Párnakiállítás és szakmai találkozó a Kékfestő Múzeumban


2015-06-21 23:29:50  | cikk: pgya  | 


Párnakiállítás és szakmai találkozó a Kékfestő Múzeumban főképe
A Kékfestő Múzeum az idei Múzeumok Éjszakájára a színi előadáson és az udvaron megtartott koncerten kívül két különlegességgel is készült a hagyományos programokon túl: kékfestő mesterek találkozóját szervezték meg, illetve az „Álmaim párnája” című párnavarró versenyre beérkezett 160  alkotást felvonultató kiállítást is megnyitották a múzeum szárítópadlásán.

A Kékfestő Mesterek Találkozóját délelőtt nyitották meg, a szakmai eseményre ötven meghívott érkezett, az ország kékfestő műhelyein kívül Ausztriából is. A vendégeket dr. Nagy L. István, a Kékfestő Múzeumot működtető Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója üdvözölte, majd felkérte Unger Tamás alpolgármestert, hogy Pápa város nevében köszöntse a jelenlévőket.

Unger Tamás kiemelte a Kékfestő Múzeum turisztikai jelentőségét, hiszen nagyon kevés hasonló ipartörténeti intézmény működik Magyarországon. A városba látogatóknak a Kékfestő Múzeumot az Esterházy-kastéllyal, a Várkertfürdővel szokták együtt emlegetni. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy uniós pályázatból a kastélyhoz hasonlóan a Kékfestő Múzeum is fel lesz újítva, amely a legóvatosabb becslések szerint is több száz millió forintba kerülne.
- Nagyon jó érzés az, hogy a város látványosságai között egy ipartörténeti múzeum ilyen rangos helyet foglal el. A maga nemében egy különlegességről van szó, amely bemutatja a város ipartörténeti fejlődését a házi ipartól a gépesített technológiáig. Szimbolikus jelentősége van, hogy éppen ma találkozunk, a Múzeumok Éjszakája napján. A város mindig a magáénak érezte, érzi a Kékfestő Múzeumot, amelyre szerves részeként tekint a település turisztikai életében, hiszen a megszokott múzeumi kínálaton kívül táborok szerveződnek, szakmai napok, színi előadások és kiállítások valósulnak meg. A mai találkozó megszervezése is bizonyság arra, hogy az igazgató úr, illetve a munkatársai is elkötelezettek a fejlődés, az élő múzeum fenntartása mellett – méltatta Unger Tamás a Kékfestő Múzeumot, majd köszönetét fejezte ki a ma már ritkaságnak számító mesterség képviselőinek a találkozón való részvételt, amelyet a város életében is egy kiemelkedő eseményként jellemzett.

Az alpolgármesteri köszöntőt követően dr. Nagy L. István ismertette a jelenlévőkkel a múzeum múltját, jelenét és jövőbeni elképzeléseit. A délután folyamán a vendégek a város nevezetességeit látogatták végig, majd zsűrizték az „Álmaim párnája” címmel meghirdetett pályázatra beérkezett alkotásokat.
Az „Álmaim párnája” című pályázat eredményhirdetésére szombat délután öt órakor került sor, amikorra a múzeum udvara zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.
A beszédek előtt a Tarczy Lajos Általános Iskola 4. a osztályos diákjai a Rátóti csikótojás című magyar népmesét adták elő, felvidítva teljesen a közönséget.

Az kisdiákok vidám előadását követően dr. Nagy L. István igazgató elmondta, hogy minden évben szeretnének egy kékfestéssel kapcsolatos kiállítást megszervezni, bemutatni a nagyközönségnek, a szakma jelenét is a múltja mellett.
- Kitaláltunk egy olyan pályázatot, amellyel az volt a célunk, hogy közelebb vigyük a kékfestést a mindennapjaink életéhez. Ez az „Álmaink párnája” című pályázat, amelynek a felhívásában arra kértük a jelentkezőket, hogy kékfestő anyag felhasználásával alkossanak díszpárnákat. A hangsúlyt az alkotásra helyezem, hiszen minden egyes párna egy-egy önálló alkotás, jó néhány közülük művészi alkotás. Minden várakozásunkat felülmúló nagyságrendben, 160 párna érkezett, nem számítottunk ekkora sikerre, nehezen ugyan, de megszületett a döntés, hogy a párnák közül melyiket díjazzuk – jelentette be dr. Nagy L. István múzeumigazgató, az eredményhirdetés előtt felkérte dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárát, hogy nyissa meg az „Álmaink párnája” című kiállítást.

- A Kékfestő Múzeum a város egyik nagy kincse, amely mikor megtelepedett itt, senki nem gondolta, hogy Magyarország egyik nagyon fontos ipartörténeti emlékhelyévé válik. Ezzel az „akcióval”, a párnavarrással még inkább sikerült a múzeum kapuit szélesebbre tárni. A hagyomány, olyan szellemi közösségi örökség, amely tapasztalatot, tudást és erkölcsi iránymutatást nyújt. Minden nép hűen őrzi a hagyományait, hiszen az csak rá jellemző, sajátos és összetéveszthetetlen, amely biztosítja az adott közösség identitását. A hagyományőrző képes alkalmazkodni és kihasználni a globalizáció előnyeit is, a hagyományokra épülő kultúra és turizmus hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez, a versenyképesség növeléséhez. Ha körbenézünk, sokan összegyűltünk, láthatjuk, hogy a hagyományok ápolása társadalomszervező erő is lehet. A modern világ folyamatos értékvesztéséről sokat lehet hallani, ugyanakkor az emberek ösztönösen ragaszkodnak az időt álló értékekhez, amelyek átsegítenek a történelem legnehezebb időszakain is. A magyar kézművesség annak köszönheti a fennmaradását, hogy megőrizte a kreativitását, képes alkalmazkodni a körülményekhez, kereste az új utakat, átvette és fejlesztette a külföldi tapasztalatokat – mondta az államtitkár a megnyitó beszédében a hagyományokról, utalva arra, hogy a kézműves termékek újra értéket jelentenek a tömegtermeléssel szemben. A pályázatra beérkezett alkotások készítőinek és a múzeum munkatársainak sok sikert kívánva, dr. Kovács Zoltán a kiállítást megnyitotta.

Mielőtt az érdeklődők a szárító padláson kiállított párnákat megtekinthették volna, eredményhirdetésre került sor, az okleveleket és a díjjal járó ajándékcsomagokat Nagy L. István igazgató és Reidmár Linda, a múzeum néprajzosa adta át a kékfestő mesterek zsűrijének döntése alapján az alábbiak szerint: harmadik helyezést ért el Varga Petra Pápa-Tapolcafőről, a második helyért járó díjat Marton Anita kapta Alsóörsről, míg első helyezést Hornákné Fábián Éva ért el népművészeti motívumokkal díszített párnája Veszprémből. A fődíjak után egyéb kategóriákban is osztottak ki díjakat, például a gyermek pályázók közül a csóti Szabó Katica nyert, a bácsalmási kékfestők különdíját a Pápakovácsiban élő Rosa Navarro, a Tolnai Kékfestők különdíját pedig a vaszari foltvarró hölgyek vihették haza.

A párnakiállítás megnyitója után a Múzeumok Éjszakájára meghirdetett programmal folytatódott a műsor a Kékfestő múzeum udvarán, volt színjáték, swing-koncert és különleges szász húslevest is kóstolhattak a látogatók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!