytatódni fog.
-Szimbolikus jelentőségű, hogy a Tavasz utcában kezdődött meg a járdafelújítás, bár a járdára kétségkívül ráfér a felújítás. Ez az utca a Tókert egyik legszélső utcája, sőt a város egyik legszélső utcája is, és azt akarjuk ezzel üzenni, hogy számunkra nem csak a város központja, hanem a legszélső utcában lakó polgárok is ugyanolyan fontosak – közölte a polgármester. Hozzátette a Tavasz utca után a Tókertben folytatódik majd a munka, a Fiumei utca irányába haladnak tovább, a Hetedik utca járdafelújítására pedig pályázatot nyújtottak be.

Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, a Tavasz utcában 343 méter hosszan, 412 négyzetméteren újítják meg a járdát, ez a Hetedik utcától a Tizedik utcáig terjedő szakasz. A régi járda minősége – mint mindenütt – eltérő az utcában, néhol egészen rossz állapotú, így a felújítás mindenképpen indokolt.
-Hétfőn megkezdtük a régi járdalapok felszedését, ma pedig már a 30 cm mély tükör készítése is zajlik. A folytatásban kimérjük a járda szélességét, elkészítjük az alapot és ezt követi a szegély megépítése, majd a térkövezés. A járdaépítés ebben az utcában körülbelül három hetet vesz igénybe.

A járdafelújításhoz magas minőségű és tetszetős burkolóanyagot választottak, így szürke gránitkövekkel alakítják ki az új járdafelületet, melyet antracit kövekkel díszítenek majd. A cél, hogy az újonnan épülő és felújított járdák egységes arculatúak legyenek.

Rádi Róbert azt is hozzátette, a társaság a lakókat azzal kereste meg, hogy amennyiben igénylik, a járdához kapcsolódóan a kapubejáróikat is elkészítik, így dekoratív és egységes lesz otthonuk utcafrontja. Ezért természetesen a lakóknak fizetniük kell, hiszen ez már saját beruházásuk lesz. A Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. kivitelezői csoportja egyébként nyolc főből áll, melyet nagy rutinnal rendelkező kőművesek és térkő burkolást tanult segítők alkotnak.

A polgármester a sajtótájékoztatón arról is szólt, jelenleg járdafelújításokat végeznek, új járdák építését akkor tudják megkezdeni, ha azzal párhuzamosan a csapadékvíz-elvezetőket is meg tudják építeni, ezt pedig geodéziai felmérésnek kell megelőznie a Tókertben. A csapadékvíz-elvezető árkoknál egyébként a most kibontott régi járdalapokat szeretnék felhasználni, hogy minél kevesebb hulladékkal tudják a beruházásokat elvégezni.

A városvezető arról is szólt, a választási kampány idején azt fogalmazták meg, hogy évente körülbelül 100 millió forintot terveznek ilyen munkákra elkölteni. Az idei évre 55 millió forint értékű közbeszerzést bonyolítottak le az alapanyagok beszerzésére, ez körülbelül 20-30 százaléka a teljes kivitelezési értéknek, tehát terveik szerint az idén 200-220 millió forintot fordítnak járdák felújítására. Ehhez vélhetően a jelenlegi építő csoport kapacitását is növelni kell, és azt sem zárják ki, hogy külső vállalkozásokat is bevonnak a munkába. Hogy az idén hány utcában készül el a járdafelújítás, azt pontosan nem lehet előre megmondani, a tervek 10 kilométer járdáról szólnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!