Húsgyárral kapcsolatos döntéseket is hozott a képviselő-testület


2015-06-26 23:33:31  | cikk: HuHa  | 


Húsgyárral kapcsolatos döntéseket is hozott a képviselő-testület főképe
Személyi ügyek, pótelőirányzati kérelmek és rendelettervezetek elfogadása is szerepelt a város képviselő-testületének ma délelőtti munkaértekezletén. Az ülés elején Áldozó Tamás polgármester a testület és a város nyilvánossága előtt gratulált Lendvai Andrásnak, aki a közelmúltban az U18-as teke világbajnokságon férfi párosban és vegyes párosban is bronzérmet szerzett. A városvezető sportszerutalványt adott át a fiatal sportolónak, további eredményes munkát kívánva neki, ugyanakkor elismerte, Pápán a teke sportág nehéz helyzetben működik, ennek ellenére a felhalmozott szakmai tudás nagyon jelentős eredmények elérésére képes.

A munkaértekezlet  zárt üléssel folytatódott, ezen többek között a Pápai Hús 1913 Kft-vel és a Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Csomagoló Kft-vel kapcsolatban hoztak döntéseket. Az ülést követő sajtótájékoztatón a polgármester elmondta, amikor a Magyar Kormány döntött a csődeljárásban lévő Pápai Hús megsegítéséről, kormányhatározatban fektette le az elkövetkező évek működésének menetrendjét. Ennek értelmében 2015. július 1-jétől a Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Gyártó Kft-be kerül át a termelés a termelőeszközökkel és a dolgozókkal együtt, a Pápai Hús 1913 Kft. pedig marad egy vagyonkezelő cég, melynek az a feladata, hogy a húsipari termeléshez közvetlenül nem szükséges eszközöket értékesítse és a befolyt bevételből törlessze elő a hiteleit. Ilyen eszköznek számít például a járműtelep, a jánossomorjai húsüzem, Barát utcai húsüzlet és a Pápa Ser Kft. A mostani döntés során azt történt, hogy mivel a készletek és a termelés átkerült egyik gyárból a másikba, a menedzsment is követte ezt a változást. Így Uzsoki András ügyvezető - aki az operatív munkáért felel - a Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Gyártó Kft. vezetője lett, Gerencsér Ferenc pedig, aki eddig is inkább a vagyonért és a gazdálkodásért felelt, a Pápai Hús 1913 Kft. – amelynek egyébként nem nagyon maradtak dolgozói - ügyvezetője lett. Mivel azonban a továbbiakban a pápai húsipart a Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Gyártó Kft. jelenti, olyan nevet kellett adni a cégnek, mellyel a piacon lehet boldogulni – magyarázta a polgármester – így ennek a cégnek Pápai Hús Kft. lett a neve, a Pápai Hús 1913 Kft. nevét pedig Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft-re változtatták. A testület mindezek mellett több, a számviteli törvényben meghatározott kötelezettségének tett eleget a Pápai Hús 1913 Kft-vel kapcsolatban és döntöttek a két gazdasági társaság felügyelőbizottsági tagjairól is.

A városatyák több személyi ügyet is tárgyaltak a munkaértekezleten, így tudomásul vették, hogy Bánhidi László, a Városgondnokság vezetője július 1. napjával lemondott pozíciójáról, a polgármestert pedig utasították az intézményvezetői feladatok ellátására vonatkozó pályázat kiírásával kapcsolatos intézkedések megtételére. Döntöttek arról is, hogy a Pápa Város Infrastruktúrájának Fejlesztéséért Közalapítvány közelmúltban elhunyt elnöke, dr. Winkler Gábor helyett, a kuratórium egyik tagja dr. Lukács Endre legyen az elnök, az ő helyébe pedig Németh Tamás lép kuratóriumi tagként.

Az ülésen döntés született a költségvetési rendelet módosításáról, a képviselők pótelőirányzati kérelmeket fogadtak be, módosították a közterület használatáról és a reklámozás rendjéről szóló helyi rendeletet – melyben kimondták, hogy a belvárosban közterületen nem engedélyezik az adománygyűjtést -, továbbá módosították a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól szóló önkormányzati rendeletet.

A képviselő-testület határozott arról is, hogy a Kóter Turistaszállót pályázat útján értékesíteni kívánja. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, a turistaszálló az év bizonyos szakaszaiban jó vendégforgalmat bonyolított, ám a működtetési költségeit nem tudta fedezni a keletkező bevétel. A városba érkező turisták véleménye szerint a szálló messze esik a turisztikai attrakcióktól, ennek áthidalásához azonban rendkívül költséges beruházások kellenének. A Kóter Turistaszálló  az utóbbi időben egyre inkább munkásszálló jelleget öltött, de ahhoz, hogy az épület munkásszállóként szolgálja a pápai gazdaságot ugyancsak nagy beruházások szükségesek, ugyanakkor a munkásszálló működtetése inkább egy gazdasági társaság feladata, nem pedig önkormányzati közfeladat – magyarázta a döntés indokait a városvezető. A napirenddel kapcsolatban több kérdés és hozzászólás is érkezett, Süle Zsolt jobbikos képviselő például a pályázat kiírásáról szóló határozati javaslatban szereplő, értékbecslő által megállapított 100 milliós árat keveselte, meglátása szerint nevetségesen alacsony áron kínálja a város az épületet. A polgármester válaszában visszautasította Süle Zsolt feltételezését, mely arra irányult, hogy a város értékbecslő köztisztviselője rosszul állapította meg az ingatlan forgalmi értékét, vagyis rosszul végezte munkáját, ugyanakkor feltette a kérdést, kíván-e a jobbikos politikus kontroll értékbecslő bevonására indítványt tenni. Süle Zsolt erre nemmel válaszolt.

A városatyák támogatták a Napsugár Bölcsőde fejlesztését célzó pályázat benyújtását és a szükséges saját forrás biztosítását, valamint egyetértettek azzal, hogy a VII. számú felnőtt háziorvosi körzetben augusztus 1-jétől a háziorvosi feladatokat dr. Kalmár Zsolt lássa el a praxisjog megszerzése esetén. A napirendek között szerepelt a DSGM (Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer) további biztosításáról szóló határozati javaslat is. Eszerint a város december végéig a Fenyveserdő Bölcsődében a DSGM-et, mint szolgáltatást a pápai lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, beutalóval rendelkező gyermekek számára biztosítja. A komplex mozgáskorrekciós módszert 6 éves korig vehetik igénybe a gyermekek ebben a formában.

Korábbi testületi ülésen már érintették két utca nevének megváltoztatásának kérdését a képviselők, a mostani munkaértekezleten pedig el is fogadták azt a határozati javaslatot, mely szerint a Balla Róbert tér neve Fapiac tér lesz, a Viczai János utcát pedig Rózsa utcának keresztelik át. A névváltoztatásra a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján, egy 2011-es törvény előírása szerint van szükség, a jogszabály ugyanis kimondja, közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. század önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A határozati javaslat elfogadását némi ellentétes véleménycsere előzte meg a testületben, végül a képviselők többsége támogatta a névváltoztatást. Ezzel kapcsolatban Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző arról adott tájékoztatást, hogy az érintett közterületek lakói számára a személyes iratok cseréje térítésmentes, a részletekről levélben tájékoztatják majd az érintetteket.

A munkaértekezleten egy interpelláció is elhangzott. Süle Zsolt jobbikos képviselő elégtelennek nevezte a város közlekedésbiztonsági intézkedéseit és úgy fogalmazott, ebből a szempontból régóta húzódó és máig megoldatlan problémát jelent Borsosgyőr. A képviselő szerint a településrészt átszelő 834-es számú úton naponta 5200 gépjármű halad át (ez óránként több mint 210 autót jelent – a szerk.), emiatt szinte állandó veszélyben vannak a főúton átkelni szándékozók. Süle Zsolt hozzátette, sajnálatos módon a mai napig nem történtek kézzelfogható intézkedések ez ügyben, bár információk szerint zajlik a beruházás előkészítése.
-A helyi lakosok sérelmezik, hogy továbbra is döcögősen mennek a dolgok miközben máshol a városban épülnek forgalomlassítók és gyalogátkelőhelyek.  Ezt az aránytalanságot és sokévnyi nemtörődömséget látva követeli több száz itteni lakos az aláírásával, hogy végre már az ő érdekükben is történjen valami – mondta.
Áldozó Tamás válaszában kiemelte, a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtése a rendszerváltás óta az önkormányzat következetesen képviselt prioritása és ennek több megvalósult elemét is felsorolta. A borsosgyőri zebrával kapcsolatban elmondta, 2011-ben már elkészültek egy forgalomlassító és gyalogos-átkelőhely tervei, a beruházás akkori árakon 17 millió forintba került volna. Az idei év elején tartott lakossági konzultáción hangsúlyosan megfogalmazódott a közlekedés biztonságát növelő beruházás szükségessége, ezért az út kezelőjéhez fordultak, arról érdeklődve, hogy mikor ütemezik a településen áthaladó útszakasz felülvizsgálatát és a lakosság úttesten történő biztonságos átjutásának biztosítását. A polgármester azt is elmondta, a májusi bejárást követően a Magyar Közút képviselője azt a tájékoztatást adta a városnak, hogy a gyalogos-átkelők létesítésétől nem zárkóznak el, ám azok megterveztetésére, engedélyeztetésére, a közvilágítás bővítésére és a gyalogos-átkelőhely létesítésére anyagi fedezet híján a Magyar Közútnak nincs módja.
-A javasolt helyszínek közül a Laki út és a Dákai út kereszteződésében a gyalogos-átkelő létesítését nem támogatták, miután azt sem forgalmi, sem baleseti adatok nem támasztják alá – idézett a Magyar Közút leveléből a városvezető. Áldozó Tamás hozzátette, a lakossági konzultáción elhangzottak alapján kérte a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanácsadó Testület szakmai álláspontját is a többek között Borsosgyőrön telepítendő sebességmérő berendezésekkel kapcsolatban. A polgármester azt is elmondta, Pápán az elmúlt öt évben megközelítőleg hatszáz baleset történt, ebből Borsosgyőrön öt. Az öt baleset közül egyik sem érintett gyalogost, egy könnyű sérüléssel járt, négy pedig anyagi kárral.
-Mindezek fényében számomra értelmezhetetlenek Süle Zsolt képviselő úr aránytalanságról és sok évnyi nemtörődömségről szóló kijelentései – közölte a polgármester.

A képviselő-testületi ülésen egyébként ma arról is döntöttek a városatyák, hogy megterveztetik a Magyar Közút által is szakmailag támogatott borsosgyőri gyalogátkelőt. Ezt követően dönthet majd a testület arról, hogy a korábbi településkapura vonatkozó tervek, vagy az újonnan elkészültek alapján biztosít forrást jövő évi költségvetésében a megvalósításra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!