Díjakkal tért haza a Szó és Kép Színpad - Szombat este a Kékfestő Múzeumban játszanak


2015-06-24 22:11:36  | cikk: pgya  | 


Díjakkal tért haza a Szó és Kép Színpad - Szombat este a Kékfestő Múzeumban játszanak főképe
Vasváron már több mint egy évtizede szervezik meg a Nemzetközi Színjátszó Fesztivált, idén június 17-21. között került megrendezésre a találkozó, amelyről a pápakovácsi Szó és Kép Színpad több díjjal, elismeréssel, minősítéssel tért haza – számolt be hírportálunknak Csukárdi Sándor, akivel a Kékfestő Múzeum udvarán beszélgettünk. A sajtóbeszámoló helyszíne sem véletlen, hiszen szombat este kilenc órától a Festőkerti vigasságok programsorozat keretén belül a múzeum belső udvarán mutatja be a Szó és Kép Színpad társulata Molière-től A nők iskolája című mély élet- és emberismeretről tanúskodó, sziporkázóan szellemes vígjátékát.

- Immár ősrésztvevői a vasvári nemzetközi színjátszó fesztiválnak a Szó és Kép Színpad, ezért idén is elmentünk. Felnőttdarabbal nem tudtunk jelentkezni, sajnos nem volt rá kapacitásunk, de jó volt abból a szempontból, hogy előadhattunk egy gyermekdarabot is a felnőtt közönségnek, átértelmezve a játékot. Hasznosnak tartom a különböző fesztiválokon való részvételt, ekkor találkozhatunk régi barátokkal, kollégákkal, illetve a szakmai zsűrivel, akitől reális és építő kritikát várunk el minden évben. Idén a Vadvacsorák című darabbal léptünk a közönség elé, amely három ismert La Fontaine mese – A tücsök és a hangya, A róka és a holló, A gólya és a róka – feldolgozása. Rózsás Hajnalka feleségem, aki egyben színjátszónk is, javasolta, hogy írjam át úgy a meséket, hogy egy könnyedebb, humorosabb darab legyen. Átírtam La Fontaine meséit, jóval hosszabbra, mint az eredeti, hogy egy egész estét kitegyen, a három mesét Weöres Sándor, Gryllus Vilmos és Zelk Zoltán versekkel fűztük össze – ismertette Csukárdi Sándor a színdarab dramaturgiáját.

Ezek a rövid történetek újra és újra felnyitják a szemünket, megmutatják, hogy a „lafonteni világ” ma is mennyire aktuális és közeli, hiszen ki ne ismerne a szomszédságában, a szűkebb-tágabb környezetében léha embert, hízelkedőt, vagy önzőt?

- Nagyon meglepő volt a zsűri reakciója, abból is kiindulva, hogy reggel kilenckor álltunk színpadra, egy olyan fesztiválon, amelyen még előző éjszaka még dolgozott a szakmai grémium. Fáradt szemek, fáradt tekintetek voltak előttünk, a közönség létszáma is néhány tucatnyi volt, és csak felnőttek. Persze mindent beleadtunk, a darab játékosságát szerettük volna kiemelni, a szövegét, a díszlet- és kellékhasználatot. Ezek voltak azok a mérvadó irányok, amelyek alapján a zsűri is véleményezett minket, nagyon dicsérte a dramaturgiát, ezért külön díjat is kaptunk. Továbbá tetszett a zsűrinek, hogy a gyerekeket felnőttekként kezeljük, egyenrangú partnerként vonjuk be őket a játékba, komolyan vesszük őket. Dicsérték a darabban megjelenő ízléses humort, a nagyon egyszerű, ám nagyon pontos kellékhasználatot, és ki kell emelnem, hogy a díszletet is, amelyet Fleck Krisztinának köszönhetünk. Csupa jót mondtak az ítészek, negatív kritikát nem kaptunk – közölte a pápai sajtó képviselőivel a színtársulat vezetője.

A Szó és Kép Színpad arany minősítést kapott az előadott darabja alapján, amely a zsűri azon véleményét tükrözi, hogy ajánlja országos és nemzetközi bemutatókra is. Csukárdi Sándor elmondta, hogy egy másik pápai társulat, a Teleszterion Színházi Műhely előadása is arany minősítést kapott, ami óriási siker a városnak is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!