Esterházy Pálra emlékeztek


2015-06-27 13:18:51  | cikk: HuHa  | 


Esterházy Pálra emlékeztek főképe
100 évvel ezelőtt, 1915. június 26-án halt hősi halált a galíciai fronton Galántai Báró és Fraknói Gróf Esterházy Pál, az ő emléke előtt tisztelgett tegnap délután a város önkormányzata a gannai Esterházy mauzóleumban. Az évfordulóra Mezei Zsolt, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei könyvtárvezetője, helytörténész hívta fel a polgármester figyelmét, de Esterházy Pálra Pápateszéren is megemlékeztek az első világháborús hősök tiszteletére adott szentmisén, melyet a zirci főapát celebrált, így a pápaiak megemlékezésének ötlete e két irányból indult el. Áldozó Tamás polgármester a kezdeményezés kapcsán úgy fogalmazott, az Esterházy-család nagyobb hírű tagjairól rendszeresen megemlékezik a város, a kerek évfordulók pedig mindig jobban ráirányítják a figyelmet a család egy-egy olyan tagjára, aki méltó a tiszteletadásra.
-A megemlékezések mindig az életút előtti tisztelgések, nem a névnek szólnak, hanem annak a teljesítménynek, ami adott személy mögött van. Igaz ez Esterházy Károlyra, Eszterházy Ferencre, Esterházy Miklósra és Esterházy Pálra is – hangsúlyozta a városvezető.

A péntek délután tartott tiszteletadáson az önkormányzat mellett képviseltette magát az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Kft. és a Pápai Huszáregyesület, de jelen volt Ganna polgármestere és néhány helyi lakos is.

A megemlékezésen Mezei Zsolt mondott emlékbeszédet a gróf szarkofágja előtt. A helytörténész felidézte a fiatalon elhunyt gróf életútját, pápai születését, tanulmányait, nagy népszerűségét a társasági életben, házasságkötését és az ezt követő pápai tartózkodás idejét. Beszédében hosszan kitért Esterházy Pál világháborúban való részvételére és halálára.
-Mint a pápa-ugodi hitbizomány urának törvényesen be sem kellett volna vonulnia, de ő azonnal jelentkezett. A 7. számú II. Vilmos német császárról és porosz királyról elnevezett huszárezredbe vonult be tartalékos huszár főhadnagyként 1914. július 30-án. Néhány napig a szerb harctéren teljesített szolgálatot, később pedig ezredével együtt a galíciai hadszíntérre került – idézte fel, hozzátéve, gróf Esterházy Pál azt vallotta, hogy egy magyar mágnásnak ezekben az időkben ugyanott a helye, ahol a magyar parasztnak, akit nem kérdeznek meg, hogy akarja-e és hol akarja szolgálni a hazáját, akar-e, nem-e gyalogos huszár lenni.
A fiatal gróf bátran, szinte vakmerően harcolt és vezette csapatát az első vonalban, felettesei próbálták visszatartani, de nem hagyta ott a tűzvonalat. Egy lövésszázad parancsnokaként indult csatába 1915. június 26-án, szombaton is, ahol délután 3 és 4 óra között az oroszokkal vívott ütközetben a galíciai Dziewietniki község temploma közelében géppuskatalálat érte, és azonnal meghalt. Eltemették, majd néhány nap múlva hazahozták tetemét és azóta a családi sírboltban nyugszik Gannán.

Mezei Zsolt beszédét követően a város és a huszáregyesület koszorút helyezett el a gróf szarkofágjánál, mely előtt ma is ott áll az a fejfa, amit Galíciában helyeztek el a sírjánál barátai, katonatársai.

(Mezei Zsolt helytörténész emlékbeszéde teljes terjedelmében Szombattól szombatig...címmel olvasható hírportálunkon.)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!