Várják a pápai ajánlásokat a Veszprém Megyei Értéktárba


2015-06-25 11:36:23  | cikk: pt  | 


Várják a pápai ajánlásokat a Veszprém Megyei Értéktárba főképe
A nemzeti értékek bemutatása, népszerűsítése céljából szakmai fórumot tartott a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság a Városházán. A rendezvényen elhangzott: összesen 31, főként kulturális érték szerepel a megyei értéktárban, ahol pápai értéket még nem találunk, de a bizottság folyamatosan várja az ajánlásokat.

Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke elmondta, a parlament 2012 áprilisában fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, amelynek legfontosabb célja: azonosítani, számba venni és minél szélesebb körben megismertetni nemzeti értékeinket, egyúttal gondoskodni fennmaradásukról. Nemzeti értéknek minősül a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó minden szellemi, anyagi, természeti, közösségi érték, vagy termék. A nemzeti értékek „csúcsán” a hungarikumok állnak.

A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése alulról felfelé építkező rendszerben történik, az úgynevezett Nemzeti Értékek Piramisának középszintjét a megyei értéktár adja. – Azokkal az értékekkel kapcsolatban, melyeket országos jelentőségűnek ítélünk meg, javaslatot nyújthatunk be a Magyar Értéktárba történő felvételre. A Hungarikum Bizottság jóváhagyása révén eddig négy ilyen előterjesztésünket fogadták el: az Ajka Kristályt, a Theodora Kékkúti és Kereki Ásványvizet, valamint a Badacsonyi Kéknyelű bort – tudtuk meg Vörösmarty Évától. Hozzáfűzte, Veszprém megye egy Hungarikummal büszkélkedhet: a Herendi porcelán az elsők között került be az értékpiramis csúcsán elhelyezkedő Hungarikumok Gyűjteményébe.

– Évek óta nagy érdeklődéssel figyelem a hungarikum-mozgalmat, és remélem, a mi városunk is sok értéket tud majd feltenni arra a színes tablóra, amit Veszprém megyében a többi település már összeállított – emelte ki a szakmai fórumon mondott köszöntőjében Áldozó Tamás polgármester.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!