A városrészekről tartott előadást Somfai Balázs


2015-06-18 16:09:00  | cikk: pgya  | 


A városrészekről tartott előadást Somfai Balázs főképe
A pápai városrészek kialakulásáról, fejlődéséről, megszűnéséről, újraszületéséről beszélt tegnap Somfai Balázs, nyugalmazott főlevéltáros a délutáni Várostörténeti Honismereti Kör összejövetelén, amelyet a Pápai levéltár udvarán található épület kiállító termében tartottak meg.

Somfai Balázs a nyári szünet előtti utolsó ülésen térképek segítségével mutatta be Pápa város településszerkezetének fejlődését, a közönséget évszázadokon átrepítve ismertette az egykor várfallal körülvett város terjeszkedését, kerületeinek átrajzolódását.

A Belváros például a török hódoltság korában földsánccal megerősített, hosszúkás ötszögű részét jelenti, amelynek területe körülbelül 33 hektár, vagyis hasonló a hatalmas győri belvároséhoz, van mire büszkék legyünk, mondta Somfai Balázs.
A hivatalosan kerületnek nevezett városrészek száma a polgári korban ötre emelkedett. Ez csak egy általános körzetbeosztást jelentett, amíg 1950-ben hivatalosan el nem törölték a városi kerület fogalmát.

- Eltér ettől a jelenleg hivatalos területi beosztás, amely egy másik logika alapján – nyilvánvalóan a beépítettség és a használat jellege szerint – belvárosivá minősíti az Alsóváros régi részét is, egészen a Csókáig. A maga szempontjából indokolható ez is, de nagy kár, hogy egy gazdag múltú város az alapvető történelmi jegyeinek egyikét áldozta be érte. Más megoldást kellene találni erre – hangzott el az előadás során a Belvárosról. Somfai Balázs szerint az lett volna a járható út, ha az Alsóvárost felosztják két részre.

A honismereti kör vezetője beszélt a lakótelepek kialakulásáról, azok beilleszkedéséről a város összképébe, a környező falvak Pápához csatolásáról. Somfai Balázs szerint helyes lenne visszatérni az egykor kerületi felosztáshoz. Örömét fejezte ki ugyanakkor, hogy a régi városrészek neveit újra használatba vették a lakosok, mint Tókertváros – amihez a Vajda lakótelep is tartozhatna a véleménye szerint, –, vagy Erzsébetváros, amelynek neve az 1950-es években lett teljesen eltörölve ideológiai vagy valamilyen más okok miatt.

A különböző korokból származó térképek bemutatásával tarkított előadásból a jelenlévők mélyebben megismerkedhettek Pápa városának, városrészeinek fejlődésével. Legközelebb ősszel találkoznak a kör tagjai, bekapcsolódva az Esterházy-konferenciába.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!