20 éves a Pápai Polgárőrség


2015-06-22 10:22:08  | cikk: Babos Petra  | 


20 éves a Pápai Polgárőrség főképe
20. születésnapját ünnepelte szombaton a Pápa Városi Polgárőrség a Hagyományok Hegyén. Az ünnepségen részt vett Unger Tamás alpolgármester, Borbély Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője, Szappan Csaba, a Pápai Rendőrkapitányság rendőrkapitánya, Horváth Sándor, tűzoltó parancsnok és Kristóf János, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke.

A Pápa Városi Polgárőrség 1995-ben alakult meg 15 fővel, Hóbor Sándor elnök vezetésével. Az egyesület létrehozásában dr. Kovács Zoltán akkori polgármester és dr. Nemes Zoltán, a Pápai Rendőrkapitányság vezetője nyújtottak segítséget. A Veszprém Megyei Bíróság 1995. június 6-án jegyezte be a pápai polgárőrséget egyesületként, amelynek tagjai szerény körülmények között végezték önkéntes munkájukat.
1999-ban az Öreghegyben, a Kishegyben és a Törzsökhegy környékén lakó öntevékeny emberek külön csoportot hoztak létre, hegyközségi polgárőr csoport néven. A csoport csak rövid ideig működött önállóan, 2000-ben egyesült a két szervezet Tóth István elnökletével, Bitai Sándor és Kovács Ferenc pedig alelnök lett. Az új elnökség lendületet adott a polgárőri munkák elvégzéséhez, tevékenységük aktívabbá és folyamatosabbá vált. Az országos rendelet lehetővé tette, hogy fiatal polgárőröket is bevonjanak a munkába. Az évenként egyre gyarapodó létszámú ifjú polgárőrök aktívan működtek közre az ifjúságvédelem területén az iskolákban. A szervezet 2001-ben elnyerte az Év Polgárőr Egyesülete országos kitüntetést. 2003-ban Tóth István elnök lemondott, a közgyűlésen Bitai Sándort választották elnöknek, s még ebben az évben a megyei elnökség megbízta a pápai régió felelősének. Az egyesület irányításának összefogását a Kiliáni irodában végzik számítógépes rendszerrel - foglalta össze szombati ünnepi összejövetelén a Pápai Polgárőrség elnöke, Bitai Sándor.
Hozzátette, fő céljuk a segítség nyújtása az iskolák környékén, főként a tanév kezdetén. Törekednek az illegális hulladéklerakó helyek környékén a szemétlerakás megakadályozására. Részt vesznek a város rendezvényein, és a rendőrökkel rendszeres teljesítenek gyalogos járőr szolgálatot. Emellett a közterület felügyelőkkel is együtt tevékenykednek. Évente 6.000-7.000 óra szolgálatot adnak. Bitai Sándor végül hozzátette, reméli a jövőben is tudják szolgálni a város lakóinak biztonságát, s még sok születésnapot ünnepelhetnek együtt.

Unger Tamás köszöntőjében elmondta, egy várost sok minden meghatároz, több között eseményei, rendezvényei és nemzeti ünnepei. Azt, hogy egy rendezvényen milyen a résztvevők hangulata, meghatározza az ott lévők biztonságérzete is ebben pedig nagyon sokat segít a polgárőrség, ezért az önkormányzat mindig segíti, támogatja az egyesületet.

Szappan Csaba rendőr alezredes is elégedetten szólt a polgárőrök munkájáról. Mint mondta, a város lakossága igényli, hogy minél több helyen lássanak gyalogos rendőrt. Sok helyszínre a kapitányság nem tud járőrpárost biztosítani, a polgárőrök viszont ebbe kiválóan be tudnak segíteni, s egy rendőr egy polgárőr járőrpáros együtt lát el szolgálatot. Emellett a polgárőrök önálló járőrözéseik során jelzéseket adnak a rendőrség felé a közbiztonsággal kapcsolatban, legyen szó akár garázdaságról vagy más jogsértésről. A város gazdag rendezvényekben, s a polgárőrök ebben is kiváló partnerei a rendőröknek. A kapitányságvezető arról is szólt, számtalan esetben a polgárőrök segítették tetten érni a bűnözőt. Szappan Csaba meglátása szerint a pápai polgárőrök nagyon elszántak, de jó lenne, ha még többen lennének és szervezetükben hasonló összetételt alkotna, mint a város lakossága.

Kristóf János, a Megyei Polgárőrség Szövetség nevében is gratulált a pápaiaknak. Örömét fejezte ki a 20 éves kiváló munkával kapcsolatban, amit önkéntesen végeznek a polgárőrök a hét minden napján. Elmondta, az elmúlt 20 év eredménye, hogy ők is kaptak járőrautót, melynek eredményeként, sokkal jobban tudják teljesíteni a feladatokat. A megyei polgárőrség elismeri a pápaiak munkáját, mely országos szinten is kiemelkedőnek számít. Reményét fejezte ki a jövőre vonatkozóan, hogy akkor is tenni fogják a dolgukat a polgárok védelme és biztonságérzete érdekében.

Az ünnepségen elismeréseket is átadtak: a polgárőr mozgalomban huzamos időn át végzett áldozatos munkájáért emléklapot kapott 20 év után Kaufmann József, 15 év után Bódai Attila, Rózsás Kálmán, Szalai Tibor, 10 év után Gerencsér Tibor, Horváth Balázs, 5 év után pedig Fejes István és Légrádi János. A Pápa Városi Polgárőrség születésnapjának alkalmából jutalomtárgyban és oklevélben részesült a 65. születésnapját ünneplő Kasza József, Csigi Árpád és az 55. születésnapja alkalmából Dobai László. Szent László emlékplakettet Szalai Tibor és Kaufmann József vehetett át elismerésre méltó munkájáért. A Veszprém Megyei Rendőr- Főkapitányság a rendőrséggel történő együttműködés miatt Szent György Emlékplakettet adományozott Marton Zsófiának és Kovács Sándornak.

Az ünnepség hivatalos része után szórakoztató programok várták a polgárőröket, családtagjaikat és meghívott vendégeiket. Az estébe nyúló rendezvényen a Honvéd Bajtársi Egyesület Vidám Nagyik Kórusa, a Vadvirág Néptáncegyüttes, a Takácsi Kenderszer Kulturális Egyesület és a Munkácsy Zenestúdió lépett fel, volt lovas íjász, valamint rendőrségi bemutató és közös ebédre is várták a jelenlévőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!