Elkészült a pince az Immánuel Közösségi Házban


2015-06-24 07:15:00  | cikk: pgya  | 


Elkészült a pince az Immánuel Közösségi Házban főképe
A pápai református gyülekezet Immánuel Közösségi Házát 2010. májusában adták át a híveknek. Akkor még nem volt kész, használatba vehető állapotban a pince két helyisége és a tetőtér. Ifj. Márkus Mihály református lelkipásztorral beszélgettünk a Közösségi Házban történt újabb előrelépésről, konkrétan a pincehelyiség felújításáról és a közösségi célokra való átadásáról. A pince önmagában lélegzetelállító, meghitt hangulatot sugárzó, az új ház rejtett ékköve.

- A külső szemlélő számára az Immánuel Közösségi Ház egy teljesen modern építménynek tűnik, mégis ha lejövünk a pincébe, mintha a múltba utaznánk vissza. Miért őrizték meg a régi pincét?
- Mikor feltérképeztük a házat, azt láttuk, hogy a két pincehelyiség, amely a régi, az úgynevezett Szeleczky-ház alatt találhatóak, nagyon jó állapotban voltak, ami a boltozatot illeti, már akkor közösségi térben gondolkodtunk. A tervekben is úgy tüntettük fel, hogy majd ez egy közösségi térként funkcionálhat a jövőben. A régi lejáratot nem tudtuk megőrizni, át kellett strukturálni, integrálni kellett az új épület lépcsőházába. A gyülekezeti ház átadásakor két közösségi tér nem volt készen, az egyik a tetőtér, a másik a pince.

- A közösségi ház átadásakor, öt éve a pince nem készült el. Hogy sikerült befejezni, milyen munkálatokat végeztek?
- 2013 őszén megjelent egy olyan pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (EMMI), amivel pályázni lehetett megkezdett, közösségi célokat szolgáló beruházás befejezésére. Pályáztunk a ház teljes befejezésére, hiszen amíg a két közösségi tér el nem készül, nem kapunk végleges használatbavételi engedélyt. Öt millió forintra pályáztunk, hogy be tudjuk fejezni a két közösségi teret, ebből hármat kaptunk meg az EMMI-től és utána kiegészítésképpen az önkormányzattól kértünk további támogatást, amely kétmillió forinttal támogatta a beruházást, és így sikerült a pincét befejezni. Kicsit több volt a költség, mivel az alsó szintnek a teljes villamoshálózatát meg kellett csinálni, a pályázatban csak a termeknek és a folyosónak a hálózatát lehetett betervezni, olyanok, hogy elosztószekrény, a fővezeték kiépítése stb. Az önkormányzat nagylelkű támogatásával együtt, valamint a gyülekezet 700 ezer forintos saját gyűjtéséből már bátran nekiálltunk, így az 5,7 millió forint elég volt arra, hogy a pincét és a folyosót rendbe tegyük, értem ezalatt a burkolat, falazat, gipszkartonozás, a pincehelyiség járófelületének kialakítása, szigeteléssel, a téglafalazat homokfúvással történt letisztítása, a teljes épületgépészet kiépítése. Villamos áram sem volt a pincében, bevezettük a vizet, szennyvízelvezetést építettünk ki egy átemelő szivattyúval és a fűtésrendszert is kialakítottuk, valamint a tűzjelző rendszert kötöttük be.

- Mennyi időt igényeltek a felsorolt munkálatok elvégzése?
- A beruházást nyáron kezdtük el, október közepére elkészült, novemberben egy csendes gyülekezeti, istentisztelethez kötött alkalmon átadtuk a gyülekezetnek használatba ezeket a helyiségeket. Reméljük, hogy még ebben az évben az utolsó közösségi teret is be tudjuk fejezni, hogy utána elmondhassuk a házról, hogy egyelőre kész van.

- Milyen funkciót fog betölteni a pince?
- Magának a közösségi térnek a funkciója több rétegű, egyrészt a két pincehelyiség akár baráti összejövetelekre is használható. A gyülekezetünknek vannak kis csoportjai, amelyek rendszeres, illetve alkalmi találkozóikat itt tarthatják, különleges hangulata van a pincének. Azt is el tudjuk képzelni, hogy az ifjúság az alkalmainak nagy részét ott rendezze meg, illetve azt is szeretnénk, hogy a belső tér kialakításában beleszóljanak, mert ha beleszólhatnak az övék is lesz, és akkor szívesebben is fogják használni. A hosszú folyosórészről, amely a pincehelyiséghez vezet, úgy gondoltuk, hogy akár kisebb kiállítások berendezésére is alkalmas lehet, merthogy a megvilágítás nagyon jó lett. Magát a helyiséget elkezdtük használni novemberben, a téli időszakban azt tapasztaltuk, hogy amennyiben nem tartjuk magasan a temperált hőmérsékletet, akkor ki tud hűlni rendesen, viszont a többi évszakban egy nagyon kellemes légkörű helyiséget tudunk biztosítani a gyülekezet különböző csoportjainak, bibliaolvasó köreinek.

A fotókért köszönet Hanula-Csordás Dórának.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!