Sörsiker


2015-06-17 23:41:40  | cikk: HuHa  | 


Sörsiker főképe
Nagy népszerűségnek örvendett a hétvégi, 25. Pápai Játékfesztivál kísérőrendezvényeként első alkalommal megszervezett Cseh Sörfesztivál. A háromnapos programnak az Esterházy-kastély udvara adott otthont, a gyönyörűen felújított belső udvar pedig ezúttal is bizonyította, kiváló helyszíne a szabadtéri rendezvényeknek, legyen a főszereplő akár a bor, akár a sör.
Nos, a múlt hétvégén ez utóbbin volt a hangsúly, méghozzá a folyékony kenyér olyan különleges fajtáiról, melyektől nem roskadoznak a hipermarketek polcai, nem nagyüzemi módon készülnek, hanem kis cseh családi sörfőzdékben, évszázados hagyományok szerint, gondosan termesztett árpa, búza és komló, valamint féltve óvott források vízének felhasználásával. Az I. Pápai Cseh Sörfesztivál öt sörgyár több mint húszféle ilyen sörét vonultatta fel, s a rettentő kánikulában volt is kereslet a hűsítő, frissítő italra.

A cseh sörök a legjobbak közé tartoznak, hiszen komoly múltja van a sörfőzésnek Csehországban. Vannak sörfőzdék, melyek már a 16-17. században is működtek, de az egyik sörgyár, aminek a termékei jelen vannak, már 1298 óta létezik. Ezek a nagyon régi hagyományok, nagyon komoly sörkultúrát is eredményeztek – tudtuk meg Gács Zoltántól, a forgalmazó cég tulajdonosától. A fesztiválra hozott teljes kínálat kis sörfőzdékből, kisüzemekből származott, ahol nem a ma gyakori gyorserjesztéssel készítik a sört, hanem a hagyományoknak megfelelően 40-80 napig érlelik őket. Persze a sörgyártás módja az elmúlt évszázadokban sokat változott, de ez a tradíció a mai napig megmaradt ezekben a kis üzemekben.

A Pápai Cseh Sörfesztiválra kilátogatóknak bőven volt miből válogatniuk, s bizony kellett, hogy férfi legyen a talpán, aki mindent meg akart kóstolni a három nap alatt. Hiszen volt világos láger sör, pilseni típusú világos sör, vörös sör, fekete sör, kínálták őket szűrt illetve szűretlen változatban és volt búzasör is, bár ezt kevésbé lehet cseh találmánynak nevezni.
A tradicionális cseh sörök mellé hagyományos cseh ételeket, sörkorcsolyákat is kínáltak a fesztiválon, így egy-egy kiváló sör mellé bárki megkóstolhatta a hermelint, vagy éppen az utopenec névre hallgató ételt, de választhatott csülköt, kolbászt és egyéb finomságokat is a vendég.
-Az utopenec a nálunk ismert krinolinhoz hasonlít leginkább. Magyarra fordítva a neve vízi hulla, mert bár kicsit bizarr az elnevezés, a színe valóban olyan, mint egy háromnapos vízi hulláé – mesélte nevetve Gács Zoltán. A közkedvelt ételt a ruszlihoz hasonló hagymás, ecetes lében készítik, és befőttes üvegben érlelik, a hermelin pedig egy puha sajt, amit olajos lében áztatnak. Mindehhez knédlit és párolt káposztát kínáltak a vendégeknek, és valamennyi tökéletes kiegészítője volt a söröknek.

A sörös faházak minden nap kora délután nyitottak, néhány óra múlva már szép számú vendég volt a nagy sörsátorban, estére pedig vidáman beszélgető és söröző baráti és családi társaságok töltötték meg a kastélyudvart. Itt a sörsátorban találkoztunk szombaton kora este Somogyi Tamással, alias Tomi betyárral, aki a várkerti betyárkodás után tért be barátaival néhány korsó sörre.
-Elfogyott a bor és a pálinka, hát maradt a sör – mesélte nevetve arra a kérdésre válaszolva, hogy miként jön össze egy betyár a sörrel. Aztán megtudtuk tőle, a betyárok valóban bort és pálinkát ittak, mivel a Bakonyalján sört nemigen készítettek, így nehéz lett volna a pincékből sört rabolni. Ennek ellenére a betyárok nagyon is szeretik a sört.
- A cseh sörök nagyon finomak. Megkóstoltuk itt körbe az összes különlegességet, de nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik a finomabb, ezért szerintem menni kell még egy kört, hogy rájöjjünk – tette hozzá nagy jókedvvel.

Lékai Péter a második sörét kortyolgatta és perecet ropogtatott hozzá, amikor megszólítottuk szombat este. Mint mondta, pénteken egy vörös sört kóstolt, szombatra pedig világosat választott. Meglátása szerint, jó kezdeményezés volt a sörfesztivál, s bár kicsit nagyobb rendezvényre számított, szívesen jött el megkóstolni a kínálatban szereplő cseh söröket.

Ahogy esteledett egyre népesebb lett a kastélyudvar, faházak előtt sorban álltak a vendégek, a sörsátor megtelt kellemesen szórakozó, beszélgető emberekkel , az üres söröshordók száma pedig egyre nőtt. Áldozó Tamás polgármesterrel is baráti társaságban találkoztunk, szombaton este somoskai vendégeivel múlatta az időt. Éppen Primator nevű világos sört fogyasztott, amikor megszólítottuk.
-Leginkább a világos söröket kedvelem, most épp a Primator nevűnél tartok. A primator magyarul polgármestert jelent, gondoltam ragaszkodom ehhez a márkához – mondta mosolyogva, hozzátéve valamennyi világos sört meg fogja kóstolni, hiszen a három napba ez kényelmesen belefér.
A rendezvényről úgy fogalmazott, jól fogadták a pápaiak, talán kicsit alá is becsülték a keresletet a forgalmazók, mert már pénteken este nagy volt az érdeklődés.

A kiváló sörök mellé hangulatfokozónak délutánonként sramlimuzsikát játszottak a zenészek, s mivel a sört kiválóan kiegészíti egy jó meccs vagy film nézése, a szervezők erről is gondoskodtak. Kora esténként a nyolcvanas évek magyar labdarúgó válogatottjának győztes mérkőzései szórakoztatták a nagyérdeműt, a Játékfesztivál nagykoncertjeit követően pedig egy-egy retro magyar filmet vetítettek a sörsátorban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!