A Kör marad! - Évadzáró összejövetel a Polgári Körben


2015-06-21 20:18:48  | cikk: pgya  | 


A Kör marad! - Évadzáró összejövetel a Polgári Körben főképe
Évadzáró összejövetelét, az évente hagyományosan megrendezésre kerülő polgári piknikét tartotta meg a Pápai Polgári Kör a Tarczy-iskola aulájában szombat délután.

A polgári kör tagsága és szimpatizánsai szombat délután két órakor gyűltek össze a Wass Albert emlékkőnél, ahol Rabi István, a kör elnöke köszöntötte a megjelenteket. Kincses László alkalomhoz illő részletet olvasott fel az amerikai emigrációba kényszerült erdélyi író Mire a fák megnőnek című művéből.

- Igen, hát ez a rend, mondja magában az ember. Ez a rend. Csak kár, olyan rövid volt az egész. Hogy tulajdonképpen semmi sem történt, csak volt néhány szép és nagyszerű élmény, és volt néhány csúnya és gonosz élmény. Volt néhány gazdag, örömtől dagadó perc, és volt néhány megaláztatás, néhány kellemetlen kaland, betegség, bánat, egyebek. És volt járkálás az eke után, volt néhány szép, kellemes mozdulat, mikor a kéz magot lendített a tavaszi föld felé, mikor a tüdő tágultan szívta be a fák virágát, évszakok illatát, mikor a láb mezők puha pázsitjára hágott. De egyéb tulajdonképpen nem történt semmi. És maholnap ennek is vége van. Ennek a kevésnek, ennek a semminek, ennek az életnek. Azért... egy kicsit szomorú, gondolja az ember, s azzal továbbmegy, mert eszébe jut valami, amit még nem végzett el, s ami fontosabb, mint az elmélkedés – hangoztak Wass Albert gondolatai Kincses László tolmácsolásában, akit a mikrofonnál Venczel Csaba önkormányzati képviselő követett, aki beszédében szintén visszautalt az erdélyi író műveire.

Venczel Csaba örömét fejezte ki, hogy esztendő teltével láthatjuk, tapasztalhatjuk, hogy a kő maradt, hogy a polgári kör maradt és vele együtt az általa képviselt értékrend is maradt. - Életünk során sokféle szívünkhöz közelálló, rendíthetetlen természeti, emberi és isteni erő által formált kőalkotás vesz körül bennünket – élt a hasonlattal az önkormányzati képviselő, ezen kőalkotások között említve meg a tíz parancsolatot szimbolizáló mózesi kőtáblákat, a templomok alapköveit, az Országház fundamentumát a pesti Duna parton, jogi alapkövünket, az Alaptörvényt, az ország határköveit.

- Emelt fővel emlékezzünk féltett „drágakövünkre”, a polgári értékrendre, melyet az elmúlt évszázadban számtalanszor próbálták szétverni marokba szorított kalapáccsal, sárba taposni vasorrú bakancsokkal, és ha ez nem járt sikerrel, elrejteni más ideológiák homokváraiban. Köszönöm, hogy ezen drágaköveink védelmében, Önök, a Pápai Polgári Kör tagjai évről évre, hónapról hónapra összegyűlnek és táblájukat magasra emelik, ha kell a főváros terein, városunk utcáin, vagy egy előadóteremben – fejezte ki köszönetét Venczel Csaba a polgári kör aktivitásáért, kiállásáért, amelyet polgári értékek hirdetése és védelme érdekében tesznek. Beszéde végén megemlékezett azon pótolhatatlan polgári körös tagokról, akiket az elmúlt esztendőben vesztett el a közösség, akiknek földi maradványai felett a Kálvária vagy az Alsóvárosi temetőben feltámadásukig egy gránit kő emelkedik.

A beszédet követően Rabi István elnök az emlékkövön elhelyezte az emlékezés koszorúját, majd testületileg átvonultak a Tarczy Lajos Általános Iskola aulájába, ahol a tagságot szeretetvendégséggel várták.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!